Smak szczęścia, czyli tajemnicze umami

Kwaśny, słodki, słony i gorzki – wydawałoby się, że to są wszystkie smaki, jakie jest w stanie wyczuć człowiek. Ale jest jeszcze jeden smak podstawowy: umami. Pierwszy raz stykamy się z nim już w niemowlęctwie, bo umami smakuje mleko matki.

Umami to smak dzieciństwa. / fot. 123rf.com

 

Umami to jeden z pięciu podstawowych, znanych nam smaków. Jest to smak, opisywany jako „intensywny", „mięsisty" czy „rosołowy". Wywołuje przyjemne, tłustawe wrażenie na języku. Umami sprawia, że smak potrawy staje się pełniejszy. Mamy wrażenie, że składniki i smaki komponują się ze sobą idealnie.


Smak szczęścia

Co się dzieje, kiedy coś smakuje nam umami? Receptory na całej powierzchni języka i w jamie ustnej (zarówno u ludzi, jak i u zwierząt) wykrywają glutaminiany i nukleotydy. W wyniku odbioru bodźca smakowego umami, w organizmie zaczynają być produkowane neurotransmitery, a wśród nich serotonina, nazywana „hormonem szczęścia". Na pewno nie bez znaczenia jest fakt, że smak umami kojarzy się nam z domem, bo... prawdziwą „bombą umami" jest gęsty, esencjonalny rosół.

 

Pyszny przepis na rosół. Kliknij!

rosół przepis


Co smakuje umami?

Ten smakowity smak jest obecny w:

- mięsie,
- rybach,
- dojrzewających serach,
- pomidorach,
- szpinaku,
- winogronach,
- selerze,
- orzechach,
- grzybach,
- brokułach,
- zielonej herbacie,
- sosie sojowym,
- wodorostach.

To właśnie od wodorostów zaczęła się cała historia umami. W 1908 roku Kikunae Ikeda, profesor Uniwersytetu Tokijskiego odkrył, że za smak rosołu z wodorostów kombu jest odpowiedzialny kwas glutaminowy. Uznał, że smak wywołany przez ten związek chemiczny powinien być wyodrębniony, tak jak pozostałe smaki: słodki, słony, gorzki i kwaśny.

Przyprawą i dodatkiem do żywności o smaku umami jest glutaminian sodu (kod na opakowaniach E621), dodawany do wielu potraw i produktów. Wbrew „chemicznej" nazwie, nie jest on szkodliwy dla człowieka. Podejrzewano, że może mieć związek z syndromem chińskiej restauracji, ale najnowsze badania tego nie potwierdzają. Glutaminian jest również naturalnie produkowany w ludzkim organizmie.


10 szokujących faktów o jedzeniu! Kliknij!
10 szokujących faktów o jedzeniu

 

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Ogórki małosolne

Sezon na ogórki małosolne jest krótki więc polecam już przygotować.

Odsłon: 132

15 min
1
15 min
7
15 min
4
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 827

15 min
34
Desery Lody w waflu 2 składniki

To ulubione lody mojej mamy. Żałuję że teraz już nie mogła ich skosztować....

Odsłon: 539

15 min
14

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Szparagi zapiekane z jajkiem, burgery z pstrąga i sernik na zimno

Kiedy na dworze robi się coraz cieplej, w kuchni Ewy Wachowicz pojawiają się pyszne wiosenne przepisy. Nie zabraknie zielonych szparagów w wersji z...

1
Informacje Wybrano najlepsze pizzerie w Europie. W rankingu mamy dwie polskie

Popularny włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił dwie polskie restauracje. Dowiedz się, gdzie w naszym...

6
Informacje Zbieramy od drugiej połowy maja. Przepisy na przetwory z młodych szyszek sosny

Młode szyszki sosny nie tylko pięknie pachną, ale też cechują się wieloma właściwościami. Można przygotować z nich syrop i przetwory, które pomogą...

11
Informacje Dawniej mówiono na niego kozia stópka. Ocet z tej rośliny działa przeciwzapalnie i przeciwreumatycznie

Podczas spaceru po lesie możesz natrafić na wiele ciekawych roślin, które swoje zastosowanie mają zarówno w kuchni, jak i ziołolecznictwie. Dziś pr...

3