Włoskie desery to bardzo ważna część kulinarnej tradycji Półwyspu Apenińskiego. Są one na tyle popularne, że można je bez trudu spotkać w restauracjach na całym świecie. Co cechuje poszczególne z nich? Poniżej przedstawiamy charakterystykę, aż dziesięciu znanych słodkich dań pochodzących z Włoch.
Sprawdź także: Co zjeść we Włoszech? Te dania to najlepszy wybór
1. Tiramisu
Tiramisu to toskański deser, którego nazwa oznacza dosłownie „przebudź się” - nic w tym dziwnego, ponieważ jego najważniejszym składnikiem jest espresso, które pobudza ze względu na wysoką zawartość kofeiny. Do jego przygotowania potrzebujesz m.in. serka mascarpone, biszkoptów, gorzkiej czekolady, kakao, jaj, cukru pudru oraz alkoholu, np. brandy, wina lub rumu. Smakołyk ten jest zwykle serwowany na drugie śniadanie lub jako przekąska z małą czarną.
Włoskie tiramisu
Zobacz przepisJak zrobić włoskie tiramisu? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Panna cotta
Panna cotta to prawdopodobnie jedno z najpopularniejszych słodkich dań wywodzących się z Włoch. Narodziła się ona w północnej części kraju i składa się z podgrzanej śmietanki z żelatyną, wanilią, owocowym musem oraz skórki cytrynowej. Wśród rozmaitych wariantów tej przekąski spotkać można również te z kakao, gorzką czekoladą, orzechami, kawałkami cytryny oraz sosem karmelowym. W wersji wegetariańskiej żelatynę można zastąpić agarem. Ten włoski deser jest dedykowany fanom lekkich przysmaków. Aby jeszcze bardziej podkreślić jego delikatny charakter, zastąp śmietankę mlekiem krowim lub roślinnym.
3. Cannoli
Jesteś fanem rurek z kremem? Jeśli tak, z pewnością zainteresują cię cannoli, czyli sycylijski frykas wypełniony nadzieniem z ricotty. Włoskie rurki są smażone na głębokim tłuszczu, dzięki czemu cechuje je chrupkość i ciekawa konsystencja. Jeśli sam ser z cukrem pudrem i cynamonem to dla ciebie za mało, wyczaruj farsz przy pomocy kakao, mlecznej czekolady oraz pistacji. Oryginalnie smaży się je w prostych, metalowych rurkach. Jeśli nimi nie dysponujesz, możesz zrobić ich domową wersję z folii aluminiowej. Zawiń ją kilkukrotnie, tworząc kształt podłużnego walca. Piękną dekorację dla tego włoskiego deseru przygotujesz poprzez oprószenie boków posiekanymi bakaliami.
4. Cantuccini
Cantuccini, znane również pod nazwą cantucci, to migdałowe ciasteczka, które po upieczeniu mają bardzo długi termin przydatności do spożycia (nawet do kilku miesięcy). Wystarczy zamknąć je w szczelnym, szklanym pudełku lub puszce i postawić w suchym i ciemnym miejscu. W klasycznym wydaniu przyrządza się je z grubo siekanych migdałów, cytrynowego lub pomarańczowego aromatu, suszonych moreli lub rodzynek oraz orzeszków piniowych. Cantuccini doskonale sprawdzą się jako dodatek do popołudniowej herbaty lub wieczornej szklanki kakao.
Włoskie ciasteczka Cantuccini
Zobacz przepisWłoskie ciasteczka Cantuccini / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Torta Barozzi
Jeśli gustujesz w mocno czekoladowych ciastach, torta Barozzi to odpowiedni wybór dla ciebie. Ze względu na zwartą strukturę i gęstą konsystencję można zabrać go na wynos. Jego receptura została opracowana pod koniec XIX wieku przez Eugenio Golliniego, cukiernika z miasteczka Vignola. Oryginalna receptura jest strzeżona po dziś dzień, jednak składniki potrzebne do przygotowania ciasta są powszechnie znane - jest to masło, cukier, migdały, puder, kawa, balsamico oraz gorzka czekolada.
6. Budino di riso
Budino di riso rozpieści podniebienia wszystkich entuzjastów słodkiego ryżu. Ten tradycyjny włoski pudding przyrządza się z ryżu, jajek, masła, cukru oraz śmietanki. Aby podbić nieco mdły smak głównego komponentu, wystarczy dorzucić do potrawy tartą skórkę z cytryny, która nada jej świeżości. Wyczarowanie budyniu nie zajmuje dużo czasu i nie jest zbyt skomplikowane, dlatego nawet najbardziej niedoświadczony kucharz powinien poradzić sobie z tym zadaniem.
7. Pasticciotto leccese
Podróżując nieco na południe, do regionu Apulia, nie sposób nie natknąć się na włoski deser zwany pasticcioto leccese, często serwowany z kawą podczas śniadania. Do jego podania należy zagnieść kruche lub półkruche ciasto i przygotować nadzienie z żółtek, cukru, mąki pszennej, mleka, skórki z cytryny oraz wybranego dżemu lub konfitury.
8. Sfogliatelle
Sfogliatelle to neapolitańskie kruche ciastka występujące w dwóch wariantach, tj. frolla oraz riccia. Ich podstawą jest semolina lub kasza manna gotowana na mleku oraz ricotta z pomarańczowym aromatem. Przepis zakłada użycie smalcu, ale w domowych warunkach znacznie lepiej sprawdzi się dobrej jakości masło. Jego dodatek sprawia, że staje się ono bardziej kruche i delikatniejsze. Przy przekrojeniu lub ugryzieniu charakterystycznie chrupie.
9. Crostata ricotta e visciole
Crostata ricotta e visciole wywodzi się z żydowskiej tradycji. Jest to połączenie ciasta kruchego lub półkruchego z wiśniowym dżemem oraz ricottą. Jeśli zależy ci na wykonaniu oryginalnej receptury, zdecyduj się na nadzienie ze świeżymi owocami. Jakie składniki umieścić na liście zakupów? Zaopatrz się w mąkę, masło, cukier puder, jajka, cytrynę, wanilię, sól oraz proszek do pieczenia. Farsz przyrządzisz z cukru, ricotty oraz skórki z cytryny. Smacznego!
Crostata z dżemem morelowym
Zobacz przepisCrostata z dżemem morelowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Bonet
Wśród najpopularniejszych deserów piemonckich na prowadzenie wysuwa się bonet. Jest to przysmak bezglutenowy, który przygotowuje się z drobno zmielonych migdałów oraz amaretti. Aby pokusić się o zaserwowanie go w zaciszu własnej kuchni, zaopatrz się w ciasteczka migdałowe, mleko, cukier z nektaru palmy kokosowej, gorzkie kakao oraz rum. Jego największą zaletą jest krem o jedwabistej konsystencji, którego na próżno szukać w innych przekąskach. Ten włoski deser można podawać od razu po ostudzeniu lub po krótkim schłodzeniu w lodówce.
Oryginalne przepisy na włoskie desery
Przejrzałeś już wiele serwisów internetowych w poszukiwaniu oryginalnych przepisów na włoskie desery? Jeśli nie jesteś zadowolony z rezultatów podjętych działań, koniecznie skorzystaj z wyszukiwarki smaker.pl, gdzie znajdziesz rozmaite pomysły na włoskie potrawy - zarówno słodkie, jak i wytrawne.
Chcesz poczuć się we własnym domu niczym włoski cukiernik? W takim razie spróbuj wyczarować borówkową panna cottę, tiramisu z mango lub cannoli. Masz koncepcję na własną wersję włoskich smakołyków? Podziel się swoją kreatywnością z użytkownikami serwisu, dodaj przepis i zainspiruj innych do kulinarnych eksperymentów!
Reklama
Zobacz także:
"Przepisy są jak stare nuty" - Luca Cesari o włoskiej kuchni i powrocie do korzeni »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »