Ewa_Gotuje

Rosół to stała pozycja w domowym menu? Wypróbuj odkrycie roku – pieczony rosół!

Rosół to zupa, która gości co tydzień w niemal wszystkich polskich domach. Każda gospodyni ma swój sprawdzony patent na przygotowanie tej klasycznej zupy. Dziś przyjrzymy się bliżej rosołowi w wersji pieczonej. Koniecznie musisz go przygotować, jest niezwykle aromatyczny i pełen smaku. Sprawdź, jak zrobić pieczony rosół.

Przepis na pieczony rosół | Fot.123RF/Picsel

Wiele osób nie wyobraża sobie niedzieli bez rosołu. Zupa ta jest nie tylko smaczna, ale jak się okazuje i bardzo zdrowa. Niegdyś tradycyjnie przygotowano ją z młodego koguta, czyli kapłona, obecnie najczęściej rosół robi się z kury, dorzucając także inne gatunki mięs, np. wołowinę, indyka czy kaczkę. Dziś przyjrzymy się bliżej pieczonemu rosołowi, jeśli jeszcze nie słyszałeś o tej wersji najpopularniejszej, polskiej zupy, koniecznie musisz poznać ten przepis! 

Dlaczego warto jeść rosół? 

Rosół to zupa, która kryje w sobie wiele wartości odżywczych. Świetnie cię rozgrzeje, sprawdzi się na przeziębienie, łagodząc kaszel, katar, oraz uporczywy ból gardła. Wpłynie również kojąco na układ pokarmowy, polecana jest osobom, które cierpią z powodu refluksu oraz wrzodów. Rosół jest lekkostrawny, doskonale wpływa także na pracę jelit. Jeśli chcesz zadbać o stan kości i stawów, powinieneś regularnie jeść rosół, ponieważ znajduje się w nim cenny kolagen, a także substancje mineralne, takie jak magnez, wapń i fosfor. Niewiele osób wie, że zupa ta zapewni ci także piękny wygląd skóry oraz mocne włosy i paznokcie. 

Jak zrobić pieczony rosół? 

Internet jest pełen kulinarnych inspiracji, na Instagramie nie brakuje świetnych rad i przepisów, również na tradycyjne dania. Jedna z użytkowniczek (@szefowa_kuchni) tego popularnego portalu postanowiła podzielić się recepturą na pieczony rosół. Wbrew pozorom nie jest on wcale trudny do przygotowania. Przyrządzisz go bez trudu z klasycznych składników, które na pewno znajdziesz w swojej kuchni, warto jednak zarezerwować sobie trochę czasu, tak by zupę móc przygotować bez pośpiechu. 

Do przygotowania pieczonego rosołu, będziesz potrzebować: półtora kilograma mięsa (porcja drobiowa i podudzie z indyka), por, dwie pietruszki, cztery marchewki, pół selera, cebula i trzy ząbki czosnku, olej rzepakowy, kilka listków laurowych oraz ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego, sól i pieprz. 

Zacznij od obrania warzyw i umycia mięsa, następnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż kawałki kurczaka, marchew, pietruszkę, seler, por przekrojony na dwie części, dołóż także kawałki cebuli oraz czosnek. Posmaruj wszystko olejem, posyp wszystko solą i pieprzem, piecz w 200 stopniach przez godzinę. Następnie przełóż mięso i warzywa do garnka, wlej płyn, który zgromadził się na blasze, następnie dolej wodę (ok. trzy i pół litra), tak by zakryła wszystkie składniki. Wsyp łyżkę soli, kilka ziaren ziela angielskiego oraz pieprzu, dorzuć liście laurowe, gotuj rosół przez minimum dwie i pół godziny. Podawaj z  makaronem, marchewką oraz posiekaną natką pietruszki. 

Zobacz także:

"Złoto Inków" jedz jak najczęściej. Dostarczy białka, obniża cukier, pomaga schudnąć »

Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? Trzy sprawdzone przepisy »

Niedoceniany owoc pozwoli ci zgubić kilogramy. Dieta oparta na jednym prostym składniku »

Osoby z nadwagą i otyłością gorzej reagują na witaminę D. Kluczowy jeden wskaźnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29666

60 min
64
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 100

30 min
4
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 763

30 min
15

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0