Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2733
Dodano: 25.04.2014
Odsłon: 4108
Mleko z pewnego źródła przelewam do szklanych naczyń. Przykrywam ściereczką. Pozostawiam na blacie na około 3 dni. Pozwalam, żeby czas zrobił swoje. Musi się dobrze zsiąść.
Po tym czasie przelewam mleko do garnka i podgrzewam na bardzo małym ogniu około 20-30 minut. Mleko nie może się zagotować. Powoli zaczną się tworzyć twarogowe grudki. To bardzo dobry znak. Wyłączam palnik. Na durszlaku rozkładam czystą ściereczkę i wylewam na nią miksturę.
Czekam aż trochę obleci. Następnie zbieram brzegi ściereczki i odciskam twaróg. Obwiązuję sznurkiem tuż nad serem i zawieszam nad zlewem, pozwalając grawitacji robić swoje.
Jak przestaje kapać, odciskam jeszcze delikatnie. Zdejmuję pyszny, świeży twaróg. Przyprawiam.
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

purplemis 08 maja 2014Zgłoś do usunięcia
Moja babcia w podobny sposób robiła twaróg. Pycha :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

helen4 03 maja 2014Zgłoś do usunięcia
dobre!!! ha ha!!! teraz w sklepach już wszystko "spierdzielili" - sama chemia- dobrze ,że jest jeszcze szansa kupić mleko na wsi- ale to już rzadkość!!!2 Kto głosował? | Odpowiedz

babciaaneczka 26 kwietnia 2014Zgłoś do usunięcia
Taki sposób wytwarzania twarogu jest dobry, aletrzeba uważać, żeby za bardzo nie podgrzać mleka. Ja robiłam inaczej /jak miałam prawdziwe
mleko/. Trzeba mieć taką samą ilość mleka
zsiadłego i świeżego. Mleko świeże zagotować,
odstawić i na wrzące wlać mleko zsiadłe, lekko zamieszać i zostawić najlepiej na noc.
W tym czasie serwatka ładnie się oddzieli, odcedzić i dalej odciskać. Ser będzie smarowny, bez grudek. Pozdrawiam.
Odpowiedzi: 2 ▼
6 Kto głosował? | Odpowiedz