Warzywny przysmak prosto z Włoch. Ortolana - sos z cukinii i pomidorów do słoików

Wyglądem przypomina nieco leczo, ale różni się składnikami i konsystencją. Produkty potrzebne do przyrządzenia włoskiego przysmaku wyciągniesz prosto z warzywniaka. To prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i antyoksydantów. Dowiedz się, co to jest ortolana i poznaj przepis na aromatyczny sos.

Ortolana - oryginalny przepis na sos z cukinii i pomidorów do słoika | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Ortolana - oryginalny przepis powinien zapamiętać każdy, nie tylko wegetarianie. Bazujący na warzywach włoski przysmak to prawdziwa bomba witaminowa. Warto zawekować sos i otworzyć go zimą, gdy organizmowi brakuje cennych minerałów. Dowiedz się, co to jest ortolana i jak przyrządzić sos z cukinii i pomidorów do słoików.

Sprawdź także: Obiady dla leniwych. 8 propozycji na szybkie letnie obiady

Co to jest ortolana?

Ortolana to włoski sos warzywny. Jest w pełni wegetariański i bazuje na produktach łatwo dostępnych w regionie śródziemnomorskim. Po przygotowaniu powinien być gęsty, lekko pikantny i intensywny w smaku. Cechą charakterystyczną sosu jest również to, że jego składniki, nawet po obróbce termicznej, pozostają lekko chrupiące. Sos ortolana wspaniale łączy się z makaronami i kaszami, ale może być również rozsmarowany na pizzy. I to właśnie z tym włoskim specjałem dodatek jest mocno związany.

Ortolana - oryginalny przepis

Każdy miłośnik włoskich smaków powinien kojarzyć pizzę ortolanę. Oryginalny przepis zakłada użycie sosu pomidorowego, cukinii i bakłażana oraz mozzarelli na klasycznym cieście. Wegetariański przysmak jest niezwykle świeży i chrupiący. Nie ma co się dziwić, zwłaszcza gdy wie się, że „ortolano” w języku włoskim oznacza po prostu warzywniak

Na bazie tego oryginalnego przepisu na ortolanę, powstał również przepis na sos o tej samej nazwie. Do jego przyrządzenia będą ci potrzebne same warzywa (cukinia, cebula, marchew, pomidory, papryczka chili) oraz odrobina oleju. Zobacz, jak zrobić ortolanę - sos z cukinii i pomidorów do słoików.

Ortolana - sos z cukinii i pomidorów do słoików

Jak zrobić sos z cukinii i pomidorów do słoików? To nic trudnego, ale czeka cię trochę krojenia. Pamiętaj jednak, że przyrządzając sos warzywny ortolanę, możesz ją zawekować na później, a dla wyjątkowego smaku i cennych właściwości, naprawdę warto włożyć odrobinę wysiłku. Na początku przygotuj odpowiednie składniki:

Składniki

  • 4 kg cukinii,
  • 5 kg pomidorów,
  • kilogram marchewki,
  • kilogram cebuli,
  • ostra papryczka,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • łyżka cukru,
  • 4 łyżki soli,
  • główka czosnku,
  • olej roślinny do smażenia.

Na początku obierz cebule, czosnek i marchew. Pokrój te warzywa oraz umyte cukinie w drobną kostkę. Papryczkę chili również przekrój na pół, usuń wszystkie nasiona i poszatkuj na małą kosteczkę. Pomidory umyj, a następnie - wraz ze skórką - przepołów i wytnij jedynie twardsze końcówki. Zblenduj na gładką masę. Każdy ze składników jest już gotowy na to, aby zrobić sos ortolana. 

Przepis na sos z cukinii i pomidorów do słoików rozpoczyna się od umieszczenia pulpy pomidorowej do dużego garnka (w którym będziemy gotować również pozostałe składniki). Gotuj ją, a w międzyczasie na patelni, na rozgrzanym oleju, zeszklij cebulę. Gdy będzie zarumieniona, dorzuć czosnek. Po chwili dorzuć pokrojoną marchewkę i duś warzywa pod przykryciem przez ok. 15 minut. Przełóż do garnka z pomidorową pulpą i wymieszaj.

Dopraw do smaku (według własnych preferencji) solą, cukrem, papryczką chili i papryką słodką, a na końcu dodaj jeszcze cukinie. Przemieszaj i gotuj ok.10 minut, aż do miękkości marchewki. Pamiętaj jednak, że nie może być rozgotowana. Gorący sos od razu przelej do słojów i odwróć naczynia do góry dnem.

Źródła: Smaker.pl, YouTube @perma-kultura, tasteatlas.com

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze »

Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »

Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Napoleonka bez pieczenia

Klasyczna napoleonka to często ulubione ciasto rodzinne, choć jej wykonanie j...

Odsłon: 47086

30 min
79
Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 19

30 min
1
Desery Proste ciasto cytrynowe

Szybkie, smaczne i proste ciasto cytrynowe. Polecam

Odsłon: 15042

30 min
44
60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0