Sposób na upały, który naprawdę działa! Tak robią w Maroko i Egipcie.

Sezon letni robi się coraz gorętszy. Nad Polskę nadciąga fala upałów, które mogą zaszkodzić zdrowiu, doprowadzając do odwodnienia, omdlenia lub nawet udaru słonecznego. Musisz więc chronić organizm przed przegrzaniem. Jak skutecznie ochłodzić się podczas upału? Najbardziej skuteczna metoda jest dość zaskakująca. Przekonaj się!

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Gdy termometr wskazuje ponad 30. stopni Celsjusza na zewnątrz, instynktownie sięgamy po zimny napój, włączamy wiatrak lub klimatyzację, by schłodzić rozgrzany organizm. Tymczasem okazuje się, że intuicja nieco nas w tym przypadku zawodzi. Co zrobić, żeby ochłodzić się podczas upałów? Poznaj skuteczny sposób na skwar, który stosowany jest od lat w gorących krajach. 

Sprawdź także: Sassy water, czyli woda na płaski brzuch. Pokochały ją celebrytki

Dlaczego ochładzanie się może szkodzić?

Choć zmrożona lemoniada, woda z kostkami lodu lub pyszny lodowy pucharek najbardziej przyciągają uwagę podczas letnich upałów, to niestety nie powinniśmy po nie wtedy sięgać. Naukowcy podkreślają, że ulga będzie tylko chwilowa, a ochładzając organizm, wysyłamy mu błędny sygnał, aby ponownie się ogrzał. To przynosi zupełnie niepożądany, odwrotny efekt.

Picie zbyt chłodnych napojów może też doprowadzić do groźnego dla zdrowia szoku termicznego. Jeśli odczuwasz ból zatok lub nieprzyjemne dreszcze, odsuń się od wiatraka i odłóż zimne płyny na chwilę - pozwól ciału przyzwyczaić się do temperatury. Gdy zbyt mocno schłodzisz organizm w upalne dni, możesz doprowadzić do zwężenia naczyń krwionośnych, a w konsekwencji nawet do zawału. 

Istnieje świetny i prosty sposób na upały, który polega na... ogrzaniu organizmu. Dowiedz się, co zrobić, aby skutecznie się ochłodzić.

Zobacz: Nawadniający koktajl z melonem i selerem naciowym

Sposób na upały z Maroka i Egiptu

Stosowany już od XVIII wieku sposób na upały w gorących krajach naprawdę może zadziwić. W przeciwieństwie do popularnych w Polsce metod skupia się na dodatkowym rozgrzaniu ciała. Jak podkreślają naukowcy, organizm odbiera wówczas właściwy sygnał, aby ochłodzić ciało i zmusza je do pocenia, co z kolei obniża jego temperaturę. Co więcej, jest to metoda długotrwała, a nie tylko przynosząca chwilową ulgę.

Najlepszy sposób na upały to przygotowanie szklanki gorącej herbaty z miętą i cukrem. To właśnie taki napój serwuje się w Maroko czy Egipcie w szczególnie gorące dni. Gdy klimat na zewnątrz jest suchy, słodka herbata świetnie ogrzewa organizm i zmusza go do wypocenia nadmiaru ciepła.

Jak zrobić herbatę na upały? 

Do przygotowania napoju potrzebujesz tylko kilku składników i odrobinę czasu. Przekonaj się, jak prosty jest przepis na herbatę na upały:

Składniki

  • 2 łyżeczki zielonej herbaty (chińskiej, typu gunpowder),
  • 4-5 gałązek świeżej mięty,
  • litr zagotowanej wody źródlanej,
  • cukier w kostkach,
  • wrzątek do płukania dzbanka oraz zalania herbaty.

Przygotuj dzbanek do herbaty. Na początku musisz go wyparzyć i ogrzać, dlatego zagotuj wodę i zalej nią naczynie. Gdy dokładnie je przepłuczesz, wylej wodę. Następnie wsyp zieloną herbatę do imbryka i zalej ją połową szklanki wrzątku, by liście nieco zmiękły. Po upływie minuty odlej wodę, ale tak, aby fusy herbaciane pozostały w środku naczynia.

Zagotuj litr wody źródlanej i zalej herbatę w dzbanku. W dłoniach rozgnieć gałązki mięty (aby uwolnić ich aromat i zapach) i wrzuć do imbryka. Dorzuć też kostki cukru (według uznania, ale słodki smak powinien być wyczuwalny). Przykryj dzbanek i parz herbatę przez pięć minut. Po tym czasie podaj w mniejszych szklankach.

Sprawdź także: 12 pomysłów na napoje na upały. Co pić, kiedy jest gorąco?

Jak ochłodzić organizm podczas upału?

Istnieje jeszcze kilka innych metod na ochłodzenie się podczas lata. Które z nich są polecane? Np. sięgnięcie po pikantne potrawy - te również świetnie rozgrzewają i wzmagają potliwość ciała. Działają więc w podobny sposób jak marokańska herbata na upały. Możesz też wypróbować sposobu stosowanego kiedyś przez żeglarzy na morzu, czy gorącej herbaty z solą. Choć jej smak nie jest najlepszy, to faktycznie rozgrzewa ona, rozszerza naczynia krwionośne i powoduje pocenie, ale również - dzięki soli - zatrzymuje elektrolity w ciele.

Oczywiście należy też pamiętać o regularnym nawadnianiu organizmu - najlepiej sprawdzi się woda, lemoniada czy koktajl. Warto też postawić na soczyste posiłki, np. skomponowane z arbuza czy ogórka, które są wyjątkowo wodniste. 

Jeśli wystawiasz się na działanie promieniowania słonecznego, pamiętaj o odpowiednim stroju. Najlepiej, jeśli zakryjesz całe ciało luźnymi i jasnymi, odbijającymi światło ubraniami. Wbrew pozorom te obcisłe lub skąpe narażą twoją skórę na poparzenie, a organizm - na przegrzanie. 

Uważaj na siebie podczas upalnych dni i wypróbuj przepis na słodką herbatę z miętą.



Zobacz także:

Jak zrobić makaron z truskawkami? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
5
30 min
36
>60 min
2
Przetwory Domowe kostki maggi z lubczyku

Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...

Odsłon: 310

30 min
10

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2