Wielki finał programu "Bake off - Ale Ciacho!"

Już niedługo poznamy zwyciężczynię czwartej edycji programu "Bake off - Ale ciacho!". Która z finalistek podbije serca jurorów, zyska tytuł Polskiego Mistrza Wypieków oraz 50 000 złotych?

Walka o finał była niezwykle trudna. Jacek, Olga, Ola i Danusia w konkurencji technicznej musieli zmierzyć się z mistrzowskim przepisem Krzysztofa Ilnickiego - deserem "Tekstury maliny". Na wykonanie zadania uczestnicy programu mieli aż trzy godziny, jednak do ostatniej chwili walczyli z czasem, aby przygotować perfekcyjny deser, który składał się z:  biszkoptu malinowego, warstwy chrupkiej, masy żelatynowej, musu jogurtowo-malinowego, bezy malinowej i glazury pektynowej.

W konkurencji technicznej miejsce ostatnie zajęła Olga. Na miejscu trzecim uplasowała się Ola, która niestety popełniła drobny błąd przy dekoracji. Drugie miejsce zajął Jacek. Na podium znalazła się Danusia. Jej ciasto było - jak powiedział Krzysztof Ilnicki - kwintesencją receptury.

Zobacz przepis na Tekstury Maliny Krzysztofa Ilnickiego

Półfinaliści, którym nie udało się zabłysnąć w pierwszym zadaniu mogli się zrehabilitować w konkurencji autorskiej piekąc tort w stylu drip cake. Podczas przygotowywania przez uczestników wypieków, jurorzy podpowiadali im, co mogliby zmienić w recepturze, aby ich torty były smaczniejsze. Oli zaproponowali zmianę masy, która według Krzysztofa Ilnickiego była zbyt mdła i mogła zepsuć cały smak tortu. Jackowi natomiast zasugerowali zrobienie całkowicie od początku tzw. "żelka", ponieważ ten przygotowany według jego przepisu, kompletnie nie nadawał się do spożycia.

Gwiazdą wypieków tygodnia została Ola, z szansą na finał programu musiał pożegnać się Jacek.

Zobacz Słodkie róże Oli - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Co wydarzy się w finałowym odcinku „Bake Off - Ale Ciacho!"?

Dziesiąty odcinek - finał! Najlepsi uczestnicy czwartej edycji „Bake Off - Ale Ciacho!" zawalczą o tytuł Polskiego Mistrza Wypieków i nagrodę główną. Krzysztof Ilnicki przygotował dla nich nie lada wyzwanie: cukiernicy zmierzą się z wyjątkową recepturą mistrza na magiczną czekoladową kulę. W konkurencji autorskiej podadzą natomiast zapierający dech tort weselny. Kto podbije serca jurorów i wygra „Bake Off - Ale Ciacho!"?

Kim są finalistki?

Aleksandra Bielska

Uwielbia jeździć na rowerze, na nartach i biegać. Największą jej pasją są wypieki, które od pięciu lat prezentuje na swoim blogu. Od roku stara się zmieniać nawyki żywieniowe dzieci i młodzieży podczas lekcji edukacyjnych oraz warsztatów kulinarnych. Jest wszechstronna, pozytywnie nastawiona do ludzi, świata i nowych sytuacji. Lubi zmiany.

Danuta Browarska

Każdą wolną chwilę poświęca na dbanie o niewielki domowy ogródek. Interesuje się zdrowym żywieniem i lubi rozwiązywać zagadki kryminalne. Dużo gotuje, piecze, a od niedawna przyrządza także wyroby wędliniarskie. Nie boi się nowych wyzwań, z uporem dąży do celu i posiada umiejętność planowania.

Olga Raźniak

Kucharka nadworna w zamku w Hex. Wspólnie z mężem i zaprzyjaźnionym księdzem otworzyła polski kościół katolicki dla belgijskiej Polonii, w którym śpiewa podczas nabożeństw. Uwielbia spędzać wolny czasz z rodziną na łonie natury(spacery, jazda rowerem, wyjazdy nad morze). Nie wyobraża sobie życia bez największej pasji - fitnessu. Jest świetnie zorganizowana, zawsze uśmiechnięta, spokojna i pozytywnie nastawiona do życia.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 141

15 min
5
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 103

15 min
2
Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 22725

30 min
31

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1