Spis treści:
- Odmiany kardamonu. Jak wybrać dobry kardamon?
- Jakie właściwości ma kardamon?
- Do czego używać kardamonu?
Kardamon to przyprawa o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Można dodawać ją do napojów, np. kawy i herbaty, dań na bazie mięs i ryb, a także do różnego rodzaju deserów. Warto wprowadzić ją do jadłospisu nie tylko ze względu na wyjątkowy smak – okazuje się bowiem, że stanowi ona prawdziwą skarbnicę składników odżywczych, które wykazują wszechstronny wpływ na nasze zdrowie. Jakie właściwości ma kardamon i do czego go używać? Poznaj kilka ciekawych informacji na jego temat oraz sprawdzone przepisy z jego zastosowaniem.
Odmiany kardamonu. Jak wybrać dobry kardamon?
Kardamon to roślina z rodziny imbirowatych, pochodząca z południowej części Indii. Obecnie można natknąć się na nią również w innych rejonach świata, włączając w to Sri Lankę, Chiny oraz Tanzanię. W sklepach do dyspozycji mamy dwie odmiany kardamonu, tj. zielony oraz czarny, które różnią się między sobą zapachem. Pierwsza z nich ma charakterystyczny cytrusowo-imbirowy aromat z korzennym akcentem, natomiast druga nieco przypomina kamforę.
Czym kierować się przy wyborze kardamonu? W miarę możliwości warto kupować go w całości i rozdrabniać jego ziarna w moździerzu. Na sklepowych półkach najczęściej można natknąć się na zmieloną przyprawę w torebkach – musisz jednak mieć świadomość, że w takiej postaci szybko traci ona swój aromat, zwłaszcza jeśli jest źle przechowywana. A na który rodzaj kardamonu najlepiej postawić? Za najbardziej wartościowy uznaje się kardamon zielony, ponieważ to właśnie on posiada najwięcej cennych właściwości.
Jakie właściwości ma kardamon?
Na początek należy wspomnieć o jego pozytywnym oddziaływaniu na układ krążenia. Według doniesień ze świata nauki spożywanie tej przyprawy obniża poziom trójglicerydów, a do tego redukuje skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi. Na uwagę zasługuje fakt, że w badaniach naukowych korzystne efekty w tej kwestii udało się osiągnąć przy stosowaniu trzech gramów kardamonu dziennie.
Co jeszcze do zaoferowania ma nam kardamon? Na przykład silne działanie przeciwzapalne – naukowcy zaobserwowali, że obecne w nim związki obniżają poziom CRP, czyli jednego z najważniejszych markerów stanu zapalnego. Ale to nie koniec jego zalet – okazuje się bowiem, że posiada on także potencjał przeciwutleniający, czyli zwalczający stres oksydacyjny, który przyczynia się do rozwoju rozmaitych chorób cywilizacyjnych.
Poruszając temat kardamonu, warto wspomnieć o jego ochronnym wpływie na wątrobę. Nauka mówi, że zapobiega on niekorzystnym zmianom w jej obrębie zachodzącym wskutek stosowania diety wysokotłuszczowej. Jego spożywanie przynosi również wiele dobrego żołądkowi, a to wszystko za sprawą jego właściwości przeciwwrzodowych. Co więcej, przyprawa ta skutecznie radzi sobie z niektórymi drobnoustrojami, w tym bakteriami i grzybami, a do tego działa uspokajająco.
Do czego używać kardamonu?
Zastanawiasz się, do czego używać kardamonu? Możliwości jest naprawdę mnóstwo. Co ciekawe, doskonale sprawdza się on nie tylko w wytrawnych daniach, ale także w tych serwowanych na słodko. Poniżej znajdziesz kilka sprawdzonych przepisów z jego zastosowaniem.
Curry z krewetkami i kardamonem
Masz ochotę na owoce morza? W takim razie postaw na curry z krewetkami. Do jego przygotowania potrzebujesz krewetek, czerwonej pasty curry, kardamonu, kurkumy, kminu rzymskiego, ziemniaków, oleju i mleka kokosowego, sosu rybnego, ciecierzycy w zalewie, limonki, kolendry, bazylii oraz cukru trzcinowego. Realizację przepisu rozpocznij od podgrzania w garnku oleju kokosowego, pasty curry oraz kardamonu. Dodaj kmin rzymski, kurkumę, mleko kokosowe i ciecierzycę z zalewą. Po chwilowej obróbce termicznej dorzuć kawałki ziemniaków, cukier oraz sos rybny i wymieszaj. Gotuj całość pod przykryciem do momentu, aż ziemniaki staną się miękkie. Pod koniec dodaj krewetki, po czym skrop zawartość garnka sokiem z limonki i posyp bazylią.
Dyniowe muffiny z kardamonem
Kolejną przekąskę, do której warto dodać kardamon, są muffiny – na przykład takie z dyni. Pozostałe produkty, które przydadzą ci się do ich przyrządzenia, to razowa mąka pszenna, posiekane orzechy włoskie, rodzynki, figi, daktyle, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, proszek do pieczenia, sól, jajka, oliwa z oliwek, brązowy cukier oraz płynny miód. Połącz ze sobą wszystkie sypkie składniki, dodaj do nich jajka, miód oraz oliwę z oliwek i wymieszaj. Na koniec dorzuć posiekane bakalie i napełnij masą foremki do babeczek. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz przez około 20 minut.
Lemoniada z kardamonem
Do czego używać kardamonu, jeśli nie do owoców morza lub babeczek? Równie dobrze możesz wykorzystać go w przepisie na orzeźwiającą lemoniadę. Aby ją wyczarować, zaopatrz się w limonki, pomarańcze, cytryny, cukier oraz schłodzoną niegazowaną wodę. Opłucz owoce pod bieżącą wodą, po czym pokrój część z nich na plasterki, wrzuć do dzbanka i zasyp cukrem. Z pozostałych sztuk wyciśnij sok. Wlej wodę i całość wymieszaj. Na koniec dodaj nasiona kardamonu – aby jeszcze bardziej wydobyć z nich głębię smaku, możesz wcześniej podgrzać je na patelni.
Koktajl z mango i kardamonem
Kolejną propozycją przysmaku z kardamonem jest koktajl z mango, w skład którego wchodzi również jogurt naturalny, zimna niegazowana woda oraz syrop klonowy. Jego przyrządzenie jest niezwykle proste – jedyne, co musisz zrobić, to umyć, obrać i pokroić mango, umieścić je w jednym naczyniu z pozostałymi produktami, a następnie zmiksować na gładką masę.
Dżem czereśniowy z kardamonem
Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że kardamon świetnie sprawdza się także jako składnik przetworów. Masz chęć wypróbować go w tej wersji? Jeśli twoja odpowiedź brzmi tak, na początek postaw na dżem czereśniowy. Poza kardamonem i owocami na swojej zakupowej liście umieść cukier, cynamon, imbir oraz kwasek cytrynowy. Na początek opłucz czereśnie pod bieżącą wodą, a następnie usuń z nich pestki i zasyp cukrem. Odstaw je na godzinę, aby puściły sok. Po upływie tego czasu dodaj do nich kardamon, imbir, cynamon i kwasek cytrynowy, po czym gotuj je do momentu, aż nabiorą miękkości. Po wystygnięciu przełóż je do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i poddaj procesowi pasteryzacji.
Źródło: vitapedia.pl, verywellhealth.com, healthline.com, Smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Eliksir zdrowia i młodości. Nie ma zdrowszego soku od buraczanego, więc pij codziennie »
Gdzie odprowadzać deszczówkę? Jak odprowadzać wodę deszczową z dachu i rynien? »
Teraz jest najlepszy moment na zbieranie pędów sosny. Zrobisz z nich leczniczy syrop »