Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Włoskie chrupiące cannoli z kremowym, słodkim nadzieniem z ricotty to prawdziwy smakołyk.... Z podanych składników wychodzi 12 ciastek.
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 99
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 45
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 67
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 99
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 45
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 67
Składniki
W misce wymieszać suche składniki ciasta, dodać masło i rozetrzeć widelcem tak, aby nie było grudek. Następnie wlać wino i żółtko, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
Ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, rozwałkować możliwie jak najcieniej, metalową obręczą wycinać kółka o średnicy 10 cm. Krążki ciasta owijać wokół foremek do cannoli, zlepiając końcówki białkiem.
Frytownicę lub garnek napełnić olejem do około 1/3 wysokości. Olej rozgrzać do 180 stopni. Cannoli smażyć 45-60 sekund, aż staną się złocistobrązowe. Wyciągnąć z oleju używając szczypiec, położyć na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Jeżeli ricotta jest bardzo wilgotna, należy przełożyć ją na sito wyściełane gazą i zostawić do odciekania na kilka godzin. Ricottę zmiksować z mascarpone, esencją waniliową i cukrem pudrem. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, napełnić przestudzone cannoli. Końcówki ciastek zanurzać w posiekanych pistacjach, posypać cukrem pudrem.