Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i delikatny twaróg na bazie domowego mleka zsiadłego. Warto poświęcić mu parę chwil!
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3974
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19983
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 3113
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4384
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3974
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19983
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 3113
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4384
Składniki
Mleko z pewnego źródła przelewam do szklanych naczyń. Przykrywam ściereczką. Pozostawiam na blacie na około 3 dni. Pozwalam, żeby czas zrobił swoje. Musi się dobrze zsiąść.
Po tym czasie przelewam mleko do garnka i podgrzewam na bardzo małym ogniu około 20-30 minut. Mleko nie może się zagotować. Powoli zaczną się tworzyć twarogowe grudki. To bardzo dobry znak. Wyłączam palnik. Na durszlaku rozkładam czystą ściereczkę i wylewam na nią miksturę.
Czekam aż trochę obleci. Następnie zbieram brzegi ściereczki i odciskam twaróg. Obwiązuję sznurkiem tuż nad serem i zawieszam nad zlewem, pozwalając grawitacji robić swoje.
Jak przestaje kapać, odciskam jeszcze delikatnie. Zdejmuję pyszny, świeży twaróg. Przyprawiam.