Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i delikatny twaróg na bazie domowego mleka zsiadłego. Warto poświęcić mu parę chwil!
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3802
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 963
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 230
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34220
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 567
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3802
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 963
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 230
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34220
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 567
Składniki
Mleko z pewnego źródła przelewam do szklanych naczyń. Przykrywam ściereczką. Pozostawiam na blacie na około 3 dni. Pozwalam, żeby czas zrobił swoje. Musi się dobrze zsiąść.
Po tym czasie przelewam mleko do garnka i podgrzewam na bardzo małym ogniu około 20-30 minut. Mleko nie może się zagotować. Powoli zaczną się tworzyć twarogowe grudki. To bardzo dobry znak. Wyłączam palnik. Na durszlaku rozkładam czystą ściereczkę i wylewam na nią miksturę.
Czekam aż trochę obleci. Następnie zbieram brzegi ściereczki i odciskam twaróg. Obwiązuję sznurkiem tuż nad serem i zawieszam nad zlewem, pozwalając grawitacji robić swoje.
Jak przestaje kapać, odciskam jeszcze delikatnie. Zdejmuję pyszny, świeży twaróg. Przyprawiam.