Dania jednogarnkowe

Zachowanie młodego wyglądu, dobrego samopoczucia i witalności to marzenie niejednego z nas. Podstawą jest oczywiście dobrze zbilansowana dieta bogata w składniki odżywcze, aktywność fizyczna, oraz odpowiednia ilość snu. Warto również sięgnąć po prozdrowotne napoje. W poniższym artykule znajdziesz przepis na napar długowieczności, sprawdzimy, jak go zrobić, oraz jakie ma właściwości.

Jak zrobić domowy napar długowieczności? | Fot.123RF/Picsel/ Canva Pro

Spis treści:

Zastanawiasz się, jakie tajemnicze składniki znajdują się w naparze długowieczności? Receptura napoju opiera się na ziołach śródziemnomorskich, które wykorzystywane są od czasów starożytnych. Oregano, szałwię i rozmaryn bez trudu znajdziesz w każdym sklepie spożywczym, czy zielarskim. Podpowiemy ci, jak zadbać o zdrowie z domowym naparem długowieczności. 

Sprawdź także: Wystarczy dodać szczyptę do porannej kawy. Zahamuje apatyt i pozwoli szybciej schudnąć

Napar długowieczności – sekret stulatków z "niebieskich stref"

Niebieskie strefy długowieczności to miejsca na świecie, w których ludzie żyją najdłużej. W Europie należy do nich włoska wyspa Sardynia oraz grecka wyspa Ikaria. Długowieczność mieszkańców tych regionów przypisuje się między innymi diecie śródziemnomorskiej, która przez dietetyków uważana jest jako jedna z najzdrowszych, a także spokojnemu stylowi życia, pozbawionego pośpiechu oraz nadmiernego stresu. Dania kuchni śródziemnomorskiej bogate są w warzywa, owoce, ryby, owoce morza oraz oliwę z oliwek. Produkty te doskonale wspierają zdrowie układu sercowo-naczyniowego, pomagają zadbać o prawidłowe ciśnienie, poziom cholesterolu i cukru we krwi, wzmacniają serce i chronią je przed chorobami, np. zawałem. Wykazują również działanie przeciwutleniające, dzięki czemu wspierają walkę organizmu z wolnymi rodnikami, oraz wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. W śródziemnomorskich potrawach znajdziemy również mnóstwo ziół, zarówno tych świeżych, jak i suszonych. Można wykorzystywać je nie tylko do gotowania, ale i zrobić z nich prozdrowotne napary. Mieszkańcy "niebieskich sfer" często popijają ziołowe napoje zamiast klasycznej kawy, czy herbaty. 

W naparze długowieczności znajduje się między innymi oregano, które przede wszystkim ma doskonały wpływ na układ pokarmowy, wspiera trawienie, pomaga pozbyć się wzdęć i gazów. Polecane jest także w przypadku wystąpienia niestrawności, czy zgagi. Wykazuje również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, pomaga także w przypadku kaszlu. W oregano obecne są także witaminy A, C, E i K, oraz minerały, potas i cynk. W oregano znajdują się również składniki fenolowe o działaniu antyoksydacyjnym, które nie tylko zapobiegają stanom zapalnym, oraz zmniejszają ryzyko nowotworów, ale i zapobiegają wystąpieniu chorób cywilizacyjnych. Przypisuje się mu także działanie uspokajające. 

Drugim składnikiem naparu długowieczności jest szałwia, wykazuje szereg właściwości korzystnie wpływających na organizm. Ma działanie  przeciwzapalne, antybakteryjne i dezynfekujące. Pomaga w przypadku dolegliwości żołądkowych oraz wspiera pracę wątroby. Szałwia przyczynia się także do stabilizowania poziomu cukru we krwi. 

Ostatnim składnikiem napoju jest rozmaryn, który wspiera układ odpornościowy, zapobiega infekcjom, pomaga w przypadku kataru, czy bólów głowy. Bardzo dobrze działa na trawienie, pomaga na uporczywe wzdęcia, a także ma właściwości zapobiegające chorobie wrzodowej. Podobnie jak pozostałe zioła wykazuje działanie antyoksydacyjne, ma właściwości przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Rozmaryn ma także właściwości rozgrzewające i pobudzające krążenie, wspiera pracę serca, łagodzi bóle mięśniowe i reumatyczne. Pomaga również zadbać o prawidłowy poziom cukru we krwi, oraz wspiera prawidłową pracę wątroby. 

Napar długowieczności – przepis i zastosowanie

Przygotowanie naparu długowieczności jest banalnie proste, zaopatrz się w dobrej jakości suszoną szałwię, oregano i rozmaryn, ten ostatni świetnie sprawdzi się również w formie świeżych gałązek. Do dzbanka wsyp po dwie łyżeczki każdego z ziół i zalej je gorącą wodą, około litr do półtora litra. Odstaw na kilka minut, a następnie przecedź napar. Możesz wlać go do termosu, aby dłużej był ciepły. Popijaj go małymi łykami przez cały dzień. 

Przeciwwskazaniem do picia napoju jest ciąża i karmienie piersią. Nie poleca się go również osobom, które przyjmują leki rozrzedzające krew. 

Źródła: medonet.pl, auraherbals.pl, izielnik.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Dodaj kilka kropel do jajecznicy. Będzie puszysta jak chmurka »

Czysta podłoga bez smug i bakterii. Zastosuj folię bąbelkową i hitową miksturę »

Idealna dla sercowców i osób, które chcą schudnąć. Pij zamiast czarnej kawy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Roladki z chleba tostowego

Chciałam podzielić się z Wami prostym przepisem na pyszne roladki które przyg...

Odsłon: 28

15 min
1
15 min
2
Ciasta Piernik kasztelański

Przełożony powidłami piernik kasztelański to szybki w przygotowaniu wariant ś...

Odsłon: 2621

60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Smaczne sałatki z kurczakiem. Idealne na imprezę i do pracy

Sałatka z kurczakiem to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na szybki posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch do pracy, jak i na rodzinny...

3
Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5