Czy imbir zalewa się wrzątkiem? Jak zrobić napar z imbiru, z czym go łączyć - najlepsze przepisy

Napar z imbiru to zbawienny napój podczas jesiennych przeziębień. Jego specyficzny, ostry smak jedni kochają, a drudzy nienawidzą. Pewne jest jednak, że spożywanie go niesie za sobą szereg korzyści dla zdrowia. Jak zrobić napar z imbiru i co do niego dodać, aby wzmocnić działanie i poprawić smak?

Co dodać do naparu z imbiru, żeby go wzmocnić? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Właściwości imbiru

Imbir to przyprawa znana z wielu właściwości zdrowotnych. Zapewnia je bogactwo witamin i minerałów takich jak witamina A, C, E, K czy witaminy z grupy B. To też wpływ zawartości żelaza, potasu i fosforu.

Wobec tego imbir ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Złagodzi objawy przechodzonych przeziębień i gryp. Pomoże zbić wysoką gorączkę i stany zapalne górnych dróg oddechowych. Zapobiegnie rozwojowi chorób i poprawi funkcjonowanie układu odpornościowego.

Dzięki swoim właściwościom imbir zbije za wysoki poziom cholesterolu we krwi. Tym samym wesprze układ krążenia i będzie przeciwdziałać powstawaniu zakrzepów. Przyczyni się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia miażdżycy, zawału serca czy udaru.

Dodatkowo imbir ma właściwości pobudzające trawienie. Będzie miał wpływ na przyspieszenie metabolizmu, a przy tym usuwanie toksyn i spalanie tkanki tłuszczowej. Przyjmowanie naparu z korzenia rośliny usunie nadmiar wody z organizmu, zmniejszając opuchliznę twarzy i ciała.

Jak zrobić napar z imbiru?

Zrobienie naparu z imbiru jest banalnie proste. Wystarczy, że przygotujemy trzy centymetry korzenia imbiru i pokroimy go w plasterki lub zetrzemy na tarce o drobnych oczkach. Następnie zalejemy go 250 ml gorącej, lecz niewrzącej wody.

Naczynie przykrywamy i całość pozostawiamy do zaparzenia. Po około 10 minutach napar z imbiru jest gotowy. Można go pić samodzielnie lub dodać inne przyprawy.

Co dodać do naparu z imbiru, żeby go wzmocnić?

Napar z imbiru warto wzbogacić o dodatkowe składniki, które mogą nie tylko poprawić jego smak, ale też wzmocnić działanie. Oto jedna z propozycji, z czym można połączyć zdrowotny napój.

Składniki

  • 3 cm korzenia imbiru
  • 1 korzeń kurkumy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z 1 cytryny
  • 250 ml wody

Korzeń imbiru kroimy w plasterki, a kurkumę ścieramy na tarce. Wodę zagotowujemy i po chwili, gdy przestanie wrzeć, zalewamy nią przyprawy. Pozostawiamy je pod przykryciem do zaparzenia przez 10 minut.

Gdy napar z imbiru i kurkumy przestygnie, można dodać do niego miód oraz sok z cytryny. Odczekanie, aby napój był chłodniejszy, jest istotne, gdyż wówczas składniki te nie stracą swoich właściwości. Całość mieszamy do połączenia składników.

Miód doda naparowi z imbiru dodatkowych właściwości przeciwzapalnych i wspierających odporność. Sok z cytryny i kurkuma także pozytywnie wpłyną na bogactwo płynu i umocnienie właściwości łagodzących objawy przeziębienia i grypy.

Źródło: Smaker.pl, zdrowie.interia.pl, dietetycy.org.pl, porady.interia.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Słodka żurawina w słoikach: Rarytas do mięs i deserów »

Jak pić ocet jabłkowy, żeby chudnąć i poprawić metabolizm? »

Mogą obniżyć ryzyko zachorowania na raka. Proste i smaczne pomysły na jabłka papierówki »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 29

30 min
3
Ciasta Czarna Mauka

Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...

Odsłon: 1972

60 min
11
Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 524

30 min
9

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0