Grill - temat specjalny

W PRL-u ustawiały się po nie kolejki. Zobacz, jak zrobić legendarne zapiekanki

W polskich miastach pojawia się coraz więcej restauracji, w których możemy spróbować kuchni z różnych stron świata. Mimo to wiele osób z utęsknieniem wspomina kultową przekąskę, którą zajadaliśmy się w czasach PRL-u. Chodzi oczywiście o zapiekankę z pieczarkami, czyli jeden z najpopularniejszych fast-foodów tamtych czasów. Sprawdź, jak odtworzyć ten niepowtarzalny smak we własnym domu.

Fot.123RF/Picsel/Fot.EASTNEWS

Spis treści:

Po tę przekąskę ustawiały się kolejki! Nic nie smakowało tak dobrze, jak zapiekanki z pieczarkami, serem oraz oczywiście keczupem. Obecnie w menu budek z zapiekankami znajdziesz wiele ciekawych połączeń smaków, nic jednak nie zastąpi PRL-owskiej klasyki! Wybierz się w podróż do przeszłości i przygotuj kultowe zapiekanki z pieczarkami we własnej kuchni.

 Sprawdź także: Kotlety jajeczne, czyli hit z PRL-u

Fast food w PRL-u 

Jeszcze do niedawna jedzenie na mieście nie było tak popularne, jak obecnie. Teraz wiele osób, nie wyobraża sobie tygodnia bez wizyty na mieście, w celu zjedzenia szybkiej przekąski. Do najczęściej wybieranych dań należy oczywiście pizza, kebab, frytki i burgery. Niegdyś, w czasach PRL-u, świat słonych przekąsek, należał oczywiście do kultowych zapiekanek z pieczarkami. Najczęściej kupowaliśmy je w budkach na dworcach autobusowych oraz podczas wszelkich wycieczek i wakacji nad morzem. Żaden wypad nie mógł obyć się bez tej chrupiącej, budżetowej przekąski.

Zapiekanka z PRL-u przepis 

Chrupiące zapiekanki z pieczarkami… Dla wielu osób danie to jest synonimem młodości. Ta przekąska jest nie tylko pyszna, tania, ale i bardzo prosta w przygotowaniu, do jej zrobienia potrzebujesz zaledwie kilku składników.

Doskonale sprawdzi się na kolację, jak i jako danie na imprezę w gronie rodziny i znajomych. Zapiekanka z pieczarkami, serem i keczupem zasmakuje nie tylko dorosłym, którzy pamiętają czasy PRL-u, kiedy przed budką z zapiekankami ustawiały się długie kolejki! Takim daniem zachwycone będą również wszystkie dzieciaki.

Co jest sekretem smaku zapiekanki z PRL-u? Oczywiście proste i tanie składniki: chrupiąca bułka, ciągnący się ser, pieczarki z dużą ilością pieprzu oraz spora porcja keczupu. Najlepiej będzie smakować, jeśli ser i pieczarki zetrzesz na tarce o grubych oczkach!

Przepis na zapiekanki z pieczarkami jest banalnie prosty, przygotuj: dwie pszenne bagietki, opakowanie pieczarek, cebulę, 250 g tartego żółtego sera, masło, keczup, sól i pieprz.

Sam proces przygotowania zapiekanki z PRL-u jest banalnie prosty. Zacznij od pieczarek, zetrzyj je na tarce, a następnie podsmaż wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulką na maśle. Dodaj sól i pieprz do smaku. Bagietki przekrój na pół, wyłóż warstwę pieczarek, a następnie obficie posyp je serem. Piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, do momentu, aż ser ładnie się zarumieni. Polej zapiekanki keczupem. Gotowe!

Najlepsze przepisy na dania i przekąski z czasów PRL-u

Z nostalgią wspominasz przekąski i dania, którymi zajadałeś się w czasach PRL-u? Koniecznie zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. Znajdziesz w nich moc inspiracji na pyszne dania sprzed lat.  

1. Zimne nóżki

 Zimne nóżki Zobacz przepis

Zimne nóżki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kotlety z mortadeli

 Kotlety z mortadeli Zobacz przepis

Kotlety z mortadeli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Ciasteczka z PRL – u. Orzeszki z kremem orzechowym

 Ciasteczka z PRL – u. Orzeszki z kremem orzechowym Zobacz przepis

Ciasteczka z PRL – u. Orzeszki z kremem orzechowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. PRL-owski blok czekoladowy

 PRL-owski blok czekoladowy Zobacz przepis

PRL-owski blok czekoladowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Rurki z kremem

 Rurki z kremem Zobacz przepis

Rurki z kremem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Wafle przekładane masą kakaowo-ajerkoniakową

 Wafle przekładane masą kakaowo-ajerkoniakową Zobacz przepis

Wafle przekładane masą kakaowo-ajerkoniakową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kotlety jajeczne

 Kotlety jajeczne Zobacz przepis

Kotlety jajeczne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Ciastka PRL-ki

 Ciastka PRL-ki Zobacz przepis

Ciastka PRL-ki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Czekolada rodem z PRL-u

 Czekolada rodem z PRL-u Zobacz przepis

Czekolada rodem z PRL-u / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Chleb w jajku

 Chleb w jajku Zobacz przepis

Chleb w jajku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Jakie właściwości ma czerwony ryż? Pomaga obniżyć cholesterol »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
40
15 min
52

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1