Walentynkowa kolacja według Mateusza Gesslera

Walentynki za parę dni a Wy dalej nie macie planów? Może w tym roku zamiast kina i wizyty w restauracji, zaskoczysz swoją drugą połówkę własnoręcznie przygotowaną kolacją?

Fot. 123RF/Picsel

Dania gotowane z miłością smakują najlepiej. Oto pomysł na pyszną i prostą w przyrządzeniu kolację według Mateusza Gesslera, Ambasadora Centów Handlowych Pasaże Tesco.

Wegetariański bulion z soczewicy

SKŁADNIKI:

  • 200 g brązowej soczewicy
  • 3 ząbki czosnku Włoszczyzna (seler, pietruszka, marchew)
  • 3 pomidory bawole serce
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 liście laurowe
  • Kilka ziaren pieprzu
  • 2 łyżki masła
  • Sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Soczewicę zalej zimną wodą i odstaw na noc do namoczenia. Do dużego garnka wlej 1,5 l wody, dodaj namoczoną wcześniej soczewicę, liście laurowe oraz pieprz i sól. Gotuj przez około 40-60 min, do miękkości. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Rozgrzej w garnuszku masło i oliwę. Dodaj posiekany czosnek, pokrojoną włoszczyznę, szalotkę oraz pomidory. Dopraw odrobiną soli i pieprzu, podsmaż warzywa na złoty kolor. Następnie dodaj 200 ml wywaru z soczewicy i duś pod przykryciem około 20 minut. Tak powstały sos dodaj do gotującej się soczewicy i połącz składniki. Doprowadź do wrzenia
i dopraw do smaku.

Tradycyjny kurczak po polsku

SKŁADNIKI

  • 1 kurczak o wadze 600-800 g
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 100 ml bulionu

SOLANKA:

  • 2 l wody
  • 200 g soli

FARSZ:

  • 2 łyżki masła
  • 2 jaja
  • 2 czerstwe bułki
  • Mleko
  • 200 g natki pietruszki
  • 50 g wątróbki
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Dzień wcześniej zamocz całego kurczaka w solance i schowaj drób do lodówki. Wątróbkę pokrój w drobną kostkę, posiekaj natkę, bułki namocz w mleku. Następnie żółtka z masłem utrzyj na puszystą masę. Połącz ze sobą rozgniecione bułki oraz pozostałe składniki. Dopraw pieprzem, solą oraz odrobiną gałki, na koniec dodaj ubitą pianę z białek i dokładnie wymieszaj. Wcześniej wyjętego z lodówki kurczaka nadziej farszem, a następnie natrzyj klarowanym masłem i podlej 100 ml bulionu. Piecz drób przez około 60-90 min w temperaturze 180°C, często podlewając wytapiającym się sosem. Pod koniec możesz zapiec kurczaka z kwaśną śmietaną. Podawaj z ziemniakami i marchewką.

Panna Cotta

SKŁADNIKI

  • 500 ml śmietany 30%
  • 100 g cukru
  • 2 laski wanilii
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 8 g żelatyny spożywczej
  • 50 g malin
  • 50 g borówki amerykańskiej
  • 4 listki mięty
  • 50 g orzechów pistacji
  • 1 łyżka miodu

PRZYGOTOWANIE

Do garnka wlej śmietanę, dodaj cukier, ekstrakt waniliowy oraz rozcięte na pół laski wanilii, całość zagotuj. W 3 łyżkach zimnej wody namocz żelatynę, następnie dodaj ją do zagotowanej już śmietany. Wyjmij laski wanilii z garnka, a pozostały krem rozlej do foremek i ostudź. Wstaw do lodówki na około 2 godziny. Orzechy obierz ze skorupek i skórek oraz pokrój na 3 części. Pistacje podpraż na rozgrzanej patelni z miodem przez około 30 sekund, ostudź. Schłodzoną panna cottę podawaj z pistacjami, owocami oraz listkiem mięty.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

6
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3