Ewa_Gotuje

Wakacje w tropikach - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

W szóstym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy mieli za zadanie przygotować smakowite desery bezowe. Przepis Justyny, szczególnie przypadł do gustu jurorom.

Beza:

  • 300 ml białek
  • 440 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 1 łyżeczka winianu potasu

Krem:

  • ¾ szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki cukru
  • 400g serka mascarpone
  • 2 łyżki likieru kokosowego
  • otarta skórka z 1 limonki

Mus z owoców marakui:

  • 70 ml pulpy z owoców z marakui - ok 4 owoców
  • 70g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50g masła

Dodatkowo:

  • Owoce tropikalne do ozdoby - 3 marakuje, pitaja, miechunka, mango i 4 kiwi.

Koktajl w ananasie:

  • 1 duży grejpfrut
  • ½ świeżego ananasa
  • 2 duże pomarańcze

 

Wykonanie:
Beza:

Piekarnik nagrzej do 150 stopni C bez termoobiegu. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, narysuj na nim 3 okręgi o średnicy 15cm. Do misy miksera przelej białka i ubijaj na sztywną pianę razem z winianem potasu. Stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce. Dobrze ubita piana powinna być błyszcząca, sztywna i gęsta. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną, ocet, otartą skórkę z limonki. Gotową pianę wyłóż na narysowane okręgi. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i susz bezę przez 2h. Po tym czasie beza będzie chrupiąca z zewnątrz, w samym środku pozostanie wilgotna.

Mus:

W garnku roztrzep jajko, żółtko i cukier przy pomocy rózgi kuchennej. Podgrzewaj na małej mocy palnika, cały czas mieszając. Praktycznie od razu dodaj masło, pulpę z marakui i sok z cytryny. Mieszaj do zagotowania i zgęstnienia kremu.
Krem:

Mleko kokosowe przelej do garnka, dodaj cukier, gotuj przez około 30 minut na średnim ogniu, aż mleko zredukuje się do 1/3 gęstego syropu. Serek mascarpone włóż do miski, wlej syrop kokosowy i zmiksuj na średnich obrotach miksera przez ok. 15s, nie dłużej. Długie miksowanie może rozrzedzić masę.

Na paterę wyłóż pierwszy blat bezowy, rozsmaruj ostudzony mus z marakui, nałóż krem kokosowy, przykryj drugim blatem bezowym rozsmaruj mus, krem i nałóż ostatni blat bezowy. Wierzch udekoruj owocami tropikalnymi.

Koktajl:

Zacznij od wydrążenia ananasa. Ścinam górną część, a resztę wydrąż nożem, tak aby zostawić na dnie grubszą warstwę owocu. Wydrążoną część ananasa zblenduj z wyciśniętym sokiem z pomarańcza i grejpfruta. Wlej do ananasa i dodaj słomkę. Podawaj z tortem bezowym.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 190

30 min
4
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29902

60 min
68
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 277

30 min
8

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0