Dania jednogarnkowe

Napar z imbiru to zbawienny napój podczas jesiennych przeziębień. Jego specyficzny, ostry smak jedni kochają, a drudzy nienawidzą. Pewne jest jednak, że spożywanie go niesie za sobą szereg korzyści dla zdrowia. Jak zrobić napar z imbiru i co do niego dodać, aby wzmocnić działanie i poprawić smak?

Co dodać do naparu z imbiru, żeby go wzmocnić? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Właściwości imbiru

Imbir to przyprawa znana z wielu właściwości zdrowotnych. Zapewnia je bogactwo witamin i minerałów takich jak witamina A, C, E, K czy witaminy z grupy B. To też wpływ zawartości żelaza, potasu i fosforu.

Wobec tego imbir ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Złagodzi objawy przechodzonych przeziębień i gryp. Pomoże zbić wysoką gorączkę i stany zapalne górnych dróg oddechowych. Zapobiegnie rozwojowi chorób i poprawi funkcjonowanie układu odpornościowego.

Dzięki swoim właściwościom imbir zbije za wysoki poziom cholesterolu we krwi. Tym samym wesprze układ krążenia i będzie przeciwdziałać powstawaniu zakrzepów. Przyczyni się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia miażdżycy, zawału serca czy udaru.

Dodatkowo imbir ma właściwości pobudzające trawienie. Będzie miał wpływ na przyspieszenie metabolizmu, a przy tym usuwanie toksyn i spalanie tkanki tłuszczowej. Przyjmowanie naparu z korzenia rośliny usunie nadmiar wody z organizmu, zmniejszając opuchliznę twarzy i ciała.

Jak zrobić napar z imbiru?

Zrobienie naparu z imbiru jest banalnie proste. Wystarczy, że przygotujemy trzy centymetry korzenia imbiru i pokroimy go w plasterki lub zetrzemy na tarce o drobnych oczkach. Następnie zalejemy go 250 ml gorącej, lecz niewrzącej wody.

Naczynie przykrywamy i całość pozostawiamy do zaparzenia. Po około 10 minutach napar z imbiru jest gotowy. Można go pić samodzielnie lub dodać inne przyprawy.

Co dodać do naparu z imbiru, żeby go wzmocnić?

Napar z imbiru warto wzbogacić o dodatkowe składniki, które mogą nie tylko poprawić jego smak, ale też wzmocnić działanie. Oto jedna z propozycji, z czym można połączyć zdrowotny napój.

Składniki

  • 3 cm korzenia imbiru
  • 1 korzeń kurkumy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z 1 cytryny
  • 250 ml wody

Korzeń imbiru kroimy w plasterki, a kurkumę ścieramy na tarce. Wodę zagotowujemy i po chwili, gdy przestanie wrzeć, zalewamy nią przyprawy. Pozostawiamy je pod przykryciem do zaparzenia przez 10 minut.

Gdy napar z imbiru i kurkumy przestygnie, można dodać do niego miód oraz sok z cytryny. Odczekanie, aby napój był chłodniejszy, jest istotne, gdyż wówczas składniki te nie stracą swoich właściwości. Całość mieszamy do połączenia składników.

Miód doda naparowi z imbiru dodatkowych właściwości przeciwzapalnych i wspierających odporność. Sok z cytryny i kurkuma także pozytywnie wpłyną na bogactwo płynu i umocnienie właściwości łagodzących objawy przeziębienia i grypy.

Źródło: Smaker.pl, zdrowie.interia.pl, dietetycy.org.pl, porady.interia.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Słodka żurawina w słoikach: Rarytas do mięs i deserów »

Jak pić ocet jabłkowy, żeby chudnąć i poprawić metabolizm? »

Mogą obniżyć ryzyko zachorowania na raka. Proste i smaczne pomysły na jabłka papierówki »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Roladki z chleba tostowego

Chciałam podzielić się z Wami prostym przepisem na pyszne roladki które przyg...

Odsłon: 18

15 min
1
15 min
2
Ciasta Piernik kasztelański

Przełożony powidłami piernik kasztelański to szybki w przygotowaniu wariant ś...

Odsłon: 2580

60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Smaczne sałatki z kurczakiem. Idealne na imprezę i do pracy

Sałatka z kurczakiem to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na szybki posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch do pracy, jak i na rodzinny...

3
Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5