Ten ulubiony składnik śniadań może powodować tycie. Czy owsianka z rana to dobry pomysł?

W dzieciństwie była szczerze znienawidzonym posiłkiem, do którego jedzenia zachęcały nas mamy i babcie. Jednak od kilku lat można nazwać ją prawdziwą królową. Owsianka na stałe wkroczyła do jadłospisu wielu osób, szczególnie tych na diecie. Czy jednak jest to dobry wybór? Niektórzy uważają, że ulubione płatki owsiane tuczą.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kiedyś owsianka kojarzyła się z rozmiękłą zupą mleczną. Dziś występuje w przeróżnych wariacjach, które wyglądem przypominają bardziej owocowe desery. Wiele osób, które przechodzą na dietę, odrzucają w kąt klasyczne kanapki, zastępując je owsiankami. Czy jedzenie płatków owsianych sprzyja odchudzaniu? A może przeciwnie, owsianka tuczy?

 Sprawdź także: Jedz ten ser i zrzuć oponkę z brzucha. Te sery są najzdrowsze!

Płatki owsiane właściwości

W płatkach owsianych znajdziesz wiele cennych właściwości odżywczych, nie brakuje w nich witaminy C, E, witamin z grupy B oraz minerałów: magnezu, żelaza, cynku, fosforu, czy manganu. To również doskonałe źródło błonnika, dzięki czemu jedzenie owsianki korzystnie wpływa na układ trawienny. Reguluje pracę jelit oraz pomaga na zaparcia. Co więcej, płatki owsiane zwierają szereg niezbędnych dla zdrowia aminokwasów.

Ponadto regularne spożywanie owsianki pomaga obniżyć poziom „złego” cholesteroli we krwi. Płatki owsiane są polecany osobom, które chorują na cukrzyce, ponieważ nie powodują „skoków cukru”, po ich zjedzeniu poziom glukozy we krwi wzrasta stopniowo.

Zalety jedzenia płatków owsianych

Płatki owsiane mają wiele właściwości prozdrowotnych. Witaminy w nich zawarte korzystnie wpływają na układ nerwowy, zwiększają koncentrację i pamięć. Dlatego owsianka będzie dobrym śniadaniem dla osób wykonujących pracę umysłową oraz uczniów. W płatkach owsianych znajdują się także zdrowe nienasyconych kwasów tłuszczowych, m.in.: kwas oleinowy oraz linolowy. Kwasy te są składnikiem błon komórkowych, zapobiegają zakrzepom oraz wpływają na prawidłowe ciśnienie krwi.

Jeśli jak najdłużej chcesz zachować zdrowy i młody wygląd skóry, koniecznie sięgnij po owsiankę, zawarta w nich witamina E działa przeciwstarzeniowo. Co więcej, obecność β-glukanów ma działanie przeciwnowotworowe oraz wspierające odporność organizmu, ponieważ chronią organizm przed infekcjami.

Czy jedzenie owsianki na śniadanie jest zdrowe?

Przez wielu dietetyków oraz specjalistów od żywności płatki owsiane są uważane za produkt idealny na rozpoczęcie dnia. Z pewnością owsianka, na tle innych węglowodanowych śniadań wypada dość korzystnie, ponieważ ma niski indeks glikemiczny oraz zawiera błonnik, dzięki czemu nie powoduje nagłego wzrost poziomu cukru we krwi. Co więcej, po zjedzeniu owsianki daje na długo uczucie sytości.

Czy więc duża miska owsianki z bananem, dużą ilością masła orzechowego i miodu oraz pełnotłustym mlekiem to dobre śniadanie? Niekoniecznie, jednak na pewno będzie lepszym wyborem od drożdżówki lub wysoko słodzonych płatków śniadaniowych. W takiej formie płatki owsiane niestety będą kaloryczną bombą.  

Dużo lepszym wyborem będzie skomponowanie śniadania z płatków owsianych oraz źródła pełnowartościowego białka, oraz zdrowych tłuszczów. Białkowym dodatkiem może być serek wiejski lub chudy jogurt, np. typu islandzkiego. Do zdrowych tłuszczów należą np. orzechy, pestki i nasiona – pamiętaj, że są one bardzo kaloryczne, dlatego, jeśli jesteś na diecie, nie należy z nimi przesadzać. Do takiego śniadania idealnie będą pasować również świeże owoce, wybierz te z niewielką ilością kalorii: maliny, truskawki, jabłka, jagody, czy borówki.

Czy płatki owsiane mogą powodować tycie?

Owsianka może spowodować tycie, tak jak każdy inny produkt, który jest spożywany w nadmiarze. Jeśli jednak zachowasz odpowiednie proporcje, płatki owsiane mogą być świetnym produktem również na diecie. Jedna łyżka (10 g) płatków owsianych ma około 38 kcal. Do zrobienia owsianki wystarczy 40-50 g płatków.

Zwróć również uwagę na ilość oraz kaloryczność dodatków do owsianki. Jeśli chcesz, by twoje śniadanie miało mniej kalorii, do ich gotowania użyj wody zamiast mleka. Banan, chociaż zdrowy jest dość kalorycznym owocem, użyj więc truskawek lub borówek. Garść orzechów włoskich (30 g) to, aż 200 kcal! Dlatego, jeśli chcesz nieco odchudzić swoje śniadanie, użyj połowy porcji. Lubisz słodkie posiłki? Zastąp cukier, erytrytolem, który nie ma kalorii. Owsianka po lekkim liftingu będzie śniadaniem idealnym dla osób, które się odchudzają.   

Kto nie powinien jeść płatków owsianych?

Płatki owsiane chociaż zdrowe, przez niektóre osoby powinny być wykluczone z diety. Tyczy się to przede wszystkim osób chorujących na celiakię, czyli mającym nietolerancję glutenu. Płatki owsiane nie mają go w swoim składzie, jednak mogą być nim zanieczyszczone w procesie produkcyjnym. Wysoka zawartość błonnika w płatkach owsianych może być również szkodliwa dla osób, które borykają się z chorobami jelit.

 Masz ochotę na płatki owsiane? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników na pyszne owsianki

 

1. Owsianka

 Owsianka Zobacz przepis

Owsianka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Owsianka Proteinowa

 Owsianka Proteinowa Zobacz przepis

Owsianka Proteinowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Owsianka z chia

 Owsianka z chia Zobacz przepis

Owsianka z chia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Orzechowa owsianka na jogurcie

 Orzechowa owsianka na jogurcie Zobacz przepis

Orzechowa owsianka na jogurcie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Sezamowa owsianka na jogurcie

 Sezamowa owsianka na jogurcie Zobacz przepis

Sezamowa owsianka na jogurcie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Owsianka z truskawkami

 Owsianka z truskawkami Zobacz przepis

Owsianka z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Nocna owsianka

 Nocna owsianka Zobacz przepis

Nocna owsianka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Owsianka z wiśniami

 Owsianka z wiśniami Zobacz przepis

Owsianka z wiśniami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Jakie właściwości ma czerwony ryż? Pomaga obniżyć cholesterol »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 22639

30 min
30
Ciasta Ciasto z truskawkami i kokosową kruszonką

Proste ciasto na oleju a smakuje jak placek drożdżowy. Każda gospodyni, nawet...

Odsłon: 89

30 min
1
Przetwory Domowe kostki maggi z lubczyku

Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...

Odsłon: 126

30 min
1
Desery Kokosowa biała chmurka bez pieczenia

Delikatne ciasto kokosowe z wiśniami. Szybciutkie i proste w wykonaniu. Ideal...

Odsłon: 1160

15 min
19

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1