Grill - temat specjalny

Rodzinna szarlotka - przepisy z "Bake Off Junior"

W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Julcia Tarach zaprezentowała przepis na rodzinną szarlotkę.

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 160 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 220 g masła

Nadzienie

  • 1½ kg jabłek (najlepiej szara reneta)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • cukier puder do posypania ciasta

Herbata do szarlotki

  • 3 torebki czarnej herbaty
  • 180 ml soku jabłkowego
  • cynamon do smaku
  • cukier w kostkach do smaku
  • 6 gałek lodów waniliowych
  • polewa czekoladowa do lodów
  • bita śmietana w sprayu

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy. Wymieszać i zrobić kopczyk, a w nim wgłębienie. Do wgłębienia wlać dwa żółtka, dodać śmietanę i pokrojone masło. Ciasto wyrabiać do połączenia składników, a następnie wstawić je na 30 minut do lodówki.

Jabłka obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, jabłka oraz cynamon. Owoce smażyć około 15 minut.

1/3 ciasta rozwałkować, przełożyć do tortownicy i ponakłuwać. Piec 15 minut w 180°C. 1/3 ciasta rozwałkować na cienki pasek i przykleić do brzegów tortownicy. Na spód wyłożyć jabłka. Ostatnią część ciasta zetrzeć na tarce lub podzielić na małe kawałeczki i nieregularnie rozsypać na górze. Ciasto piec godzinę w 180°C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Przygotować napar z czarnej herbaty i dodać do niego sok jabłkowy oraz cynamon. Dodać cukier do smaku. Podgrzewać napój przez 5 minut, ale nie doprowadzać do wrzenia.

Ciasto podawać z herbatą, lodami waniliowymi z polewą czekoladową oraz bitą śmietaną.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 210

30 min
8
30 min
9
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17