Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycylijski deser - rurki z serem riccotta, pistacjami i gorzką czekoladą. Przepis pochodzi z 446. odcinka programu "Ewa gotuje".
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22357
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14003
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4362
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43347
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 538
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 474
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22357
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14003
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4362
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43347
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 538
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 474
Składniki
Mąkę przesiać z cukrem pudrem na stolnicę. Przyprawić cynamonem. Dodać smalec. Posiekać.
Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko. Wlać spirytus oraz wino. Zagarnąć nożem. Gdy powstaną kluchy, wyrobić ciasto. Ulepić kulę, włożyć do zamykanego pojemnika i na godzinę wstawić do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 1 mm (stolnicę warto posypać mąką). Szklanką lub pierścieniem wyciąć krążki. Nawinąć na metalowe rurki. Brzeg każdego krążka posmarować roztrzepanym jajkiem i skleić. Partiami usmażyć w mocno rozgrzanym smalcu.
Ricottę uperfumować cukrem waniliowym i posłodzić cukrem pudrem. Dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać i nałożyć do rurek (najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego). Z obu stron wcisnąć pistacje. Oprószyć cukrem pudrem.