Spis treści:
Właściwości imbiru
Imbir to przyprawa znana z wielu właściwości zdrowotnych. Zapewnia je bogactwo witamin i minerałów takich jak witamina A, C, E, K czy witaminy z grupy B. To też wpływ zawartości żelaza, potasu i fosforu.
Wobec tego imbir ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Złagodzi objawy przechodzonych przeziębień i gryp. Pomoże zbić wysoką gorączkę i stany zapalne górnych dróg oddechowych. Zapobiegnie rozwojowi chorób i poprawi funkcjonowanie układu odpornościowego.
Dzięki swoim właściwościom imbir zbije za wysoki poziom cholesterolu we krwi. Tym samym wesprze układ krążenia i będzie przeciwdziałać powstawaniu zakrzepów. Przyczyni się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia miażdżycy, zawału serca czy udaru.
Dodatkowo imbir ma właściwości pobudzające trawienie. Będzie miał wpływ na przyspieszenie metabolizmu, a przy tym usuwanie toksyn i spalanie tkanki tłuszczowej. Przyjmowanie naparu z korzenia rośliny usunie nadmiar wody z organizmu, zmniejszając opuchliznę twarzy i ciała.
Jak zrobić napar z imbiru?
Zrobienie naparu z imbiru jest banalnie proste. Wystarczy, że przygotujemy trzy centymetry korzenia imbiru i pokroimy go w plasterki lub zetrzemy na tarce o drobnych oczkach. Następnie zalejemy go 250 ml gorącej, lecz niewrzącej wody.
Naczynie przykrywamy i całość pozostawiamy do zaparzenia. Po około 10 minutach napar z imbiru jest gotowy. Można go pić samodzielnie lub dodać inne przyprawy.
Co dodać do naparu z imbiru, żeby go wzmocnić?
Napar z imbiru warto wzbogacić o dodatkowe składniki, które mogą nie tylko poprawić jego smak, ale też wzmocnić działanie. Oto jedna z propozycji, z czym można połączyć zdrowotny napój.
Składniki
- 3 cm korzenia imbiru
- 1 korzeń kurkumy
- 1 łyżeczka miodu
- sok z 1 cytryny
- 250 ml wody
Korzeń imbiru kroimy w plasterki, a kurkumę ścieramy na tarce. Wodę zagotowujemy i po chwili, gdy przestanie wrzeć, zalewamy nią przyprawy. Pozostawiamy je pod przykryciem do zaparzenia przez 10 minut.
Gdy napar z imbiru i kurkumy przestygnie, można dodać do niego miód oraz sok z cytryny. Odczekanie, aby napój był chłodniejszy, jest istotne, gdyż wówczas składniki te nie stracą swoich właściwości. Całość mieszamy do połączenia składników.
Miód doda naparowi z imbiru dodatkowych właściwości przeciwzapalnych i wspierających odporność. Sok z cytryny i kurkuma także pozytywnie wpłyną na bogactwo płynu i umocnienie właściwości łagodzących objawy przeziębienia i grypy.
Źródło: Smaker.pl, zdrowie.interia.pl, dietetycy.org.pl, porady.interia.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Słodka żurawina w słoikach: Rarytas do mięs i deserów »
Jak pić ocet jabłkowy, żeby chudnąć i poprawić metabolizm? »
Mogą obniżyć ryzyko zachorowania na raka. Proste i smaczne pomysły na jabłka papierówki »