Ankieta: Ocena serwisu Smaker.pl

Czerymoja – owoc idealny dla odchudzających się. Co z niego zrobić?

Czy słyszałeś o takim owocu jak czerymoja? Jak wykorzystać ten przysmak w kuchni i przede wszystkim – jakie ma wartości odżywcze? Czerymoja z pewnością zainteresuje wiele osób, gdyż polecana jest osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy. Sprawdź szczegóły w poniższym artykule.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Czerymoja, choć można domyślać się po nazwie, to owoc egzotyczny. Zdecydowanie warto się nim zainteresować, gdyż ma bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Czerymoja to owoc flaszowca peruwiańskiego. Jest bardzo słodką rośliną, ale niestety szybko przejrzewa. Ciężko zatem ją transportować. 

 Sprawdź także: Włoska kuchnia, czyli 10 włoskich deserów, które warto spróbować

Czerymoja – charakterystyka 

Po czym rozpoznać czerymoję? To zielony owoc z wypustkami. Jest dosyć ciężki i okrągły. Bardzo często jej powierzchnię porównuje się do smoczej łuski. Niektórym przypomina zielone bulwy. Czerymoja wyrasta na flaszowcu peruwiańskim, czyli roślinie naturalnie występującej w Ekwadorze, Chile i Peru. Obecnie uprawia się ją także w ciepłych rejonach, na przykład w Azji południowo-wschodniej, Izraelu, na Florydzie, w Kalifornii czy w Afryce zachodniej.  

Warto wspomnieć, że czerymoja nie bez powodu nazywana jest custard apple. Określenie to tłumaczymy jako “jabłko o smaku kremu budyniowego”. Owoc flaszowca peruwiańskiego jest bowiem bardzo słodki w smaku. Niestety nie za bardzo nadaje się do transportu. Dojrzewa bowiem w tempie błyskawicznym i również szybko przejrzewa, czasem jednak masz szansę spotkać czerymoję w sklepie. Jeżeli dostaniesz ją w Polsce, to masz pewność, że owoc ten pochodzi z Europy, najprawdopodobniej w Hiszpanii. 

W środku owocu znajdują się czarne pestki. Te mogą być lekko toksyczne, podobnie jak skórka. Dlatego zaleca się, aby jeść tylko miąższ czerymoi, pomijając pozostałe elementy. 

Czerymoja – wartości odżywcze 

Wartości odżywcze tego owocu to kolejny element, na który warto zwrócić uwagę. W czerymoi znajduje się mnóstwo witamin na przykład witamina C, witamina E, witaminy z grupy B, w tym głównie witamina B6. W owocu tym nie brakuje również minerałów takich jak potas, fosfor, wapń, żelazo sód czy magnez. Nie zapominajmy również o białkach, antyutleniaczach oraz błonniku. 

Czerymoja bardzo pozytywnie wpływa też na układ odpornościowy. Wzmacnia go dzięki dużej zawartości witaminy C. Witaminy z grupy B oraz magnez wspomagają koncentrację oraz pamięć. Duże ilości błonnika wspiera układ pokarmowy. W czerymoi znajdują się także antyutleniacze, które wpływają pozytywnie na wygląd skóry i nawet spowalniają procesy jej starzenia się. 

Czerymoja jest dość kaloryczna. 100 g miąższu to około 75 kalorii. Trzeba jednak pamiętać, że owoce te charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym i dużą ilością błonnika. Dlatego jeżeli borykasz się z nadprogramowymi kilogramami, to w rozsądnych ilościach jak najbardziej możesz raczyć się tym owocem. 

Jak działa czerymoja?

Jak widzisz – jest nie tylko pyszna, ale także zdrowa. To właśnie mało popularna czerymoja. Działanie tego owocu jest bardzo szerokie, czerymoja 

  • określana jest jako naturalny antybiotyk – charakteryzuje się bowiem działaniem antybakteryjnym,  
  • wzmacnia odporność organizmu, reguluje i przyspiesza przemianę materii,  
  • chroni organizm przed nowotworami,  
  • wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi,  
  • normuje poziom cholesterolu,  
  • wspomaga przy leczeniu osteoporozy,  
  • wpływa pozytywnie na układ trawienny,  
  • jest bardzo sycąca, przez co może okazać się dobrym pokarmem dla osób będących na redukcji masy ciała,  
  • pozytywnie wpływa na układ nerwowy i koi nerwy, 
  • dostarcza mnóstwo mikroelementów oraz witamin. 

Czerymoja – jak wykorzystać ją w kuchni? 

Czerymoja nazywana jest jednym z najpiękniejszych owoców na świecie. Czerymoja wybitnie smakuje w temperaturze pokojowej, ale także schłodzona w lodówce. Smak tej drugiej odsłony porównywany jest do smaku śmietankowo-owocowych lodów. Nic dziwnego, że czerymoja uwielbiana jest przez osoby stawiające na zdrowe odżywianie i redukcję masy ciała. 

W jakiej jeszcze formie sprawdzi się czerymoja? Jak wykorzystać ją w kuchni? Śmiało można dodać czerymoję do jogurtów czy jako dodatek do win i deserów. 

Przypominamy, że w czerymoi jadalny jest tylko miąższ. Pestki mogą zawierać toksyczne związki. Co ciekawe toksyczne alkaloidy, związki zawarte w pestkach owoców, w małych ilościach nie są szkodliwe. Znajdziemy je między innymi w jabłkach. W czerymoi pestek znajduje się jednak naprawdę sporo, dlatego zaleca się jedzenie wyłącznie miąższu.

Czerymoja – przepisy 

Słodka, rozpływająca się w ustach, zdrowa. To właśnie czerymoja. Przepisy z tym owocem w roli głównej są bardzo rzadko spotykane. Mamy jednak dla ciebie kluczową poradę. Wykorzystaj owoce czerymoi w przepisach na przykład z jabłkami w roli głównej.  

Jaglanka z czerymoją  

Co powiesz na jaglankę? Potrzebne ci będzie: około 100 g kaszy jaglanej, owoce, w tym owoce czerymoi, kurkuma, cynamon, słodzidło, sól, mleko. Kaszę jaglaną przepłukaj pod bieżącą wodą, aby usunąć z niej smak goryczki. Ugotuj na wodzie z dodatkiem mleka. Następnie dodaj sól, kurkumę, słodzidło oraz cynamon. Do jaglanki dorzuć pokrojone owoce. W przypadku czerymoi będzie to po prostu pokrojony miąższ bez pestek. 

Placek z czerymoją 

Mamy dla ciebie też ciekawy przepis na ciasto z czerymoją. Jest banalnie proste w przygotowaniu. Będą potrzebne ci: 100 g masła, 1 szklanka cukru. 3 jajka, 1 szklanka mąki pszennej, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier puder do posypania ciasta, 5 kg owoców czerymoi,  tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy. 

Wykonanie: Masło w temperaturze pokojowej ubij z jajkami i cukrem. Twoim celem jest uzyskanie puszystej masy. Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną i dodaj do masy. Wszystko wymieszaj. Tortownicę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Wyłóż ciasto i owoce. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza w piekarnika na 40 minut. Wyjmij i posyp cukrem pudrem. To wszystko. 

Sprawdź, jakie przepisy na ciasta z owocami przygotowali nasi użytkownicy.

1. Ciasto z borówkami

 Ciasto z borówkami Zobacz przepis

Ciasto z borówkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Ciasto ze śliwkami

 Ciasto ze śliwkami Zobacz przepis

Ciasto ze śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Ciasto z rabarbarem

 Ciasto z rabarbarem Zobacz przepis

Ciasto z rabarbarem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ciasto z gruszkami

 Ciasto z gruszkami Zobacz przepis

Ciasto z gruszkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Ciasto z bananami

 Ciasto z bananami Zobacz przepis

Ciasto z bananami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Ciasto z jagodami

 Ciasto z jagodami Zobacz przepis

Ciasto z jagodami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Ciasto z wiśniami

 Ciasto z wiśniami Zobacz przepis

Ciasto z wiśniami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kakaowo-kokosowe ciasto z malinami

 Kakaowo-kokosowe ciasto z malinami Zobacz przepis

Kakaowo-kokosowe ciasto z malinami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Ciasto z malinami

 Ciasto z malinami Zobacz przepis

Ciasto z malinami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Ucierane śmietanowe ciasto z ananasem

 Ucierane śmietanowe ciasto z ananasem Zobacz przepis

Ucierane śmietanowe ciasto z ananasem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także: 

Jak rozpoznać prawdziwy miód? Prosty test pomoże wykryć „podróbkę" »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
2
>60 min
3
Dania główne Kartacze z mięsem

Kartacze to nic innego jak kluski z masy ziemniaczanej mieszanej (połączone z...

Odsłon: 50

>60 min
2
30 min
1
Przekąski Majstersztyk z wątróbki

Kawior po żydowsku to nic innego jak pasztet lub pasta z kurzych wątróbek. Pi...

Odsłon: 1238

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Co jadła żona Zenka Martyniuka, że tak schudła?! Dzięki tej zmianie waży 15 kg mniej!

Z ciekawością śledzimy spektakularne metamorfozy osób ze świata show-biznesu, którym udało się pozbyć zbędnych kilogramów. Ostatnio mogliśmy zaobse...

7
Informacje Jabłko na wytrawnie. Owocowy dodatek do zup i mięs

Jabłka to jedne z ulubionych owoców, które Polacy chętnie używają w kuchni. Choć od razu na myśl nasuwa się pyszna szarlotka, to warto wspomnieć te...

0
Informacje Czy pestki jabłek mogą szkodzić?

Czy można jeść pestki jabłek? Pozornie wydają się przecież nieszkodliwe. Okazuje się jednak, że mogą doprowadzić do zatrucia, które fatalnie wpłyni...

35
Informacje Przetwory z jabłek na zimę. Sprawdzone przepisy, które warto wypróbować

Jabłka to jedne z ulubionych owoców Polaków. Z chęcią zajadamy się nimi na surowo, doskonale nadają się również do deserów, wytrawnych dań, a w szc...

0