Ewa_Gotuje

Szampan - tego o nim nie wiedziałeś

Każdy z nas zna szampana i nie wyobraża sobie przywitania Nowego Roku bez tego trunku. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę z jego dobroczynnych właściwości, których jest niemało. Co więc możemy zyskać, pijąc ten nektar z bąbelkami ?

Fot. 123RF

Po pierwsze, szampan działa świetnie na pamięć. Winogrona z których powstaje mogą mieć wpływ na kognitywne funkcje naszego mózgu, do których należy również pamięć. Picie tego trunku w rozsądnych ilościach może opóźnić niszczenie komórek mózgowych i zapobiegać demencji.

Kolejną zaletą picia wina musującego jest również jego dobrotliwy wpływ na serce. Szampany, tak samo jak wino, wytwarza się z winogron, dzięki czemu ma podobne właściwości. Trunek ten posiada duże ilości polifenoli, które są naturalnymi antyoksydantami. Ich większą ilość znajdziemy w ciemnych winogronach. Polifenole chronią nasze serce, zapobiegają zawałom i chorobom serca oraz obniżają ciśnienie tętnicze.

Badania przeprowadzone przez doktora Jeremy'ego Spencera z Uniwersytetu w Reading, pokazują, że wypicie około dwóch lampek szampana dziennie, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, co pozwala uniknąć zawałów.

Szampan, wpływa również na nasz dobry nastrój. Eksperyment przeprowadzony na grupie kilku osób na Uniwersytecie w Oxfordzie pokazuje, że po 20 minutach uczestnictwa w przyjęciu, na którym pito alkohol, osoby pijące szampana miały wyższe stężenie alkoholu we krwi, niż osoby pijące tę samą ilość wina. Oczywiście, jak w przypadku każdego alkoholu, musimy pamiętać o umiarze.

Sylwestrowy napój, może mieć również zbawienny wpływ na naszą skórę. Zawarte w szampanie antyoksydanty i kwas winowy mają działanie odtruwające. Gdy mamy problemy z tłustą cerą, możemy wykorzystać antybakteryjnie działanie szampana, aby pozbyć się wyprysków.

Dobrą wiadomością jest również to, że szampan jest niskokaloryczny. Jedna lampka ma od 80 - 100 kalorii, czyli znacznie mniej, niż na przykład taka sama porcja piwa.

Szampana najlepiej pić w kieliszku z lodem. Woda pozostała z roztopionego lodu, pozwoli nam uniknąć odwodnienia i dłużej cieszyć się wspaniałym nastrojem, w który wprowadziło nas wino z bąbelkami.

Szukasz pomysłów na drinki i sylwestrowe menu? Przeczytaj darmowy magazyn kulinarny Smakera. Kliknij!

Darmowy magazyn kulinarny. Kliknij!

Tekst: Milena Węclewska

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Piątkowy obiad

Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....

Odsłon: 800

30 min
16
30 min
2
15 min
0

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0