Ewa_Gotuje

Serniczki prosto z pasieki Barbary - przepis z "Bake Off..."

W szóstym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Basia zaprezentowała jurorom przepis na sernik z miodem.

Spód (placek miodowy z orzechami)

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 30 g masła
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki miodu rzepakowego
  • 100 g orzechów (laskowe, włoskie)
  • 3 łyżki roztopionego masła

 

Masa miodowo-serowa

  • 500 g tłustego twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 4 łyżki miodu rzepakowego
  • 100 g rozpuszczonej białej czekolady
  • 3 jajka
  • 1 łyżka miodu malinowego

 

Krem do dekoracji

  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki miodu malinowego

 

Konfitura z fig

  • 5 fig
  • 1 łyżka cukru
  • sok z jednej cytryny
  • opcjonalnie miód malinowy

 

Dekoracja z czekolady w kształcie plastrów miodu

  • 200 g białej czekolady
  • żółty barwnik do tłustych mas

 

Spód (placek miodowy z orzechami)
Mąkę, masło, cukier i miód połączyć. Wyrobić ciasto (ma przypominać ciasto kruche). Ułożyć w blaszce i piec do zarumienienia w temperaturze 180°C. Orzechy zmielić, rozpuścić masło i skruszyć upieczone ciasto. Wymieszać i wyłożyć spód foremek. Schłodzić.

Masa miodowo-serowa
Zmielić twaróg. Połączyć go z mascarpone i miksować z mąką przez około 2 minuty. Dodać miód oraz czekoladę i miksować na wolnych obrotach. Jajka dodawać jedno po drugim. Gotową masę przelać do foremek ze spodem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C i piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec przez godzinę.

Krem do dekoracji
Serek mascarpone zmiksować z miodem.

Konfitura z fig
Figi pokroić i podsmażyć z cukrem i sokiem z cytryny. Gdy konfitura zgęstnieje, wymieszać ją z kremem do dekoracji. Przygotować rękaw cukierniczy z ozdobną końcówką i udekorować przestudzone serniczki. Dodatkowo można polać je miodem malinowym.

Dekoracja z czekolady w kształcie plastrów miodu
Czekoladę zatemperować i dodać żółty barwnik.

 

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 120

30 min
3
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29856

60 min
66
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 227

30 min
7

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0