Ewa_Gotuje

Wilgotna babka wielkanocna ze skórką pomarańczową

Zbliżające się święta Wielkiej Nocy to czas, kiedy w naszych domach królują tradycyjne wypieki. Jednym z nich jest wilgotna babka wielkanocna ze skórką pomarańczową. Babka to tradycyjne polskie ciasto, które zawsze pojawia się na świątecznym stole obok jajek, cukrowego baranka i żurku. Jej charakterystyczny kształt, delikatna konsystencja i słodki smak cieszą podniebienia domowników i gości.

Wielkanocna babka powinna być jednocześnie wilgotna i krucha /fot. Martyna Taras Filmsee

Artykuł z ekspozycją partnera

Ciekawą propozycją jest babka z dodatkiem oliwy z oliwek. Dobrym wyborem będzie Gallo Clássico, oliwa o doskonale zbalansowanej kompozycji smaków i aromatów, która idealnie podkreśla harmonię i wyrazistość potraw. W szczególności jej owocowy i delikatnie słodki charakter doskonale pasuje do smaku i aromatu ciast, dodając niepowtarzalnej głębi. Dzięki dodatkowi oliwy z oliwek babka nabierze również wilgotnej i chrupiącej konsystencji.

Składniki na babkę wielkanocną z oliwą

Przejdźmy zatem do przepisu. Jakie produkty muszą znaleźć się w naszym koszyku podczas przedświątecznych zakupów, byśmy mogli przygotować wilgotną babkę wielkanocną?

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek Gallo Clássico
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Jak przygotować babkę wielkanocną?

Tajemnicę idealnej konsystencji wypieku stanowi wysokiej jakości oliwa z oliwek /fot. Martyna Taras Filmsee



Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli przesiewamy do dużej miski i mieszamy. Oddzielnie ubijamy jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodajemy do masy jajecznej mleko, oliwę z oliwek Gallo Clássico, otartą skórkę pomarańczy oraz ekstrakt z wanilii. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.

Do masy jajecznej dodajemy suche składniki, mieszając je łyżką, by dobrze się połączyły. Następnie wlewamy ciasto do formy na babkę wyłożonej papierem do pieczenia. Upewnijmy się, że ciasto wypełnia ją równomiernie. W końcu umieszczamy formę z ciastem w nagrzanym piekarniku i pieczemy w temperaturze około 180-200 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut lub do momentu, gdy wierzch babki będzie złotobrązowy i sprężysty w dotyku. Po upieczeniu wyjmujemy babkę z piekarnika i odstawiamy na kilka minut, aby ostygła. Następnie ostrożnie wyjmujemy ją z formy i studzimy na kratce. Gotową babkę można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem przed podaniem.

Smacznego!

Artykuł z ekspozycją partnera

Materiały promocyjne

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 49

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0