Składniki:
Solony filet ze śledzia norweskiego
2 buraki ćwikłowe
2 marchwie
2 ziemniaki
2 kiszone ogórki
1 cebula
Garść zielonego groszku - z puszki lub mrożonego
Olej słonecznikowy
500 ml bulionu warzywnego lub rybnego
Kwaśna śmietana
Przygotowanie:
1. Marchew, buraki i cebulę drobno posiekać. Podsmażyć na oleju na półtwardo. Dolać bulion i gotować przez kilka minut.
2. Po ugotowaniu zupę zmiksować, dodając kwaśną śmietanę i jednego ogórka kiszonego. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta - dolać bulionu.
3. Ugotować do miękkości zielony groszek (mrożony) lub dokładnie osączyć z puszki. Polecamy groszek mrożony ze względu na soczyście zielony kolor.
4.W każdym talerzu rozłożyć niewielki kawałki fileta ze śledzia norweskiego. Wlać zupę. Całość ozdobić zielonym groszkiem i drobno posiekanym ogórkiem kiszonym. Zupę można również pokropić olejem słonecznikowym.
5.Podawać z pieczywem.
Soljanka z norweskim śledziem i zielonym groszkiem
Bo rybka lubi pływać... Przyjęło się, że śledzie najlepiej smakują z kieliszkiem wódki, trzeba jednak pamiętać, że alkohol powoduje spadek wartości odżywczych ryby.
REKLAMA
REKLAMA
Komentarze
Ostatnio komentowane przepisy
7
Desery
Wegański deser czekoladowy z tofu
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 49
5
Dania główne
Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 195
8
REKLAMA