Skarbnica smaku, aromatu. Ma więcej witaminy C niż cytryna i porzeczka. Jak wykorzystać liście chrzanu?

Choć najczęściej zajadamy się ostrym korzeniem, to warto wiedzieć, że liście chrzanu również są jadalne. Jakie właściwości w sobie kryją, na co pomagają i jak wykorzystać je w kuchni? Przekonaj się, że liście chrzanu to naprawdę zdrowy i uniwersalny składnik wielu dań.

Liście chrzanu to źródło witaminy C. Warto je jeść podczas przeziębienia | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Liście chrzanu od razu kojarzą się z kiszonkami. Najczęściej upycha się je do słoika podczas kiszenia ogórków. Po całym procesie większość osób je wyrzuca. Tymczasem warto wiedzieć, że liście chrzanu są jadalne i można jeszcze ich użyć. Odkryj, jakie mają właściwości i jak jeszcze wykorzystać je w kuchni, aby nie marnować tak cennych składników.

Sprawdź także: Ma mnóstwo błonnika, uszczelnia naczynia krwionośne. Kto powinien jeść młodą kapustę i co z niej zrobić?

Liście chrzanu - wartości odżywcze

Co kryją w sobie liście chrzanu? Wartości odżywcze zachęcają, aby zaryzykować i dodać je do swojego jadłospisu. Są skarbnicą m.in. wielu witamin i minerałów.

Znajdują się w nich witaminy C, E, PP i te z grupy B. Liście chrzanu to także źródło potasu, magnezu, wapnia, selenu i siarki. Jednymi z najcenniejszych składników są antyoksydanty (w tym synigryna), które działają przeciwutleniająco. 

Jakie właściwości mają liście chrzanu?

Do najcenniejszych właściwości liści chrzanu można zaliczyć bez wątpienia ich działanie antybiotyczne, bakteriobójcze, grzybobójcze i odkażające. Co więcej, świetnie rozgrzewają organizm, dlatego są pomocne przy infekcjach. Duża dawka witaminy C wzmacnia układ odpornościowy, a przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia się komórek. Antyoksydanty mają też właściwości przeciwnowotworowe

Liście chrzanu pomogą również przy problemach z układem trawiennym. W przypadku niestrawności lub ociężałości po przejedzeniu warto sięgnąć właśnie po napar przyrządzony na ich bazie. Dzięki obecności przeciwutleniaczy oraz minerałów w składzie liście wpływają też pozytywnie na pracę układu sercowo-naczyniowego i nerwowego.

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?

Wartości odżywcze i właściwości liści chrzanu przekonały cię do tego, aby ich spróbować? Musisz więc wiedzieć, że to bardzo uniwersalny produkt w kuchni. Możesz go użyć zarówno na surowo, jak i ugotować, dodać do potrawy lub zmielić. 

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni? Przygotuj zdrową sałatkę - wtedy wystarczy dokładnie umyć liście chrzanu i je pokroić. Świetnie smakuje też pesto z liści chrzanu, które dodatkowo wesprze twój organizm. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać je także do zupy lub dań mięsnych czy stosować jako zamiennik kapusty w gołąbkach. 

Oczywiście leczniczy okaże się także napar z liści chrzanu, który możesz pić po ciężkostrawnym obiedzie. Ciekawym trikiem na zastosowanie liści chrzanu w kuchni jest podłożenie ich pod wypiekany chleb. Wtedy przejdzie pięknym zapachem chrzanu. Popularne jest kiszenie ogórków z dodatkiem tej rośliny - pamiętaj jednak, żeby potem jej nie wyrzucać. Kiszone liście chrzanu możesz dodać do sałatki. 

 

Zobacz także:

Pij na skołatane nerwy. Reguluje ciśnienie krwi i odtruwa organizm »

Kilka kropel dziennie pomoże odtruć organizm i zbić cholesterol. Stosuj też na skórę »

Przygotuj pizzę z niecodziennego składnika. Nie tuczy i smakuje wybornie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto Beatka

Ciasto Beatka to czekoladowo-kawowy przysmak z orzeźwiającą nutką pomarańczy....

Odsłon: 2398

60 min
10
Dania główne Nadziewana pierś z kurczaka

Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...

Odsłon: 192

30 min
1
wszystkie
1
60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0
Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

3
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4