Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Włoskie chrupiące cannoli z kremowym, słodkim nadzieniem z ricotty to prawdziwy smakołyk.... Z podanych składników wychodzi 12 ciastek.
Pałki z kurczaka w aromatycznej marynacie to doskonałe danie, które zachwyci...
Odsłon: 328
Jajka po benedyktyńsku (Eggs Benedict) to danie śniadaniowe wywodzące się z k...
Odsłon: 166
Pałki z kurczaka w aromatycznej marynacie to doskonałe danie, które zachwyci...
Odsłon: 328
Jajka po benedyktyńsku (Eggs Benedict) to danie śniadaniowe wywodzące się z k...
Odsłon: 166
Składniki
W misce wymieszać suche składniki ciasta, dodać masło i rozetrzeć widelcem tak, aby nie było grudek. Następnie wlać wino i żółtko, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
Ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, rozwałkować możliwie jak najcieniej, metalową obręczą wycinać kółka o średnicy 10 cm. Krążki ciasta owijać wokół foremek do cannoli, zlepiając końcówki białkiem.
Frytownicę lub garnek napełnić olejem do około 1/3 wysokości. Olej rozgrzać do 180 stopni. Cannoli smażyć 45-60 sekund, aż staną się złocistobrązowe. Wyciągnąć z oleju używając szczypiec, położyć na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Jeżeli ricotta jest bardzo wilgotna, należy przełożyć ją na sito wyściełane gazą i zostawić do odciekania na kilka godzin. Ricottę zmiksować z mascarpone, esencją waniliową i cukrem pudrem. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, napełnić przestudzone cannoli. Końcówki ciastek zanurzać w posiekanych pistacjach, posypać cukrem pudrem.