Ewa_Gotuje

Sernik stracciatella z malinami

Kiedy na łakocie ochota przychodzi, sernik stracciatella z malinami podniebieniu dogodzi!. Sernik jest łatwy w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. W towarzystwie soczystych malin, kawałków czekolady i delikatnego musu z galaretki stanowi zarówno pyszną, jak i lekką deserową przekąskę.

Fot. materiały prasowe
Składniki

(tortownica ok. 26 cm):

 

  • 500 ml śmietany 36% (schłodzonej przez dobę)
  • 500 g sera białego (z wiaderka, w temp. pokojowej)
  • 90 g cukru pudru
  • 2 galaretki przezroczyste
  • 1 szklanka wody Mama i ja (250 ml)
  • 1 gorzka czekolada
  • 250 g świeżych malin
  • okrągłe biszkopty do wyłożenia foremki

 

Składniki na mus:

 

  • 1,5 opakowania malinowej galaretki
  • 300 g mrożonych malin (lekko rozmrożonych)
  • 100 g świeżych malin
  • 1 szklanka wody Mama i ja (250 ml)
  • 2-3 łyżki nasion granatu
  • listki mięty

Wykonanie:

 

1. Przezroczyste galaretki rozpuść w 250 ml wody, odstaw do przestudzenia. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia oraz biszkoptami. Czekoladę posiekaj.
2. Gdy galaretka jest już chłodna, zacznij ubijać ser wraz cukrem pudrem przez 3-4 minuty.
3. W drugim naczyniu ubij śmietanę na sztywno.
4. Sztywną śmietanę dodaj do masy serowej i całość wymieszaj. Wolnym strumieniem wlewaj lekko tężejącą galaretkę.
5. Na koniec dodaj czekoladę i maliny. Całość delikatnie wymieszaj szpatułką. Masę przelej do foremki. Odstaw do lekkiego ścięcia (w lodówce około 30 minut).
6. Po tym czasie rozpuść galaretki malinowe w wodzie. Przelej płyn do misy miksera, dodaj lekko rozmrożone maliny i całość zmiksuj na gładki mus. Mus wylej na ciasto, po lekkim ścięciu ozdób owocami.
7. Ciasto schładzamy minimum 3 godziny, a najlepiej przez całą noc.
Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Piątkowy obiad

Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....

Odsłon: 803

30 min
16
30 min
2
15 min
0

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0