Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie placuszki są bardzo smaczne, delikatne w smaku i pożywne. Są fajną propozycją dla dzieci i dorosłych. Można je podać z cukrem pudrem, dżemem, serkiem, jogurtem czy śmietaną, z czekoladą, syropem klonowym - jak kto woli. Placuszki są najlepsze na gorąco, ale na zimno też fajnie smakują. Robi się je bardzo szybko, smaży się je też błyskawicznie
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
Odsłon: 185
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
Odsłon: 185
Składniki
Serek wiejski przełożyłam do miski i rozgniotłam trochę widelcem. Żółtka oddzieliłam od białek. Żółtka wrzuciłam do serka, a białka do oddzielnej miseczki. Do miski z serkiem wsypałam mąkę, proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy i wlałam mleko. Mikserem zmiksowałam krótko składniki do ich połączenia. Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli a następnie delikatnie wmieszałam do ciasta. Na patelni naleśnikowej rozgrzałam kilka łyżek oleju. Łyżką nakładałam ciasto na rozgrzany tłuszcz, po jednej łyżce na placek. Placuszki trochę puchną w trakcie smażenia. Placki smażyłam z obu stron na złoty kolor i wykładałam na ręcznik papierowy żeby trochę odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem placuszki oprószyłam cukrem pudrem. Dodatkowo podałam je z kwaskowatym dżemem domowym z czerwonej porzeczki. Z podanych składników wyszło mi ok. 20 placuszków.