Tekstury maliny - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Tekstury maliny, to kolejny przepis Krzysztofa Ilnickiego, który mógłby być wykorzystywany w najsłynniejszych restauracjach.

Biszkopt malinowy
85 g białko
75 g cukier kryształ
40 g żółtko
30 g masło
35 g mąka migdałowa
60 g mąka pszenna
50 g malina mrożona kruszona

Przygotować bezę francuską i dodać płynne żółtko. Połączyć z płynnym masłem. Dodać sypkie składniki. Rozsmarować na blasze do pożądanej grubości. Posypać pokruszonymi, zamrożonymi malinami. Piec w temperaturze 170 st C.

Warstwa chrupka
50 g biała czekolada
30 g olej z pestek winogron
liofilizowana malina

Rozpuścić czekoladę i połączyć z olejem. Dodać liofilizowane maliny do gęstości. Rozsmarować na upieczonym biszkopcie malinowym. Biszkopt wyciąć rantem i razem z nim schłodzić w lodówce.

Masa żelatynowa
20 g żelatyna 180 bloom
100 g woda

Zalać żelatynę wodą. Odstawić do napęcznienia. Upłynnić i schłodzić.

Mus jogurtowo-malinowy
250 g purée malinowe
80 g syrop glukozowy
100 g masa żelatynowa
100 g żółtko
80 g cukier kryształ
30 g woda
400 g jogurt grecki
550 g śmietanka 36%

Zagotować purée z syropem glukozowym. Redukować przez chwilę. Dodać masę żelatynową i odstawić. Przygotować pâte à bombe (syrop cukrowy zagotować do 119C i zalać nim ubijane żółtka). Połączyć z masą malinową. Dodać jogurt i ubitą na 2/3 śmietankę. Wylać do formy po brzegi (na spód biszkoptowy pokryty warstwą chrupką). Schłodzić w lodówce, aż mus jogurtowo-malinowy zwiąże i ciastko będzie można pokroić na 4 równe prostopadłościany.

Beza malinowa
150 g purée malinowe
20 g albumina
225 g cukier kryształ
30 g mielona liofilizowana malina

Wymieszać purée z albuminą i odstawić do napęcznienia (ok. 30 minut). Przed końcowym montażem deseru napęczniałe purée ubić z cukrem na parze. Wmieszać liofilizowaną malinę i natychmiast wyszprycować na ciastka przy użyciu spłaszczonej tylki (efekt serpentyny ze wstążki).

Glazura pektynowa
100 g purée czeremchowe
400 g purée malinowe
40 g świeży sok cytrynowy
40 g cukier puder
6 g pektyna NH
50 g syrop glukozowy
75 g cukier kryształ

Zagotować pierwsze sześć składników. Dodać cukier kryształ i zagotować ponownie. Odpowietrzyć. Oblewać glazurą w temperaturze 45-50 st C.

Montaż
Schłodzone ciasto z musem jogurtowo-malinowym wyjąć z rantu i wyporcjować 4 ciastka. Zamrozić szokowo. Zaokrąglić dłonią ostre krawędzie ciastka i pokryć glazurą. Udekorować bezą malinową. Talerz udekorować purée malinowym, owocami i elementami deseru. Na talerzu serwować 2 ciastka.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Krupnik na golonce wieprzowej

Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...

Odsłon: 295

30 min
5
Pieczywo Chleb zwykły na drożdżach

Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...

Odsłon: 67

30 min
6
>60 min
15
Wędliny Szynka z galaretką w słoiczku.

Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...

Odsłon: 32665

>60 min
62

Polecane artykuły

Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

1
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

7