Składniki:
2 filety świeżego śledzia norweskiego
20 ml śmietany 33%
Szklanka mleka
10 cebulek szalotek
1 jajko
Kilka gałązek natki pietruszki
Kilka gałązek koperku
Kilka gałązek estragonu lub łyżka suszonego
Garść liści szpinaku
Ocet jabłkowy
oliwa z oliwek
2 duże ząbki czosnku
100 g małych marchewek
Przygotowanie:
1. Filety śledzia norweskiego dobrze wymoczyć. Następnie zagotować w mleku z dodatkiem estragonu.
2. Ugotować szpinak. Szalotki i czosnek posiekać jak najdrobniej.
3. Z żółtka jaja, oliwy z oliwek, octu jabłkowego ukręcić majonez. Dodać posiekany lub zmielony szpinak, posiekany koperek, natkę pietruszki oraz szalotki i czosnek. Mieszać, aż do uzyskania gładkiej masy - majonezu.
4. Z oliwy z oliwek, cukru i wody przygotować karmel. W karmelu namoczyć marchewki. Następnie piec je w piekarniku na papierze do pieczenia aż do miękkości.
5. Na talerzu ułożyć marchewki. Na niej rozłożyć filety ze śledzia. Całość przybrać warzywno-ziołowym majonezem.
Śledź norweski w warzywno-ziołowym majonezie z karmelizowaną marchewką
Śledź to jedno z najlepszych źródeł przyswajalnego białka, jest także bogaty w witaminy A, D, E oraz B6 i B12, wszytsko to sparwia, że zbawiennie wpływa na nasz organizm.
REKLAMA
REKLAMA
Komentarze
Ostatnio komentowane przepisy
Wędliny
Boczek pieczony w marynacie ketchupowej
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Bez glutenu
- Dietetyczne
- Warzywa
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Tymianek
Odsłon: 22
1
20
REKLAMA