Ewa_Gotuje

Tort Sachera - przepis z "Bake off - Ale Ciacho!"

Najbardziej znany tort na całym świecie, którego smak zachwyca wszystkich niezależnie od miejsca zamieszkania. Krzysztof Ilnicki zdradza przepis, dzięki któremu samodzielnie przygotujecie ten pyszny deser w domu.

Ciasto
150 g masło
75 g cukier kryształ do żółtek
130 g żółtko
75 g cukier kryształ do bezy
200 g białko
180 g czekolada gorzka 60-70%
50 g maizena
50 g mąka T-450
20 g proszek kakaowy
60 g mielone migdały

Masło rozpuścić. Żółtka ubić z cukrem, a następnie połączyć z masłem. Osobno ubić bezę francuską. Połączyć z miksem jajecznym. Dodać upłynnioną czekoladę. Wymieszać sypkie składniki i dodać do reszty. Blachę wyłożyć papierem, wypełnić rant i odpiec w 170°C z termoobiegiem. Przestudzić i podzielić na dwa płaskie blaty.

Konfitura
300 g morela bez pestki
15 g masło
70 g purée morelowe
25 g syrop glukozowy
0,3 g sól
50 g cukier kryształ
2 g pektyna NH

Podsmażyć na maśle pokrojone w kostkę (0,7-0,8 cm) morele. Dodać purée, syrop glukozowy i sól, a następnie podgrzać do ok. 60°C. Dodać wymieszany z pektyną cukier i zagotować. Zredukować do pożądanej konsystencji konfitury.

Ganache
150 g mleko
30 g syrop glukozowy
180 g czekolada gorzka
120 g czekolada mleczna
30 g masło
20 g rum

Zagotować mleko z syropem. Zalać obie czekolady i masło. Połączyć. Gdy temperatura miksu spadnie poniżej 45°C, dodać rum.

Montaż
Na upieczony i ostudzony blat wyłożyć konfiturę morelową. Przykryć drugim blatem. Zamknąć pory biszkoptu konfiturą. Oblać ganache'em. Na szczycie wykonać napis „Sacher".

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 192

30 min
4
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29904

60 min
68
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 279

30 min
8

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0