Ewa_Gotuje

Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to, jak się odżywiasz. Dobrze zbilansowana dieta, może ustrzec cię przed nadciśnienie, oraz zbyt wysokim poziomem cukru we krwi. Przyprawy kryją w sobie prozdrowotne działanie, dziś przyjrzymy się bliżej właściwościom cynamonu. Sprawdzimy również, jak zrobię kawę, owsiankę i pudding z cynamonem.

Dlaczego warto jeść cynamon? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Czy wiedziałeś o tym, że cynamon spożywany na czczo obniża poziom glukozy we krwi? Temat ten w jednym ze swoich filmików postanowił zgłębić doktor dietetyki Bartek Kulczyński, który od lat na swoim kanale YouToube przedstawia treści związane ze zdrowym odżywianiem. Cynamon nie tylko doskonale smakuje, świetnie łączy się z kawą, słodkimi śniadaniami, czy deserami. Bardzo dobrze działa także na organizm. Podpowiemy ci, jakie właściwości ma cynamon, oraz do jakich przepisów go używać. 

Sprawdź także: Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Właściwości cynamonu

Osoby, które mają podwyższony poziom cukru we krwi, borykają się z insulinoopornością, lub chorują na cukrzycę, powinny dodawać do swoich posiłków cynamon. Z najnowszych badań przedstawionych przez doktora Kulczyńskiego wynika, że:

Spożywanie cynamonu skutkuje redukcją stężenia glukozy we krwi. W jednej z prac, na którą się powołują, jej autorzy wykazali, że stosowanie cynamonu doprowadziło do obniżenia poziomu cukru we krwi na czczo średnio o 11 miligramów ma decylitr, co oznacza dobrą skuteczność działania. U niektórych badanych odnotowano redukcję cukru na poziome aż 16 miligramów.

Dodatkowo warto także zwrócić uwagę na to, że cynamon zwiększa wrażliwość organizmu na działanie insuliny, co jest zjawiskiem w szczególności pożądanym dla osób z insulinoopornością. Cynamon wykazuje również działanie antyoksydacyjne, hamuje szkodliwe działanie wolnych rodników, a także wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe.

Cynamon to przyprawa, która pomaga także obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi, redukuje poziom trójglicerydów, zbija także zbyt wysoki poziom "złego:" cholesterolu LDL, co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na miażdżycę.

Co więcej, spożywanie cynamonu jest polecane z chorobami zapalnymi stawów, ponieważ wykazuje działanie przeciwzapalne. Korzystnie działa także na pracę wątroby, przyczynia się do zmniejszenia stłuszczenia wątroby. Poleca się go również paniom, które borykają się z bolesnym miesiączkowaniem.

Aby zauważyć pozytywne działanie cynamonu na organizm, należy spożywać go regularnie od 1 do 3 gramów dziennie. 

Kawa, owsianka i pudding z cynamonem – przepisy

Przygotowanie dań z dodatkiem cynamonu jest bardzo proste. Przedstawimy ci trzy tanie przepisy, które bez trudu włączysz do codziennego jadłospisu. Zwróć także uwagę na jakość cynamonu, który kupujesz, najbardziej polecany jest ten cejloński. 

Kawa z cynamonem 

Składniki

  • 1 filiżanka kawy, 
  • 3 g cynamonu, 
  • 100 ml mleka lub napoju roślinnego, 
  • 1 łyżeczka miodu, ksylitolu lub erytrytolu. 

Jeżeli lubisz swój dzień rozpoczynać od kubka kawy, wystarczy, że dodasz do niej właśnie cynamon. Zaparz kawę tak jak zwykle, najlepsza będzie ta świeżo mielona, np. z ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki. Następnie do kawy wsyp ok. 2-3 g cynamonu, możesz zaserwować ją z odrobiną mleka lub napoju roślinnego. Opcjonalnie możesz dosłodzić kawę łyżeczką miodu, erytrytolu lub ksylitolu. 

Owsianka z cynamonem 

Składniki

  • 50 g płatków owsianych,
  • 150 g jogurtu lub serka wiejskiego, 
  • 3 g cynamonu, 
  • 100 g owoców (maliny, borówki, truskawki),
  • 1/2 banana, 
  • 15 g orzechów,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • woda. 

Na śniadanie możesz podać owsiankę z cynamonem. Warto dodać do niej źródło białka, serek wiejski, jogurt, lub kefir, a także zdrowe tłuszcze, np. garstkę orzechów, pestek dyni, łyżkę siemienia lnianego lub nasion chia, czy łyżeczkę masła orzechowego. Taki skomponowany posiłek nie spowoduje gwałtownych skoków cukru we krwi.

Do garnka wsyp 50 g płatków owsianych, zalej je wodą, tak aby zakryła całe płatki. Gotuj na małym ogniu, aż płatki napęcznieją, zajmie to około 5 do 7 minut. W razie potrzeby dodaj jeszcze odrobinę wody. Pod koniec gotowania wsyp ok. 2-3 gramów cynamonu. Podawaj na przykład z jogurtem typu islandzkiego skyr, garstką ulubionych orzechów, np. włoskich lub migdałów, łyżką siemienia lnianego, połówką banana, oraz owocami jagodowymi, np. malinami, truskawkami, czy borówkami.

Pudding z cynamonem 

Składniki

  • 50 g ryżu, 
  • 150 g jogurtu, 
  • 1 jabłko, 
  • 3 g cynamonu, 
  • 2 łyżeczki erytrytolu lub ksylitolu, 
  • garść orzechów. 

Możesz także zrobić pudding z cynamonem. Ugotuj 50 g ryżu zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu, dodaj do niego 150 g ulubionego jogurtu, łyżeczkę słodzika i zmiksuj na gładką masę. Pudding świetnie będzie smakować z podprażonym jabłkiem z cynamonem. Wystarczy, że pokroisz jabłko w małą kostkę, wrzucisz je na patelnię, dodasz sok z cytryny, słodzik, np. erytrytol lub ksylitol oraz cynamon, wszystko podduś z odrobiną wody. Podawaj z ryżowym puddingiem. Na wierzch dodaj garść ulubionych orzechów. 

Źródła: youtube.com/@drbartekpl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Działa przeciwstarzeniowo, obniża ciśnienie, koi skórę. Zacznij od kilku kropli dziennie »

Wybierz zamiast łososia czy makreli. Ta ryba to skarbnica zdrowia »

Czysta podłoga bez smug i bakterii. Zastosuj folię bąbelkową i hitową miksturę »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka do obiadu z młodej kapusty

Prosta i szybka surówka z młodej kapusty, którą przygotujesz zaledwie w kilka...

Odsłon: 67

15 min
12

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0