Grzyby – jak jeść je bezpiecznie?

Potrawy z grzybami są elementem wielu regionalnych dań. Można przygotować je od razu po grzybobraniu lub przechowywać. Potrawy z dodatkiem grzybów są bardzo aromatyczne i mają niepowtarzalny smak, jednak ich zbieranie może wiązać się z pewnym niebezpieczeństwem. Zobacz, czy wiesz jak rozsądnie korzystać z tego pysznego składnika!

Fot. Należy pamiętać, że większość gatunków grzybów stanowi pokarm ciężkostrawny / materiały promocyjne

Artykuł sponsorowany

Grzyby są elementem polskiej tradycji i kultury. Latem oraz wczesną jesienią wiele osób wybiera się na grzybobranie – to popularne hobby, którego celem jest nie tylko zdobycie grzybów, ale także spacer po lesie, relaks i przebywanie na świeżym powietrzu. Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie gatunki grzybów nadają się do jedzenia, a niektóre z nich mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia i życia. Niektóre rodzaje grzybów bywają do siebie bardzo podobne, można o tym przeczytać na https://wylecz.to/zywnosc/kania-wlasciwosci-jak-wyglada-jak-przyrzadzic/. Zgodnie z linkowaną podstroną smaczna kania może być niekiedy mylona z muchomorem sromotnikowym. Warto też zauważyć, że ze względów zdrowotnych, nie wszyscy mogą je jeść. Czy należy obawiać się grzybów?

Składnik tradycyjnych i nowoczesnych potraw

Grzyby od wieków goszczą na polskich stołach. Często stanowią bazę dań postnych, do których nie dodaje się mięsa. W takiej formie podaje się je np. podczas wieczerzy wigilijnej. Czasami wykorzystywane są też jako dodatek do potraw mięsnych i rybnych. Z grzybów można przyrządzić:

  • sosy,
  • zupy,
  • pierogi i uszka,
  • zapiekanki,
  • gołąbki,
  • krokiety.

Obecnie są również często wykorzystywane jako baza potraw kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Ze względu na swoją strukturę i smak stanowią substytut mięsa w wegańskich burgerach, kiełbaskach czy kotletach.

Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących?

Zatrucie grzybami może prowadzić do bardzo poważnych problemów zdrowotnych, a nawet do śmierci. Dlatego trzeba zachować wyjątkową ostrożność podczas zbierania i kupowania grzybów. Zasada jest prosta – należy jeść tylko te grzyby, co do których ma się pewność, że są jadalne. Dla doświadczonego grzybiarza identyfikacja konkretnego rodzaju grzybów nie powinna stanowić większego problemu, jednak w razie jakichkolwiek wątpliwości lepiej wyrzucić taki okaz. Osoby, które nie znają się na grzybach, mogą sprawdzić ich bezpieczeństwo w stacjach sanitarno-epidemiologicznych. Dyżurujący tam specjaliści bezpłatnie pomogą rozpoznać ich gatunek.

Kto nie powinien jeść grzybów?

Należy pamiętać, że większość gatunków grzybów stanowi pokarm ciężkostrawny. Dlatego potraw z grzybami powinny unikać osoby z chorobami wątroby oraz różnymi problemami z układem pokarmowym. Problemy z ich strawieniem mogą także mieć osoby starsze. Grzybów leśnych nie podaje się także dzieciom – według zaleceń ekspertów, nawet do 12 roku życia. Jest to związane z dużo wyższym ryzykiem śmierci w przypadku ewentualnego zatrucia. Grzyby mogą także wywoływać u dzieci problemy trawienne i niekorzystnie wpływać na funkcjonowanie i wzrost wątroby. Ograniczenie to nie dotyczy grzybów hodowlanych np. boczniaków i pieczarek.

Artykuł sponsorowany

materiały promocyjne

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 95

30 min
8
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 44

30 min
3
60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

8
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25