Grill - temat specjalny

Słoneczna szarlotka - przepisy z "Bake Off Junior"

W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Ania zaprezentowała przepis na słoneczną szarlotkę.

Ciasto kruche

  • 250 g mąki typu 500
  • 125 g masła
  • 2 jaja
  • 65 g cukru pudru
  • szczypta soli

Lody z trawą żubrową

  • ½ l mleka
  • 5 liści ususzonej trawy żubrowej
  • 4 żółtka
  • 350 g cukru
  • 250 ml śmietanki 30%

Nadzienie

  • 2 kg jabłek papierówek
  • 1 cytryna
  • ½ kg moreli
  • 50 g masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Ciasto

Mąkę i masło zmiksować. Dodać jajka, cukier puder i sól. Zmieszać, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki do ochłodzenia.

Lody z trawą żubrową
Na patelni ugotować mleko z trawą żubrową. Zmiksować żółtka z cukrem. Wlać mleko, zmieszać, dodać śmietanę ubitą na ¾. Włożyć do szokówki.

Nadzienie
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda, skropić cytryną. Połowę zetrzeć na grubych oczkach, trzy pokroić w paski, a resztę w kostkę. Morele wydrylować i pokroić w księżyce. Na jednej patelni rozgrzać masło z cukrem i cynamonem, dodać starte jabłka, a potem pokrojone w kostkę. Na jabłka zetrzeć skórkę z cytryny. Na drugiej patelni rozgrzać morele z cukrem.

Pieczenie

  • 100 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 100 g grubego cukru konfekcjonowanego

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Wyciągnąć ciasto i zwałkować jego połowę na spód. Widelcem zrobić dziurki i włożyć na około 10 minut z powrotem do zamrażarki. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 190°C i piec około 20 minut. Wyciągnąć podpieczony spód, nałożyć owoce i kruche ciasto. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Posypać grubym cukrem konfekcjonowanym. Piec w 180°C około 25 minut.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 184

30 min
8
30 min
9
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17