Tłuszcze trans - o czym mowa w praktyce?

Tłuszcze trans to określenie, które stosuje się powszechnie do nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są to związki, które są w pewnym stopniu szkodliwe dla człowieka, więc należy ich unikać. Gdzie można je znaleźć, jak powstają i jaki mają wpływ na nasze zdrowie? Wyjaśniamy.

Fot. Warto wiedzieć, że tłuszcze trans występują także naturalnie, między innymi w wołowinie i baraninie / materialy promocyjne

Czym są tłuszcze trans?

Tłuszcze trans powstają w wyniku procesu utwardzania podczas którego dochodzi do zmiany ich konsystencji. Znajdują się one w niektórych produktach spożywczych. Między innymi w maśle i margarynie, a także w gotowych wyrobach cukierniczych. Głównie w ciastkach i czekoladach. Znajdują się też w składzie produktów typu fast food, a więc frytek, gotowych zupek i innych. Należy w miarę możliwości ograniczyć ich spożycie, ponieważ mają one negatywny wpływ na nasz organizm. Aby dowiedzieć się czy chociaż niewielka ich ilość znajduje się w danym produkcie, wystarczy sprawdzić zapis dostępny na etykiecie. Jeśli znajdziemy tam informację o tym, że jednym ze składowych jest olej roślinny częściowo utwardzony, to można stwierdzić, że tłuszcze trans się tam znajdują. Najczęściej będą one dostępne w żywności wysoce przetworzonej.

Warto wiedzieć, że tłuszcze trans występują także naturalnie, między innymi w wołowinie i baraninie. W takiej formie nie są szkodliwe dla zdrowia. Mają odmienny profil od tych uzyskiwanych metodami przemysłowymi. Dlatego tak ważne jest to, aby zwracać uwagę na to, aby kupować produkty spożywcze o bezpiecznym składzie.

Jaki wpływ na zdrowie mają tłuszcze trans?

Tłuszcze trans uzyskiwane w sposób przemysłowy mają wpływ na wzrost ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Przyczyniają się do rozwoju miażdżycy. Obniżają poziom „dobrego” cholesterolu HLD, a podwyższają stężenie LDL, czyli tego szkodliwego. Wpływają także na wzrost masy ciała oraz na zwiększoną rozbudowę tkanki tłuszczowej. W przypadku osób chorych na cukrzycę obniżają wrażliwość tkanek na aplikowaną insulinę.

Dlaczego spożywamy tak dużo tłuszczów trans?

Mimo wyraźnej szkodliwości tłuszczów trans, wciąż spożywanie żywności z ich dodatkiem jest wysokie. Wynika to najczęściej z braku świadomości odnośnie szkodliwości, a także z powodu braku czasu. Wiele osób żyje w pośpiechu i nie znajduje czasu na przygotowywanie zdrowych i pożywnych posiłków. Wybierają szybkie posiłki typu fast-food, nie zważając na niebezpieczne konsekwencje regularnego spożywania takich dań.

Jest wiele sposób, aby ograniczyć je w codziennej diecie. Można na przykład przygotowywać posiłki na kilka dni lub skorzystać z usług cateringu. Warto wiedzieć, że już samo zminimalizowanie spożywania tłuszczów trans pozwoli w dużym stopniu ograniczyć ryzyko wystąpienia niebezpiecznych przypadłości i chorób.

materiały promocyjne partnera

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Parówki w cieście francuskim

Prosta w przygotowaniu smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Szybko się ro...

Odsłon: 200

30 min
3
Dodatki Sos tzatziki z polskim akcentem

Doskonały do mięs z grilla i kanapek z wędliną. Sos, który zastąpi musztardę...

Odsłon: 133

15 min
3
wszystkie
3
wszystkie
9

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1