Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycylijski deser - rurki z serem riccotta, pistacjami i gorzką czekoladą. Przepis pochodzi z 446. odcinka programu "Ewa gotuje".
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 790
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 409
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15190
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1854
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 790
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 409
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15190
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1854
Składniki
Mąkę przesiać z cukrem pudrem na stolnicę. Przyprawić cynamonem. Dodać smalec. Posiekać.
Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko. Wlać spirytus oraz wino. Zagarnąć nożem. Gdy powstaną kluchy, wyrobić ciasto. Ulepić kulę, włożyć do zamykanego pojemnika i na godzinę wstawić do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 1 mm (stolnicę warto posypać mąką). Szklanką lub pierścieniem wyciąć krążki. Nawinąć na metalowe rurki. Brzeg każdego krążka posmarować roztrzepanym jajkiem i skleić. Partiami usmażyć w mocno rozgrzanym smalcu.
Ricottę uperfumować cukrem waniliowym i posłodzić cukrem pudrem. Dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać i nałożyć do rurek (najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego). Z obu stron wcisnąć pistacje. Oprószyć cukrem pudrem.