Do góry

Śniadania Przepis na:

Placki z serka wiejskiego

Placki z serka wiejskiego

Autor:

Przepisów i artykułów: 463 Ocena: 2972

Dodano:

Odsłon: 2694

Takie placuszki są bardzo smaczne, delikatne w smaku i pożywne. Są fajną propozycją dla dzieci i dorosłych. Można je podać z cukrem pudrem, dżemem, serkiem, jogurtem czy śmietaną, z czekoladą, syropem klonowym - jak kto woli. Placuszki są najlepsze na gorąco, ale na zimno też fajnie smakują. Robi się je bardzo szybko, smaży się je też błyskawicznie

Składniki

  • 1 serek wiejski 200g razem ze śmietanką
  • 2 małe jajka
  • 3/4szkl. mąki pszennej tortowej
  • 0,5szkl. mleka
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru zwykłego
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • ulubione dodatki u mnie cukier puder i domowy dżem z czerwonej porzeczki
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki z serka wiejskiego

Przygotowanie

  1. Serek wiejski przełożyłam do miski i rozgniotłam trochę widelcem. Żółtka oddzieliłam od białek. Żółtka wrzuciłam do serka, a białka do oddzielnej miseczki. Do miski z serkiem wsypałam mąkę, proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy i wlałam mleko. Mikserem zmiksowałam krótko składniki do ich połączenia. Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli a następnie delikatnie wmieszałam do ciasta. Na patelni naleśnikowej rozgrzałam kilka łyżek oleju. Łyżką nakładałam ciasto na rozgrzany tłuszcz, po jednej łyżce na placek. Placuszki trochę puchną w trakcie smażenia. Placki smażyłam z obu stron na złoty kolor i wykładałam na ręcznik papierowy żeby trochę odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem placuszki oprószyłam cukrem pudrem. Dodatkowo podałam je z kwaskowatym dżemem domowym z czerwonej porzeczki. Z podanych składników wyszło mi ok. 20 placuszków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń