Za co kochamy brokuły?

Charakterystyczne zielone warzywa, przypominające kalafiory, zrobiły na naszych stołach imponującą karierę. Najpierw wyparły same kalafiory jako jarzynę do obiadu, by następnie rozgościć się w garnkach z zupą, w makaronach, misach sałatkowych... Gdzie jeszcze można je spotkać i za co je tak kochamy?

Fot. 123RF/Picsel

Brokuły to warzywa z rodziny kapustowatych, zwane także kapustą szparagową. Pochodzą z Cypru, a hodujemy je już od trzech tysięcy lat. Największą popularnością cieszyły się, i nadal cieszą, we Włoszech. Stamtąd też wypłynęła ich ekspansja na cała Europę. Jadalną częścią brokułu jest łodyga oraz kwiatostan, zwany różą. Jeżeli na kupowanym przez nas brokule zauważymy fioletowe plamki to znaczy, że warzywo właśnie kwitnie.

 

Brokuły cieszą się ogromną popularnością wśród... kulturystów! Wzmacniają bowiem stawy oraz wspomagają rozwój mięśni, chroniąc je jednocześnie przed bolesnymi skutkami przetrenowania, dzięki obniżaniu poziomu kortyzolu w organizmie.

 

Brokuły mogą być także naszym sprzymierzeńcem w profilaktyce nowotworowej. Dzięki znanemu powszechnie beta-karotenowi oraz chlorofilowi, a także związkom o bardziej tajemniczych nazwach jak sulforafan, izotiocyjany i idynol-karbinol, brokuły chronią nas przed bardzo długą listą nowotworów. Jedzenie brokułów rozpościera parasol ochronny nad jelitem grubym, prostatą, piersiami, przełykiem, żołądkiem, skorą, płucami...

 

Brokuły pomagają też zachować szczupłą i atrakcyjną sylwetkę. Jest to warzywo wyjątkowo sycące, a jednocześnie niskokaloryczne. 100 g brokułu to jedynie 26 kcal. A w tych 100 gramach mieści się szereg witamin i minerałów o dobroczynnym dla nas działaniu. Chociażby zestaw A, C, E i K, który nadaje naszej cerze zdrowego blasku. No i błonnik!
Z innych dobrodziejstw warto wspomnieć o żelazie, wapniu i magnezie, których nie powinno zabraknąć w żadnej diecie. O obecność brokułów w codziennym menu powinni zadbać także cukrzycy. Brokuły odbudowują bowiem uszkodzone naczynia krwionośne, a także zmniejszają ryzyko zawałów, czy wylewów powodowanych cukrzycą.

 

Smak brokułów można opisać jako smak kalafiora z plusem. Są lekko mdłe, o charakterystycznym aromacie i doskonale łączą się z takimi przyprawami i dodatkami, jak gałka muszkatołowa, czosnek, twarde sery, feta czy bryndza. Jako warzywo delikatne łatwo je rozgotować. Najlepiej brokuły gotować na parze, wówczas zachowają i jędrność, i piękny zielony kolor.

 

Zobacz 12 pomysłów na pyszne brokuły!

Brokuły z sosem czosnkowym. Kliknij!

 

Brokuły z fetą. Kliknij!

Zupa brokułowa. Kliknij!

Brokuł a'la szpinak. Kliknij!

Naleśniki z brokułami. Kliknij!

Roladki z farszem brokułowym. Kliknij!

Makaron z pomidorami i brokułami. Kliknij!

 

...i niemal 400 zdrowych i pysznych zastosowań brokułów. Kliknij! >>

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
60 min
3
Ciasta Otwarte jagodzianki Strzelczyka

Jeśli marzycie o idealnych jagodziankach, puszystych z dużą ilością owoców i...

Odsłon: 44

60 min
1
Ciasta Wilgotne ciasto cytrynowe z borówkami

Wyjątkowo wilgotne i puszyste ciasto cytrynowe z borówkami, to prawdziwy hit...

Odsłon: 108

15 min
1
Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 192

30 min
9

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

23
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

312
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25