Renesans zapomnianej przyprawy

Niegdyś jedna z najpopularniejszych i najdroższych przypraw. Dzisiaj najczęściej używana w kuchni azjatyckiej i medycynie ajurwedy. Łączy w sobie smak czarnego pieprzu i korzennych przypraw. Co jeszcze wiemy o długim pieprzu?

Fot. 123RF/Picsel

Pieprz długi wygląda jak mała, smukła szyszka. Może mieć do pięciu centymetrów długości i ośmiu milimetrów średnicy, dlatego tuż przed dodaniem do potrawy warto go zmielić. Owoce tej rośliny zbiera się w grudniu i styczniu, jeszcze zanim dojrzeją, a następnie suszy na słońcu. Jeden roślina tego gatunku może owocować przez okres od trzech do sześciu lat. Przyprawa ta niegdyś była jedną z najpopularniejszych i najdroższych, jednak po odkryciu przez Kolumba Ameryki, pieprz długi został właściwie całkowicie wyparty przez ostrą paprykę (chili).

Pieprz długi uprawia się w południowo-wschodniej Azji, dzięki czemu jest on popularny również w Indonezji, Indiach oraz Afryce. Europejczycy rzadziej sięgają po tę przyprawę, jednak czasem można ją znaleźć np. w sklepach ze zdrową żywnością.

Cenne właściwości pieprzu

Długi pieprz jest ceniony od wieków w medycynie ajurwedyjskiej. Używa się go do produkcji uniwersalnego leku na różne schorzenia. W szczególności polecany jest osobom zmagającym się z astmą, dzięki swoim właściwościom rozkurcza oskrzela, umożliwiając swobodne oddychanie. Ma również dobroczynny wpływ na układ pokarmowy, wspomaga trawienie i zwiększa apetyt.

Warto wiedzieć, że Piperum longum to adaptogen. Należy on do grupy roślin, które wykazują pozytywny wpływ na ciało i umysł. Adaptogeny pomagają przywrócić równowagę w organizmie, wzmacniają jego odporność oraz niwelują skutki długotrwałego stresu.

Obecnie trwają badania naukowe nad tą przyprawą. Uczeni z Centrum Medycznego Uniwersytetu Południowo-Zachodniego Teksasu odkryli jej antynowotworowe właściwości.

Reklama

W jak sposób wprowadzić długi pieprz do jadłospisu?

Pieprzu długiego można używać jako zamiennika pieprzu czarnego, należy jednak mieć na uwadze to, że im dłużej gotuje się potrawę z tą przyprawą, tym staje się ona ostrzejsza. Pieprz długi nadaje również daniom, prócz ostrości, posmak korzennych przypraw. Najlepiej zatem sprawdzi się jako składnik do pieczonego mięsa (zwłaszcza dziczyzny), marynat, dań słodko-kwaśnych, a także do przyrządzenia herbaty.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3
Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0
Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1