Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałata ze śmietaną to popularny dodatek do wielu dań obiadowych, takich jak pulpety w sosie z puree ziemniaczanym lub potrawka z kaszą gryczaną. Sałatka na bazie różnorodnych sałat o wielu teksturach, kolorach i poziomie chrupkości jest bardziej zaskakująca niż ta na bazie zwykłej sałaty masłowej. Ważne jest również odpowiednie skomponowanie sosu śmietanowego. Możesz dodać do niego zioła – szczypiorek, koperek czy natkę pietruszki, które nadadzą świeżości i intensywnego smaku. Sos możesz wzbogacić o musztardę, tarty chrzan lub sok z cytryny, aby zyskał bardziej charakterną nutę. Aby osiągnąć najlepszy efekt, pamiętaj, aby przygotować sałatkę tuż przed podaniem. W ten sposób składniki zachowają świeżość, soczystość i sprężystość, a także nie stracą na wyglądzie.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15764
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1492
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15764
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1492
Składniki
Umyj dokładnie sałaty i osusz, następnie porwij na mniejsze kawałki i umieść w misce. Sałatę dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, posypując je bezpośrednio. W miseczce połącz śmietanę z cukrem i mieszaj do rozmieszania. Następnie dodaj ocet i ponownie wymieszaj. Wlej sos do sałaty i wymieszaj dokładnie. Natychmiast podawaj.
Jeśli planujesz zjeść sałatkę w dwóch porcjach, użyj tylko połowy porcji sałaty i polej połową dressingu. Drugą część zielonych liści wymieszaj z sosem tuż przed ponownym podaniem.