W latach 80. często lądował w koszykach grzybiarzy. Uważaj, dziś uznany jest jako trujący

Koniec lata to moment, na który czekali wszyscy grzybiarze. Nareszcie można wyruszyć do lasu! Oczywiście, priorytetem podczas grzybobrania powinno być bezpieczeństwo. Może okazać się, że oprócz pysznych kani i borowików, napotkamy na śmiertelnie trujące gatunki. Krowiak podwinięty to grzyb, który jeszcze w latach 80. często lądował w koszykach grzybiarzy. Dziś wiemy, że jest on niebezpieczny dla zdrowia!

Fot. EASTNEWS

Grzybobranie to nie lada frajda! Przyjemność nie kończy się na spacerze po lesie, po powrocie czeka na nas przecież prawdziwa uczta. Z zebranych grzybów możemy ugotować pyszne zupy, sosy, a także ususzyć je i wykorzystać zimą.

Wbrew pozorom grzybiarze mają bardzo odpowiedzialne zadanie. Zjedzenie niektórych grzybów może skończyć się przykrymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, co gorsza niektóre z nich mogą być śmiertelnie trujące! Co ciekawe, jeszcze do niedawna niektóre gatunki grzybów jeszcze do niedawna były uważane za jadalne. Krowiak podwinięty, bo właśnie o nim mowa, w latach 70. i 80. lądował w koszykach wielu grzybiarzy. Dlaczego ten grzyb obecnie jest zagrożeniem dla naszego zdrowia?

Sprawdź także: Grzyby – jak jeść je bezpiecznie?

Krowiak podwinięty - charakterystyka

Krowiak podwinięty, znany również pod nazwą „olszówka”, to grzyb, który powszechnie występuje w polskich lasach. Najczęściej można spotkać go na torfowiskach oraz w wilgotnych lasach liściastych i iglastych. Często rośnie w towarzystwie drzew takich jak brzoza, czy olcha.

Grzyby te cechuje dość charakterystyczny wygląd, który ułatwiał grzybiarzom rozpoznanie ich w lesie. Jak rozpoznać krowiaka podwiniętego? Grzyb ten ma jasnobrązowy lub oliwkowy kolor, średnica jego kapelusza nie przekracza 13 centymetrów, ma również podwinięte brzegi, na których znajdują się włoski. Krowiaki osiągają od trzech do siedmiu centymetrów wysokości. Kiedy pada i jest wilgotno, jego kapelusz pokrywa się śliskim nalotem, natomiast w słoneczne dni jest suchy.

Krowiak podwinięty - skutki zjedzenia

Co ciekawe, nie każda osoba, która zje krowiaka podwiniętego, może się nim zatruć. W końcu przez długie lata uważany był za gatunek jadalny. Niestety u niektórych osób, po zjedzeniu tego grzyba może dojść do silnego zatrucia, którego powodem jest substancja chemiczna, zwana inwolutyną. Spożycie krowiaka może skutkować wymiotami, biegunką, ostrym bólem brzucha, a nawet skończyć się śmiercią. Układ krwionośny człowieka rozpoznając truciznę, zaczyna wytwarzać przeciwciała, które atakują komórki krwi. Co blokuje prawidłowy przepływ krwi, uszkadzając narządy. W krowiaku znajduje się również muskuryna, która uszkadza układ nerwowy, powoduje problemy z oddychaniem oraz zakłóca prawidłową pracą serca.

Dlatego tak ważne jest, by podczas grzybobrania korzystać z atlasów grzybów lub wiedzy doświadczonych osób.



Zobacz także:

Produkty, które obniżają poziom cukru. Dodaj do herbaty lub zaparz »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 121

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 50

15 min
4
30 min
34

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2