Spis treści:
- Ser feta na oponkę na brzuchu
- Serek wiejski, doskonałe źródło białka
- Twaróg na odchudzanie
- Parmezan obniża ciśnienie
- Kozi ser na młodą i piękną skórę
Białe, żółte, pleśniowe... Polacy uwielbiają sery i bardzo chętnie po nie sięgają. Stanowią one doskonały dodatek do kanapek lub sałatek. Wielu z nas nie może wyobrazić sobie bez nich codziennych posiłków. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jakie sery lądują na twoim talerzu. Niektóre z nich mogą sprzyjać odchudzaniu, pomóc ci zrzucić oponkę z brzucha oraz pozytywnie wpływać na twoje zdrowie. Jakie ser powinniśmy na stałe włączyć do naszego jadłospisu?
Sprawdź także: Ten napój oczyszcza jelita z toksyn. Pij rano, szybko dostrzeżesz efekty

Ser feta na oponkę na brzuchu
Oczywiście należy pamiętać, że każdy produkt jedzony w nadmiarze tuczy. Tyczy się to również serów, które potrafią zawierać sporo kalorii. Co ciekawe okazuje się jednak, że obecny w serze feta kwas linolowy może przyczyniać się do zmniejszenia masy ciała. Sprężony kwas linolowy należy do kwasów tłuszczowych omega. Posiada szereg właściwości pozytywnie wpływających na organizm, m.in.: działa antynowotworowo, zapobiega miażdżycy, wspiera odporność organizmu, a co najciekawsze pomaga spalić tkankę tłuszczową.
Tradycyjny ser feta, który znamy z wycieczek do Grecji, wytarzany jest z mleka owczego lub połączenia mleka koziego z owczym. Jedzony w umiarze przyśpieszy tw
Serek wiejski, doskonałe źródło białka
Każda osoba, która chociaż raz przeglądała jadłospisy polecane przez dietetyków, z pewnością wie, że serek wiejski pojawia się w nich wyjątkowo często. Nie jest to przypadek, gdyż produkt ten jest wyjątkowo zdrowy. Jest to bardzo smaczne źródło pełnowartościowego białka, niezbędnego organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, a po jego zjedzeniu bardzo długo czujemy się najedzeni. Z tego powodu poleca się go również sportowcom.
Babciny twaróg na odchudzanie
Chyba każdy w dzieciństwie chociaż raz był zachęcany przez mamę lub babcię do jedzenia twarogu. Klasyczny biały ser sam w sobie może nie należy do najpyszniejszych propozycji, ale z pewnością warto jeść go na diecie. Odpowiednio przyrządzony na pewno będzie ci smakować. Świetną śniadaniową propozycją będzie twaróg chudy podany z rzodkiewką, ogórkiem zielonym i szczypiorkiem oraz ciemnym pieczywem. Oczywiście nie możesz zapomnieć o soli i pieprzu! Takie śniadanie dostarczy ci sporą ilość białka, co więcej na długo cię nasyci, a jednocześnie będzie niskokalorycznym posiłkiem. W 100 g chudego twarogu jest zaledwie 113 kcal.
Provolone, włoski ser idealny do sałatek
Jeżeli do tej pory nie mieliście okazji spróbować tego dojrzewającego sera, warto rozejrzeć się za nim w sklepie. Jest on nie tylko bardzo smaczny, ale również zawiera w sobie wapń, łatwo przyswajalne białko i witaminę D.
Parmezan do makaronów, sałatek oraz na nadciśnienie
Okazuje się, że Włosi dobrze wiedzą, co robią, dodając parmezan do większości dań. Być może jest to jeden z sekretów doskonałego zdrowia osób, żyjących w tamtym regionie? Dzięki długiemu procesowi dojrzewania, w parmezanie znajdziemy bardzo dużo tripeptydów. Naukowcy udowodnili, że ten rodzaj białka wyjątkowo dobrze wpływa na osoby, które borykają się m.in. z nadciśnieniem.
Ser kozi na młodość
Jeżeli lubicie charakterystyczny smak koziego sera, mamy dla was bardzo dobrą wiadomość. Produkt ten jest wyjątkowo zdrowy i bardzo pozytywnie wpływa na nasz organizm. Ser kozi zawiera w sobie sporo łatwo przyswajalnego wapnia, potas i fosfor. Warto go jeść również ze względu na obecność pełnowartościowego białka i witamin z grupy B, które wspierają układ krążenia, ułatwiają koncentrację oraz spowalniają procesy starzenia się komórek ciała.
Ricotta o działaniu przeciwzapalnym
Jedząc ten włoski ser, dostarczymy do naszego organizmu nie tylko białko, ale również niezwykle cenny selen, który ma działanie przeciwzapalne oraz wspiera układ odpornościowy. Ponadto, ricotta zawiera w sobie całkiem sporo przeciwutleniaczy, zapobiegających wielu poważnym chorobom.
Do jakich dań wykorzystać ser? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.
2. Placki z cukinii z serem feta

Placki z cukinii z serem feta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Gofry z serka wiejskiego

Gofry z serka wiejskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Sałatka z serkiem wiejskim

Sałatka z serkiem wiejskim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Placki z serka wiejskiego

Placki z serka wiejskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Jakie właściwości ma czerwony ryż? Pomaga na wysoki cholesterol »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »