Ewa_Gotuje

Roboty kuchenne i blendery – co wybrać i czy warto?

Nie lubisz gotować, czas spędzony w kuchni uważasz za stracony, a przyrządzanie posiłków kojarzysz przede wszystkim z dużą ilością pracy i brudnych naczyń, które później trzeba umyć? Uwielbiasz gotować, ale chcesz po prostu ułatwić sobie życie? Jeśli tak, robot kuchenny lub blender to sprzęty, których zakup wart jest rozważenia. Te sprytne urządzenia nie tylko wykonają za Ciebie większość czynności, a być może nawet pozwolą znaleźć pasję do gotowania.

Fot. Roboty kuchenne i blendery to przydatne urządzenia, które warto posiadać w swojej kuchni /123RF/PICSEL

 

Sprzęty kuchenne można podzielić pod względem możliwości zastosowań i użyteczności. Na dole skali znajdą się najprostsze miksery, które najgorzej radzą sobie z twardymi składnikami spożywczymi oraz posiadają najmniej funkcji. Nieco wyżej plasują się blendery, natomiast najbardziej wielofunkcyjne pozostają roboty kuchenne. Dość powiedzieć, że z ich pomocą ugotujemy zupę czy przygotujemy ciasto. Wybór konkretnego urządzenia w dużej mierze zależy więc od naszych potrzeb. Im więcej spędzamy czasu w kuchni, tym bardziej zaawansowane urządzenie będzie nam potrzebne.

Roboty kuchenne dla każdego?

Roboty kuchenne to wszechstronne urządzenia łączące w sobie wiele różnych funkcjonalności. Ich podstawowym zastosowaniem jest krojenie, siekanie, ubijanie i blendowanie, ale bardziej zaawansowane modele potrafią też wyciskać soki czy mielić mięso. Nie tylko wykonają za nas mozolne czynności (kto choć raz kroił cebulę, ten wie, co mamy na myśli), ale również pozwolą na zaoszczędzenie mnóstwa czasu oraz miejsca.
W internecie łatwo trafić na ranking robotów kuchennych, ale przede wszystkim uwagę należy zwrócić na moc urządzenia - im większa, tym urządzenie szybciej pracuje. Jeśli zależy nam na czasie, dobrym pomysłem będzie zdecydowanie się na moc powyżej 700 W. Ważna pozostaje także kwestia ilości obrotów - optymalną liczbą będzie około 500 na minutę. Przyjrzeć warto się również pojemności, dodatkowym akcesoriom oraz marce - producenci z renomą i doświadczeniem z pewnością będą najlepszym wyborem.
Jedną z najczęściej wybieranych opcji są roboty planetarne. Z wyglądu przypominają mikser z miską, jednak nie dajmy się zwieść pozorom - to urządzenie posiada wiele zaawansowanych funkcji. Mieszadło kręci się bowiem jednocześnie wokół własnej osi oraz po obwodzie misy, co skutkuje wyjątkowo skutecznym i dokładnym wymieszaniem użytych przez nas składników. Tego typu urządzenia pozwalają też na mielenie, przygotowanie makaronu, tarcie ziemniaków, wyciskanie soków, a nawet skruszenie lodu.

Blendery tylko dla singli?

W przypadku singli, często jadających na mieście czy w miejscu pracy, racjonalniejszym wyborem może okazać się najprostszy blender. Jego podstawową funkcją jest miksowanie i mieszanie różnego rodzaju produktów, takich jak warzywa czy owoce, ale świetnie sprawdza się również przy przygotowywaniu koktajli, zup, sosów oraz kremów. Blendery są tańsze od robotów kuchennych, oszczędniejsze i zajmują mniej miejsca.
Do wyboru mamy proste blendery ręczne oraz blendery kielichowe, czyli stacjonarne. Te drugie składają się ze specjalnego dzbanka z umieszczonymi na dnie ostrzami. Są one nieco większe i cięższe od ręcznych, ale jednocześnie bardziej stabilne i łatwiejsze w użytkowaniu. Poszczególne produkty miksują dokładnie, radząc sobie z ich większą ilością i twardszymi składnikami. Co ważne, blendery kielichowe pracują samodzielnie, a jedyne, co musimy zrobić, to wrzucić produkty do dzbanka i włączyć urządzenie. Jako że noże ukryte w kielichu, korzystanie z nich jest bezpieczne.
No koniec wróćmy do postawionych w tytule pytań. Co wybrać? Tutaj każdy musi odpowiedzieć sobie sam, w zależności od tego, jakie ma potrzeby. Czy warto? Zdecydowanie tak! Jeśli kochamy gotować, posiadanie blendera lub robota kuchennego będzie dla nas sporym ułatwieniem. Jeśli nie, być może pozwolą nam one na nowo odnaleźć przyjemność z gotowania lub odkryć ją po raz pierwszy.

 

materiały promocyjne

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 49

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0