Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozgrzewająca zupa. Samo dobro. Pyszny rosół, makaron, warzywa. Zupa ramen pochodzi z Japonii, ale podbija serca, a właściwie podniebienia również Polaków. Do tej zupy podaje się makaron bez jajek, a podałam makaron naleśnikowy. Warzywa mogą być różne. Często jest podawana kapusta pekińska, grzyby mun. U mnie pieczarki, brokuły, fasolka i dynia. Oczywiście jajka powinny być ugotowane na miękko. A u mnie na twardo, bo takie lubimy. Dopełnieniem jest szczypior drobno pokrojony. Ta zupa wystarczy za dwa dania.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6454
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6454
Składniki
Mięso dokładnie umyć i umieścić w garnku. Zalać zimną wodą i zacząć gotować. Usunąć powstałe szumowiny. Dodać pieprz czarny, obrane, umyte marchewki, pietruszkę i selera. Dodać sól. Gotować na wolnym ogniu. A teraz przygotować cebule, czosnek i imbir. Dokładnie umyć. Nie obierać. Cebule pokroić na połówki i główkę czosnku przekroić w poprzek, a imbir pokroić w plasterki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i włożyć do piekarniku nagrzanego do 180 stopni na ok 20-30 min. Dodać do gotującego się rosołu. Gotować jeszcze ok 90 min na bardzo wolnym ogniu. Tak, żeby rosół tylko mrugał. Jeśli jest taka potrzeba uzupełnić wodę, dolać wrzątku. Rosół przecedzić. Dodać łyżkę pasty miso i sos sojowy.
Masło rozpuścić na patelni do smażenia naleśników. Do salaterki przesiać mąkę. Dodać mleko i wymieszać. Dodać jajka, cukier, sól i wymieszać bardzo dokładnie. Teraz dodawać stopniowo wodę i mieszać. Na koniec dodać roztopione masło i jeszcze raz wymieszać. Smażyć na patelni cienkie naleśniki. Ciasto jest rzadkie, ładnie się rozprowadza po patelni. Usmażone naleśniki zwijać kolejno w ruloniki i kroić w poprzek na cienkie paski. Można pokroić bardzo cienkie, albo grubsze paski.
Ząbek czosnku pokroić drobniutko. Na patelni rozgrzać masło klarowane dodać pokrojony czosnek i pokrojoną papryczkę. Chwilę smażyć na małym ogniu. Dodać oczyszczone, umyte i osuszone całe pieczarki. Dodać sos sojowy. Pieczarki smażyć i cały czas mieszać, aż sos prawie cały wyparuje, a pieczarki będą ciemne.
Brokuły ugotować w osolonej wodzie. Fasolkę tak samo ugotować. Pokrojoną w kostkę dynie jedynie zalać na chwilę wrzątkiem i odcedzić.
Na talerzu układać w kopczyki brokuły, fasolkę, makaron, pieczarki. Dodać plaster mięsa i jajko. Zrobić jeszcze kopczyki z drobno posiekanego szczypioru. Całość zalać gorącym rosołem. Smacznego
Użyłam dyni prowansalskiej ( francuskiej ) i uważam, że jest to najlepsza dynia jaką jadłam. Smakuje jak arbuz z marchewką. Polecam. Do zupy dodałam blanszowaną, ale surowa jest rewelacyjna.