Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W czasach PRL-u, gdy brakowało podstawowych produktów w sklepach, gospodynie domowe szukały prostych przepisów, które nie wymagają dużej liczby składników. Właśnie dlatego kotlety jajeczne to szlagier PRL-u. Do dziś wielu Polaków chętnie się nimi zajada. To nic dziwnego, są naprawdę pyszne! Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19385
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13107
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1756
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232223
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19385
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13107
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1756
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232223
Składniki
Ugotowane i obrane jajka na twardo włóż do głębokiej miski. Dokładnie rozgnieć je widelcem.
Wbij surowe jajko. Dopraw solą i pieprzem (według uznania) i wsyp łyżkę bułki tartej, posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Całość dokładnie wymieszaj.
Z masy uformuj cztery kotlety. Obtocz je w bułce tartej i połóż na talerzu. Włóż na ok. 2 godziny do lodówki, żeby smaki się przeszły, a kotlety dobrze się zbiły.
Po tym czasie na patelni rozgrzej masło klarowane. Na gorące wyłóż kotlety jajeczne i smaż na średnim ogniu przez ok. 3 minuty. Gdy będą zarumienione z jednej strony, powoli przełóż na drugą stronę i smaż przez kolejne 3 minuty.
Następnie zdejmij je z patelni i podaj ze świeżą sałatką, np. z pomidorów. Kotlety jajeczne jak z PRL-u już gotowe!