Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i delikatny twaróg na bazie domowego mleka zsiadłego. Warto poświęcić mu parę chwil!
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 78
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5533
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2590
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 78
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5533
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2590
Składniki
Mleko z pewnego źródła przelewam do szklanych naczyń. Przykrywam ściereczką. Pozostawiam na blacie na około 3 dni. Pozwalam, żeby czas zrobił swoje. Musi się dobrze zsiąść.
Po tym czasie przelewam mleko do garnka i podgrzewam na bardzo małym ogniu około 20-30 minut. Mleko nie może się zagotować. Powoli zaczną się tworzyć twarogowe grudki. To bardzo dobry znak. Wyłączam palnik. Na durszlaku rozkładam czystą ściereczkę i wylewam na nią miksturę.
Czekam aż trochę obleci. Następnie zbieram brzegi ściereczki i odciskam twaróg. Obwiązuję sznurkiem tuż nad serem i zawieszam nad zlewem, pozwalając grawitacji robić swoje.
Jak przestaje kapać, odciskam jeszcze delikatnie. Zdejmuję pyszny, świeży twaróg. Przyprawiam.