Grill - temat specjalny

Przepisy z Bake Off - ciasto Małgorzaty

Ciasto na kruchym spodzie z bananowym wsadem, musem z białej czekolady i malinową żelką.

Spód shortbread
200 g masła
90 g brązowego cukru
270 g mąki pszennej
60 g mąki kukurydzianej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka nalewki goździkowej

Bananowy wsad owocowy
4 jabłka
50 ml czerwonego wina
kilka łyżek nalewki cynamonowej (do smaku)
50 g brązowego cukru
1 łyżka anyżu
1 łyżka cynamonu
300 g jeżyn
2 czerwone galaretki (np. malinowe)
30 g żelatyny
woda do zalania żelatyny (ma przykryć żelatynę)
1-1½ kg bananów

Mus z białej czekolady
200 g białej czekolady
4 łyżki amaretto
30 g masła
3 jajka
50 g cukru
150 g schłodzonej śmietany 36%
35 g żelatyny
woda do zalania żelatyny (ma przykryć żelatynę)

Malinowa żelka
500 g malin
50 g brązowego cukru
szczypta cynamonu
20 g żelatyny
woda do zalania żelatyny (ma przykryć żelatynę)

Spód shortbread
Masło utrzeć z cukrem, dodać mąkę pszenną i kukurydzianą, proszek do pieczenia i nalewkę goździkową. Ciasto wyrobić, rozwałkować do rozmiaru blaszki, w której będziemy piec ciasto (opcjonalnie można przygotować boki). Piec przez 60 minut w 130°C.

Bananowy wsad owocowy
Jabłka pokroić grubo, wlać wino i kilka łyżek nalewki cynamonowej, wsypać brązowy cukier, anyż i cynamon. Poddusić. Dodać jeżyny, ponownie poddusić. Wsypać czerwone galaretki i namoczoną w wodzie żelatynę. Wymieszać i schłodzić. Na upieczony wcześniej spód rozłożyć banany, a następnie wyłożyć przygotowany wsad owocowy.

Mus z białej czekolady
Białą czekoladę i amaretto rozpuścić w mikrofalówce i wymieszać z masłem. Ubić na sztywno białka, dodać cukier i żółtka. Osobno ubić śmietanę. Namoczyć żelatynę. Połączyć ubitą śmietanę z masą jajeczną. Żelatynę wymieszać z ciepłą czekoladą, dodać kilka łyżek masy jajeczno-śmietanowej, następnie wszystko wymieszać. Wylać na wsad owocowy.

Malinowa żelka
Maliny poddusić z cukrem i cynamonem. Przetrzeć. Ma powstać około 300 g purée. Dodać namoczoną wcześniej w wodzie żelatynę i odstawić do schłodzenia. Rozlać na wierzch ciasta i pozostawić do zastygnięcia.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
30 min
4
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 79

30 min
5
Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 10139

30 min
18
Ciasta Domowe rurki z bitą śmietaną

Jeśli szukasz słodkiej przekąski, którą możesz podać do popołudniowej kawy, p...

Odsłon: 127

30 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

16
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1