Dania jednogarnkowe

Za co kochamy brokuły?

Charakterystyczne zielone warzywa, przypominające kalafiory, zrobiły na naszych stołach imponującą karierę. Najpierw wyparły same kalafiory jako jarzynę do obiadu, by następnie rozgościć się w garnkach z zupą, w makaronach, misach sałatkowych... Gdzie jeszcze można je spotkać i za co je tak kochamy?

Fot. 123RF/Picsel

Brokuły to warzywa z rodziny kapustowatych, zwane także kapustą szparagową. Pochodzą z Cypru, a hodujemy je już od trzech tysięcy lat. Największą popularnością cieszyły się, i nadal cieszą, we Włoszech. Stamtąd też wypłynęła ich ekspansja na cała Europę. Jadalną częścią brokułu jest łodyga oraz kwiatostan, zwany różą. Jeżeli na kupowanym przez nas brokule zauważymy fioletowe plamki to znaczy, że warzywo właśnie kwitnie.

 

Brokuły cieszą się ogromną popularnością wśród... kulturystów! Wzmacniają bowiem stawy oraz wspomagają rozwój mięśni, chroniąc je jednocześnie przed bolesnymi skutkami przetrenowania, dzięki obniżaniu poziomu kortyzolu w organizmie.

 

Brokuły mogą być także naszym sprzymierzeńcem w profilaktyce nowotworowej. Dzięki znanemu powszechnie beta-karotenowi oraz chlorofilowi, a także związkom o bardziej tajemniczych nazwach jak sulforafan, izotiocyjany i idynol-karbinol, brokuły chronią nas przed bardzo długą listą nowotworów. Jedzenie brokułów rozpościera parasol ochronny nad jelitem grubym, prostatą, piersiami, przełykiem, żołądkiem, skorą, płucami...

 

Brokuły pomagają też zachować szczupłą i atrakcyjną sylwetkę. Jest to warzywo wyjątkowo sycące, a jednocześnie niskokaloryczne. 100 g brokułu to jedynie 26 kcal. A w tych 100 gramach mieści się szereg witamin i minerałów o dobroczynnym dla nas działaniu. Chociażby zestaw A, C, E i K, który nadaje naszej cerze zdrowego blasku. No i błonnik!
Z innych dobrodziejstw warto wspomnieć o żelazie, wapniu i magnezie, których nie powinno zabraknąć w żadnej diecie. O obecność brokułów w codziennym menu powinni zadbać także cukrzycy. Brokuły odbudowują bowiem uszkodzone naczynia krwionośne, a także zmniejszają ryzyko zawałów, czy wylewów powodowanych cukrzycą.

 

Smak brokułów można opisać jako smak kalafiora z plusem. Są lekko mdłe, o charakterystycznym aromacie i doskonale łączą się z takimi przyprawami i dodatkami, jak gałka muszkatołowa, czosnek, twarde sery, feta czy bryndza. Jako warzywo delikatne łatwo je rozgotować. Najlepiej brokuły gotować na parze, wówczas zachowają i jędrność, i piękny zielony kolor.

 

Zobacz 12 pomysłów na pyszne brokuły!

Brokuły z sosem czosnkowym. Kliknij!

 

Brokuły z fetą. Kliknij!

Zupa brokułowa. Kliknij!

Brokuł a'la szpinak. Kliknij!

Naleśniki z brokułami. Kliknij!

Roladki z farszem brokułowym. Kliknij!

Makaron z pomidorami i brokułami. Kliknij!

 

...i niemal 400 zdrowych i pysznych zastosowań brokułów. Kliknij! >>

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Racuchy z bananami

Moje dzisiejsze racuchy przygotowałam na kefirze, dodatkowo wzbogaciłam je o...

Odsłon: 45

15 min
1
Desery Niewidzialna szarlotka

Jako fan szarlotek, jabłeczników i wszelakich ciast z jabłkami, nie mogłem po...

Odsłon: 193

30 min
2
30 min
1

Polecane artykuły

Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

3
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

8
Informacje Pierwszorzędna na galaretki, konfitury i nalewki. Trzy przepisy na tarninę

Tarnina to owoc, który warto włączyć do jesiennych przetworów. Choć na surowo jest bardzo kwaśna i cierpka, po przemrożeniu zyskuje wyjątkowy smak,...

5