Ukochany deser z PRL-u. Mało kto wie, że ma też właściwości zdrowotne

Kogel-mogel to kultowy deser PRL-u, który został nawet uhonorowany w serii filmów. Był słodkością dostępną nawet, gdy półki sklepowe świeciły pustkami. Jak się okazuje, ten przysmak jest też zdrowy. Zdradzamy przepis na kogel-mogel i podpowiadamy, jak przygotować jajka, by był pyszny i zdrowy,

Kogel-mogel jak z PRL-u - przepis krok po kroku | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Kogel-mogel jak z PRL-u - przepis 

Nazwa kogel-mogel wywodzi się z języka jidysz i oznacza ukręconą kulkę. Był to deser żydowski przygotowywany w czasie Szabasu. Dobrze wpływał na gardło, a śpiewanie pieśni było ważnym elementem tego święta.

W czasach PRL-u kogel-mogel zyskał wielką popularność jako prosty deser, który potrafiły przygotować nawet dzieci. Ten prawdziwy wymagał użycia tylko dwóch składników - cukru i jajek. W wersji luksusowej dodawano do niego również kakao.  

Składniki

  • 2 jajka
  • 6 łyżeczek cukru

Przepis na kogel-mogel: 

Jajka sparz i oddziel żółtka od białek. Żółtka wrzuć do kubka, dodaj cukier i ucieraj mocno łyżką na gładką masę. To najbardziej klasyczna forma kogla-mogla. Jest również przepis, który pozwala wykorzystać białka z jajek. Wystarczy je osobno ubić na sztywno, a potem stopniowo dodawać do utartego żółtka z cukrem, cały czas mieszając.

Kogel-mogel

 Kogel-mogel Zobacz przepis

Kogel-mogel / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kogel-mogel - pyszny i zdrowy   

Tajemnica właściwości zdrowotnych kogla-mogla tkwi w tym, że do jego przygotowania używamy surowych żółtek jaj. Zawierają one wiele witamin, w tym witaminy z grupy B (wspierające układ nerwowy) oraz witaminy A i K (dobrze wpływające na wzrok). Witamina D, bez której nie wchłonie się występujący w żółtku wapń, wpływa na naszą odporność. Natomiast zawartość choliny obniża prawdopodobieństwo wystąpienia choroby Alzheimera.  

Ponieważ kogel-mogel przygotowujemy z surowego żółtka, witaminy w nim zawarte nie są poddawane obróbce termicznej. To powoduje, że jest ich więcej niż, na przykład, w jajku smażonym czy gotowanym. Dzięki bogactwu składników słodki deser ma działanie przeciwutleniające - zwalcza wolne rodniki i zapobiega starzeniu się komórek. Niweluje też stany zapalne, obniża ciśnienie i korzystnie wpływa na naszą odporność. Wszystko to powoduje, że kogel-mogel jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy.

Jak przygotować jajka na kogel-mogel? 

Pewnym zagrożeniem przy spożywaniu surowych jaj jest Salmonella. To bakterie, które występują jedynie na skorupkach jajek, a nie w ich wnętrzu. Możemy je jednak przenieść rękoma do przygotowywanego jedzenia. Wtedy może dojść do zatrucia.  

Częstym błędem w przechowywaniu jajek jest ich mycie przed włożeniem do lodówki. W ten sposób naruszamy naturalną ochronę skorupki. Jajka należy przechowywać w lodówce w miejscu, gdzie panuje stała temperatura. Dlatego trzymanie ich w drzwiach lodówki nie jest dobrym pomysłem. Lepiej położyć je na środkowej półce.  

Aby przygotować jajka na kogel-mogel, należy wcześniej wyjąć je z lodówki tak, aby poleżały w temperaturze pokojowej. Dzięki temu nie pękną podczas sparzania. Następnie trzeba włożyć je do kubka i zalać wrzątkiem na 10 sekund. Ważne jest też, aby przed dotknięciem sparzonych jajek dokładnie umyć ręce. Dzięki temu unikniemy zakażenia pałeczkami Salmonelli. Aby uniknąć zatrucia, dobrze jest kupować jajka w sprawdzonych źródłach. Najlepiej w takich, gdzie jajka przechowywane są w lodówkach lub chłodniach.  

Źródła: smaker.pl, zdrowie.interia.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Najprostsza szarlotka, z którą poradzi sobie każdy. Przepis zdradziła mi koleżanka z pracy »

Może zwiększać ryzyko cukrzycy. Polacy się nim zajadają »

Domowy płyn do mycia podłóg. Na panelach nie zostanie ani jedna smuga »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
19

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0