Czy imbir zalewa się wrzątkiem? Jak zrobić napar z imbiru, z czym go łączyć - najlepsze przepisy

Napar z imbiru to zbawienny napój podczas jesiennych przeziębień. Jego specyficzny, ostry smak jedni kochają, a drudzy nienawidzą. Pewne jest jednak, że spożywanie go niesie za sobą szereg korzyści dla zdrowia. Jak zrobić napar z imbiru i co do niego dodać, aby wzmocnić działanie i poprawić smak?

Co dodać do naparu z imbiru, żeby go wzmocnić? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Właściwości imbiru

Imbir to przyprawa znana z wielu właściwości zdrowotnych. Zapewnia je bogactwo witamin i minerałów takich jak witamina A, C, E, K czy witaminy z grupy B. To też wpływ zawartości żelaza, potasu i fosforu.

Wobec tego imbir ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Złagodzi objawy przechodzonych przeziębień i gryp. Pomoże zbić wysoką gorączkę i stany zapalne górnych dróg oddechowych. Zapobiegnie rozwojowi chorób i poprawi funkcjonowanie układu odpornościowego.

Dzięki swoim właściwościom imbir zbije za wysoki poziom cholesterolu we krwi. Tym samym wesprze układ krążenia i będzie przeciwdziałać powstawaniu zakrzepów. Przyczyni się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia miażdżycy, zawału serca czy udaru.

Dodatkowo imbir ma właściwości pobudzające trawienie. Będzie miał wpływ na przyspieszenie metabolizmu, a przy tym usuwanie toksyn i spalanie tkanki tłuszczowej. Przyjmowanie naparu z korzenia rośliny usunie nadmiar wody z organizmu, zmniejszając opuchliznę twarzy i ciała.

Jak zrobić napar z imbiru?

Zrobienie naparu z imbiru jest banalnie proste. Wystarczy, że przygotujemy trzy centymetry korzenia imbiru i pokroimy go w plasterki lub zetrzemy na tarce o drobnych oczkach. Następnie zalejemy go 250 ml gorącej, lecz niewrzącej wody.

Naczynie przykrywamy i całość pozostawiamy do zaparzenia. Po około 10 minutach napar z imbiru jest gotowy. Można go pić samodzielnie lub dodać inne przyprawy.

Co dodać do naparu z imbiru, żeby go wzmocnić?

Napar z imbiru warto wzbogacić o dodatkowe składniki, które mogą nie tylko poprawić jego smak, ale też wzmocnić działanie. Oto jedna z propozycji, z czym można połączyć zdrowotny napój.

Składniki

  • 3 cm korzenia imbiru
  • 1 korzeń kurkumy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z 1 cytryny
  • 250 ml wody

Korzeń imbiru kroimy w plasterki, a kurkumę ścieramy na tarce. Wodę zagotowujemy i po chwili, gdy przestanie wrzeć, zalewamy nią przyprawy. Pozostawiamy je pod przykryciem do zaparzenia przez 10 minut.

Gdy napar z imbiru i kurkumy przestygnie, można dodać do niego miód oraz sok z cytryny. Odczekanie, aby napój był chłodniejszy, jest istotne, gdyż wówczas składniki te nie stracą swoich właściwości. Całość mieszamy do połączenia składników.

Miód doda naparowi z imbiru dodatkowych właściwości przeciwzapalnych i wspierających odporność. Sok z cytryny i kurkuma także pozytywnie wpłyną na bogactwo płynu i umocnienie właściwości łagodzących objawy przeziębienia i grypy.

Źródło: Smaker.pl, zdrowie.interia.pl, dietetycy.org.pl, porady.interia.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Słodka żurawina w słoikach: Rarytas do mięs i deserów »

Jak pić ocet jabłkowy, żeby chudnąć i poprawić metabolizm? »

Mogą obniżyć ryzyko zachorowania na raka. Proste i smaczne pomysły na jabłka papierówki »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 96

30 min
8
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 45

30 min
3
60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

8
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25