Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chłopska zapiekanka ziemniakami i kiełbasą zawdzięcza swoja nazwę prostocie przygotowania i pożywnym, kalorycznym składnikom. To jednogarnkowe danie z powodzeniem może stać się przebojem na imprezie albo pomysłem na szybki, rodzinny obiad.
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2160
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 128
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 224
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2160
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 128
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 224
Składniki
Obierz i umyj ziemniaki. Pokrój w plastry o grubości około 7-8 mm. Obgotuj 5-10 minut w osolonej wodzie (tak, by były półtwarde). Odcedź i osusz ręcznikiem papierowym. Pokój cebulę w półtalarki. Obsmaż na oleju. Po chwili dodaj pokrojone w plasterki kiełbasę i boczek. Smaż, aż wędliny się zarumienią. Nie wysmaż ich jednak zbyt mocno. Wymieszaj w misce śmietanę z jajkiem i startym serem żółtym. Dodaj do nich wszystkie przyprawy.
Natłuść naczynie żaroodporne olejem ułóż na jego dnie warstwę ziemniaczanych talarków, a następnie warstwę wędlin z cebulą. Zalej równomiernie porcją sosu. Podziel go na tyle części, ile będziesz mieć warstw (z ziemniaków i wędlin) zapiekanki – w zależności od tego, jak dużym naczyniem dysponujesz. Powtarzaj układanie warstw do wyczerpania składników. Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180C. Piecz przez około 30 minut. Przed podaniem udekoruj rozmarynem. Chłopską zapiekankę z ziemniakami i kiełbasą serwuj z ulubionym sosem, np. czosnkowym lub pomidorowym.