Ewa_Gotuje

Różowa chmurka Julki - przepisy z "Bake Off Junior"

W ósmym odcinku "Bake Off Junior" Julka zaprezentowała przepis na różowy tort bezowy.

Pavlova
6 białek
300 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
różowy barwnik

Masa z zabajone
6 żółtek
7½ łyżki cukru
75 g białego wina wytrawnego
skórka starta z 1 pomarańczy
15 g żelatyny
500 g śmietanki 36%

Frużelina wiśniowa
3 łyżeczki żelatyny
woda do zalania żelatyny (tyle, by ją przykryć)
750 g wydrylowanych wiśni
75 g cukru
2 łyżki soku z cytryny

Konfitura z owoców leśnych i malin
450 g malin
300 g jeżyn
450 g jagód
90 g cukru
3 łyżki soku z cytryny

Podanie
orzechy (według uznania)
owoce (według uznania)
kwiaty (według uznania)
listki z zatemperowanej czekolady
liście mięty

Pavlova
Białka ubić, stopniowo wsypując cukier. Powoli wlać sok z cytryny. Dodać skrobię i krótko wymieszać szpatułką. Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego, barwnik umieścić na bokach. Na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy 20 cm i wypełnić je masą. Łyżką wyciągnąć bezę do góry. Piekarnik nagrzać do 150°C z termoobiegiem. Po wsadzeniu bezy temperaturę od razu zmniejszyć do 110°C. Piec około 2 godzin 10 minut.

Masa z zabajone
Żółtka i cukier utrzeć, następnie ubić w kąpieli wodnej z winem i dodać skórkę z pomarańczy. Ciepłą masę połączyć z napęczniałą, roztopioną w kąpieli wodnej żelatyną. Ostudzić. Kremówkę ubić i wymieszać z resztą składników. Schłodzić.

Frużelina wiśniowa
Żelatynę zalać, odstawić do napęcznienia. Wiśnie zagotować z cukrem i sokiem z cytryny, zdjąć z ognia, dodać żelatynę, przestudzić.

Konfitura z owoców leśnych i malin
Z podanych składników przyrządzić konfiturę, przetrzeć przez sitko, przestudzić.

Podanie
Na dno wyłożyć konfiturę i posiekane orzechy, następnie część masy, frużelinę i znów masę (nie trzeba wykorzystać całej). Ozdobić świeżymi owocami, kwiatami, listkami z zatemperowanej czekolady i listkami mięty.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 154

30 min
7
Desery Najlepszy krem - śmietankowy z mascarpone

Krem śmietankowy z mascarpone to krem który moja rodzinka uwielbia i lubi naj...

Odsłon: 728

30 min
13
15 min
7

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

2
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3