Grill - temat specjalny

Sałatkowe warsztaty w Centrum Domowych Inspiracji

Podejrzeć mistrza kuchni przy pracy to gratka dla każdego miłośnika gotowania. Podszkolenie swoich umiejętności pod okiem szefa kuchni? Spełnienie marzeń...

Pierwsze Zdrowe Warsztaty Kulinarne odbyły się w warszawskiej siedzibie firmy Bosch - w Centrum Domowych Inspiracji. Pod okiem szfea kuchni restauracji Sowa i przyjaciele - Konrada Birka - zaproszeni dziennikarze mieli okazję sparwdzić się jako autorzy wiosennych sałatek. Doskonałe produkty - gotowe mieszanki sałat Fit&Easy, przyprawy, zioła, oliwa marki Borges i nowoczesny sprzet kuchenny marki Bosch pozwoliły wszytkim na chwile poczuć sie jak w telewizyjnym programie kulinarnym. Efekty? Garść pomysłów na wiosenne sałatki, które musicie wypróbować!

 

Krewetki królewskie z patelni z pomidorami i ziołami

 

400 g krewetek Black Tiger
1 cebula pokrojona w kostkę
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
miąższ ze 100 g pomidorów
kilka listków świeżej bazylii
sok z ½ limonki
4 pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe
4 suszone pomidory pokrojone w plastry
¼ szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżki masła ziołowego
1 łyżka pasty sambal oelek
3 łyżki oliwy z oliwek Borges Pure
1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Active
sól do smaku


Posiekaną w rozdrabniaczu cebulę i czosnek zeszklić na oliwie z oliwek, dodać umyte i oczyszczone krewetki, smażyć 5 minut. Następnie dodać miąższ z pomidorów, sambaloelek, sok z limonki oraz białe wino i dusić kolejne 5 minut. Dodać masło ziołowe, pomidory suszone i koktajlowe oraz świeżą bazylię, doprawić do smaku solą. Podawać z bukietem kolorowych sałat i chrupiącą bagietką.

 

Sałatka z ciecierzycy z pomidorami i kolorowymi paprykami

 

200g ciecierzycy konserwowej (ewentualnie soczewicy) bez zalewy

1 posiekana w piórka czerwona cebula
1 oczyszczona czerwona papryka pokrojona w paski
1 oczyszczona żółta papryka pokrojona w paski
10 przekrojonych na pół koktajlowych pomidorów
2 łyżki prażonych pestek dyni
1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Family

Sos:
1/3 szklanki oliwy z oliwek Borges Extra Virgin Smooth
1 łyżka delikatesowej musztardy
1 łyżeczka posiekanych kaparów
1 posiekany pęczek natki pietruszki
2 łyżki soku z cytryny

 

 

Cebulę i paprykę rozdrobić w rozdrabniaczu. Przełożyć do dużej salaterki, dodać pozostałe składniki sałatki i dokładnie wymieszać. Składniki sosu zmiksować blenderem i skropić nim sałatkę. Podawać z przygotowanymi wcześniej quesadillas z kurczakiem.

 

Quesadillas z pieczoną piersią kurczaka i serem cheddar


2 piersi z kurczaka
2 łyżki ulubionej marynaty do kurczaka
oliwa z oliwek Borges Pure
8 pszennych placków tortilla
4 łyżki guacamole z avocado
100 g tartego sera cheddar
pęczek posiekanej świeżej kolendry

 

Kurczaka natrzeć marynatą, upiec w piekarniku a następnie wystudzić i pokroić w plastry. Na patelni skropionej oliwą położyć placek pszenny posmarowany guacamole, ułożyć na nim plastry pieczonego kurczaka, posypać tartym serem, kolendrą a następnie przykryć drugim plackiem i smażyć przez około 5 minut z każdej strony. Gotowe pokroić na kawałki i podawać z sałatką z soczewicy.

 

Grillowana pierś kurczaka zagrodowego

z sałatami, z sosem cesar i chrupiącymi grzankami pomidorowymi


4 łyżki oliwy z oliwek Borges Extra Virgin Smooth
sól, pieprz czarny grubo mielony do smaku
1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Party
2 łyżki kaparów z zalewy
Sos:
2 łyżki majonezu light
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka drobno startego sera parmezan
2 filety anchois
sok z ½ cytryny
2 rozgniecione ząbki czosnku
sól, pieprz biały mielony do smaku

Pozostałe składniki:
8 kromek opieczonej w tosterze ciemnej bagietki
miąższ z 4 pomidorów bez skóry
3 łyżki oliwy z oliwek Borges Extra Virgin Smooth
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
60g sera parmezan w płatkach
sól, pieprz czarny grubo mielony do smaku

 

Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować w blenderze i doprawić do smaku. Piersi z kurczaka zagrodowego natrzeć oliwą z oliwek, solą oraz grubo mielonym pieprzem. Mięso usmażyć na patelni grillowej lub upiec na grillu w piekarniku, wystudzić i pokroić w plastry. Miąższ z pomidorów pokroić w kostkę, dodać oliwę z oliwek, czosnek i bazylię. Następnie pomidory doprawić do smaku, ułożyć na grzankach, posypać płatkami parmezanu i wstawić na chwilę do piekarnika (tak, aby ser się rozpuścił). Liście sałaty wymieszać z sosem i kaparami, ułożyć na talerzach razem z plastrami kurczaka zagrodowego i podawać razem z ciepłymi grzankami.

 

Sałatka wiosenna z tuńczykiem, sosem ziołowym i chrupiącymi paluszkami grissini


200 g tuńczyka w oliwie
8 ugotowanych i pokrojonych jajek przepiórczych
1 obrany i pokrojony w słupki ogórek
1 posiekany pęczek szczypiorku
1 pęczek obranych i pokrojonych w plastry rzodkiewek
8 pokrojonych na połówki pomidorów koktajlowych
1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Party

Sos:
½ szklanki oliwy z oliwek Borges
1 łyżka delikatesowej musztardy
2 łyżki soku z cytryny
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżka posiekanych kaparów
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz czarny grubo mielony do smaku

 

Koperek oraz natkę posiekać w rozdrabniaczu. Dołożyć pozostałe składniki i chwilę miksować. Doprawić do smaku. Pozostałe składniki sałatki ułożyć na półmisku w dowolnej kolejności i przed podaniem skropić wcześniej przygotowanym sosem z ziołami. Sałatkę podajemy z paluszkami grissini.

 

Sałatka z bobu z chrupiącym bekonem i wędzonym pstrągiem


4 małe filety z wędzonego pstrąga (bez skóry)
500g ugotowanego i obranego bobu
2 cebule szalotki pokrojone w kostkę
10 plastrów chudego bekonu
2 cebule dymki pokrojone w kostkę
8 pomidorków cherry pokrojonych w cząstki
kilka gałązek posiekanego, świeżego koperku
1 łyżka prażonych pestek słonecznika
2 rozgniecione ząbki czosnku
3 łyżki oleju lnianego
sok z ½ cytryny
sól, pieprz czarny grubo mielony, wędzona papryka do smaku
8 kromek ciemnego pieczywa zrumienionych w tosterze
1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Weekend


Plastry bekonu układamy na pergaminie i wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 140°C, następnie studzimy na papierowym ręczniku i kroimy w paski. Szalotki i dymki, czosnek oraz koperek rozdrabniamy w rozdrabniaczu. Dodajemy olej i sok z cytryny i chwile mieszamy. Ugotowany i obrany bób wkładamy do miski, dodajemy chrupiący bekon, pomidory, pestki słonecznika i przygotowany wcześniej sos. Na końcu dodajemy delikatnie porwane filety z pstrąga oraz przyprawy. Całość mieszamy i przekładamy łyżką na przygotowane wcześniej chrupiące grzanki. Dekorujemy mieszanką sałat.

 

Kolorowe sałaty z chrupiącym boczkiem i grzankami czosnkowymi podane z kremowym sosem z sera pecorino


2 opakowania mieszanki sałat Fit&Easy Active
80 g pokrojonego w paski boczku
4 kromki pieczywa tostowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek Borges Pure
4 pomidory koktajlowe
2 łyżki upalonych pestek słonecznika
Sos:
2 dokładnie roztarte filety anchois
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
2 roztarte ząbki czosnku
Sok z ½ cytryny
kilka kropli tabasco
6 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki tartego sera pecorino (ew. parmezanu)
sól, pieprz do smaku


Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować, aż do uzyskania jednolitej masy i doprawić do smaku. Pieczywo tostowe natrzeć czosnkiem, odkroić skórkę i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i cały czas mieszając smażyć pieczywo, aż do zrumienienia. Następnie na patelni usmażyć plastry bekonu na chrupko z obu stron. Mieszankę sałat wymieszać z sosem, ułożyć na talerzach, posypać chipsami bekonowymi i pestkami słonecznika. Sałatkę podawać z grzankami czosnkowymi i pokrojonymi w ćwiartki pomidorami koktajlowymi.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Dania główne Kluski kładzione z czosnkiem niedźwiedzim

Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...

Odsłon: 3532

30 min
15
Dania główne Kurczak ze szparagami

Kurzak ze szparagami to propozycja na obiad, która świetnie sprawdzi się na c...

Odsłon: 93

15 min
1
15 min
43
Dania główne Kotlety z groszku

Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...

Odsłon: 14845

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17