Ewa_Gotuje

Relacja z 18. Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA

W dniach od 17 do 19 listopada przy ulicy Centralnej 41A jak co roku odbyły się Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomi.

Odwiedzający Targi mieli nie tylko okazję podziwiać wystawców ale także wziąć udział w licznych imprezach towarzyszących. Zobacz jaki nastrój panował na tegorocznych Targach Horeca.

Sztuka Latte Art

Po raz pierwszy w ramach tegorocznych Targów Horeca odbył się Krakowski Puchar Latte Art.

Latte Art jest sztuką malowania mlekiem przeróżnych wzorów na powierzchni kawy, liczy się tutaj przede wszystkim talent, praktyka oraz wyobraźnia. Każdy barista (osoba, która profesjonalnie zajmuję się wyborem, parzeniem oraz podawaniem kawy) aby stworzyć rysunek potrzebuje idealnie zaparzonej kawy (espresso), aksamitnie spienionego mleka, sosu czekoladowego oraz dzbanka z ostrym dzióbkiem.

Podczas konkursu mogliśmy podziwiać zmagania najlepszych baristów z Polski:

1. Dawid Waloń z Rybnika - sieć lodziarni Lodomania
2. Mateusz Gaca z Poznania - sieć kawiarni Coffee Heaven
3. Michał Pluta z Poznania - sieć kawiarni Icoffe
4. Michał Knap-Dam z Warszawy - sieć kawiarni Green Coffee
5. Bartek Orzechowski z Rybnika - sieć lodziarni Lodomania
6. Agnieszka Rojewska z Poznania - sieć kawiarni Coffee Heaven
7. Paweł Lementowicz z Warszawy - ArtCoffe
8. Radosław Darnowski z Łodzi


Uczestnicy musieli zaprezentować wzory rysunków, które zostały przygotowane przez Jury, ale aby udowodnić, że na powierzchni kawy istnieje możliwość namalowania wszystkiego pomysły poddawała także publiczność. Dzięki temu mogliśmy zobaczyć smoka wawelskiego oraz słonia, ponadto liczne rozety, serca i portrety.

Po zaciętej walce do finału zakwalifikowali się: Mateusz Gaca oraz Radosław Darnowski. Jury w składzie Adam Mróz, Leszek Borowiak, Janusz Leszkiewicz ( eksperci Akademii Espresso), Tomasz Krupa (przedstawiciel Targów), Agnieszka Śliwińska (Interia.pl) tytuł Mistrza Latte Art 2010 przyznało Mateuszowi Gaca, którego zaraz po zawodach gościliśmy na czacie. Zobacz jakie pytania zadawali mistrzowi internauci.







Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 628

30 min
2
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0