Ewa_Gotuje

Wielkanocne dania z drobiu, które zachwycają smakiem

Nasza kulinarna rada przed przygotowaniem listy zakupowej na Wielkanoc - postaw na drób! To właśnie ten gatunek mięsa, w kontekście symboliki i tradycji, najlepiej wpisuje się w charakter zbliżających się wielkimi krokami świąt.

Fot. Mięso drobiowe to bogactwo witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak: A, E, D, K, oraz rozpuszczalnych w wodzie między innymi B1, B2 i B12 / materiały promocyjne

Warto pamiętać również, że drób to nie tylko smaczne, ale także zdrowe mięso, będące doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. W naszym wielkanocnym przewodniku znajdziesz niezbędne informacje na temat jego właściwości oraz receptury na dania z drobiu, którymi oczarujesz domowników. Tradycyjne potrawy w nieco odświeżonej wersji to sprawdzony przepis na udane święta!

Jak kupować drób?

Oryginalne receptury i kulinarne umiejętności to tylko połowa sukcesu. Drugą połowę sta-nowi dobrej jakości, świeże mięso które jest gwarantem perfekcyjnego smaku, odpowied-niej kruchości i soczystości oraz składników odżywczych. Kurczak powinien mieć kolor bladoróżowy, kaczka - beżowy lub czerwony. Zwracaj uwagę również na skórę - jeśli jest sucha i popękana omijaj taki produkt z daleka. Mięso powinno być jędrne i gładkie, a jego zapach neutralny. Pamiętaj, że najwyższą jakość gwarantuje mięso certyfikowane - podczas zakupów szukaj symbolu QAFP (Quality Assurance for Food Products).

Drób to witaminy i pełnowartościowe białko

Mięso drobiowe to bogactwo witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak: A, E, D, K, oraz rozpuszczalnych w wodzie między innymi B1, B2 i B12. Znajdziemy w nim również przeci-wutleniacze, koenzym Q10 oraz cynk i magnez. Dodatkowo, drób cechuje się wysoką za-wartością białka - średnio w 100g mięsa znajdziemy go aż 23g, co stanowi ok. 35% dzien-nego zapotrzebowania dorosłego człowieka na ten składnik. Bez względu na sposób przy-rządzenia, każde mięso drobiowe ulega szybkiej denaturacji - termicznemu utrwaleniu struktury białka. Dzięki temu drób zachowuje swoją wartość odżywczą i nie traci cennych substancji. Wszystkie witaminy i składniki odżywcze trafiają do organizmu wraz ze spoży-wanym posiłkiem.

Wielkanocny pieczony kurczak

Trudno wygrać z tradycją, dlatego wszystkim wielbicielom pieczonego kurczaka nie można odmówić przyjemności zjedzenia go podczas Wielkanocy. Nasz przepis, pełen aromatycz-nych ziół, pozwoli ci uzyskać wyśmienity smak, idealny poziom soczystości mięsa oraz piękną, złotą skórkę.

Wyrafinowany smak drobiowego pasztetu

Doskonale kremowy pasztet łączący kacze i kurze wątróbki z dodatkiem brandy i orze-chów włoskich. To perfekcyjna receptura na przygotowanie prostego dania, które może stać się przebojem wielkanocnego stołu.

Pieczona gęś

Mięso z gęsi nie jest tak popularna jak to z indyka czy kurczaka. A szkoda, ponieważ wy-różnia je bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych: oleinowego, linolowego, linole-nowego i arachidonowego. Kwasy te wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi, a podwyższenie dobrego (HDL). Może zamiast pieczonego kurczaka warto w tym roku upiec gęś?

 

 

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego oraz Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

Materiały promocyjne

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 682

60 min
7
60 min
5
60 min
10
15 min
6

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0