Grill - temat specjalny

Wina na ciepłe dni – które szczepy wybierać?

Przyjemna aura bez wątpienia sprzyja spotkaniom na świeżym powietrzu. Pikniki, grille, obiady w ogrodzie, czy podwieczorki na balkonie wymagają dwóch istotnych elementów - pysznego jedzenia i dobrego towarzystwa.

Fot. 123RF/Picsel
Dopełnieniem tych magicznych chwil pod chmurką może być lekkie i orzeźwiające wino. Podpowiadamy które gatunki najlepiej komponują się z letnimi daniami, zaskoczą bliskich i podkreślą atmosferę ciepłych dni.

Fiesta na świeżym powietrzu

Długo czekaliśmy na to, by móc zjeść z rodziną czy przyjaciółmi kolację w ogrodzie. Ten wyjątkowy moment wymaga więc specjalnej oprawy. Zacznijmy zatem klasycznie - od przystawki, ale niezwykłej, bo uzyskującej nowe walory smakowe dzięki winnemu kompanowi - Vermentino di Sardegna, czy Nuragus di Sardegna

- Wina te stanowią przedsmak wakacyjnej podróży do Sardynii. Powstały z odmian vermentino oraz nuragus, które dają wina lekkie, o owocowych aromatach: cytrusów, brzoskwiń, gruszek, czy grejpfruta w kwiatowo-ziołowym anturażu. Ponadto, polecamy szczególnie lekko musującą wersję vermentino. Niewielka zawartość dwutlenku węgla, sprawia, że wino jest orzeźwiające i idealnie pasuje jako aperitif. - opowiada Małgorzata Sułek, sommelier Kondrat Wina Wybrane.

Gdyby jednak ta propozycja była niewystarczająca, starterom kroku dotrzyma także wino z odmiany alvarinho, czyli synonim wina białego na Półwyspie Iberyjskim. Szczep jest kością niezgody między Hiszpanami a Portugalczykami, którzy toczą bój o jego pochodzenie.
- W portugalskich regionach Minho czy Douro, alvarinho jest znane pod nazwą albariño. Wchodzi w skład słynnych vinho verde. W Hiszpanii odmiana ta jest uprawiana w Galicji, w apelacji Rias Baixas, uznawanej za jedną z najciekawszych dla hiszpańskich win białych. - mówi Małgorzata Sułek, sommelier Kondrat Wina Wybrane.

Wina alvarinho są lekkie, uzupełnione subtelną owocową nutą. Cechują je delikatne aromaty i umiarkowana kwasowość. Dzięki temu oprócz przystawek udany mariaż stworzą również z daniami, w których królują owoce morza. Innym trafionym wyborem będzie także wino musujące, np. milessimato ze szczepu verdicchio, wytwarzane metodą szampańską.

Biesiada w doborowym towarzystwie

Po delikatnych przystawkach wyostrzających apetyt przychodzi czas na dania główne, w których pierwsze skrzypce zagrają ryby i drób. Z nimi doskonale odnajdzie się młode lub dojrzewające verdicchio - autochtoniczny szczep z włoskiej Marchii. W tym regionie znajdziemy takie apelacje jak Verdicchio dei Castelli di Jesi czy Verdicchio di Matelica.

- Białe wina na bazie odmiany verdicchio cechuje wyraźna kwasowość. Co więcej, mają zazwyczaj lekką budowę przez co warto pić je, gdy są młode. Umiejętnie potraktowany szczep potrafi dać wina z potencjałem do starzenia. W tym miejscu na szczególne wyróżnienie zasługuje wielokrotnie nagradzane wino Podium od rodziny Garofoli, o kilkuletnim potencjale. - wyjaśnia Małgorzata Sułek, sommelier Kondrat Wina Wybrane

Na biesiadę w ogrodzie wspaniałym wyborem będzie też wino ze szczepu greco, apelacja Greco di Tufo.

- To odmiana późno dojrzewająca, nadająca winom jasną barwę, średnią gęstość i kwasowość oraz owocowy i orzechowy aromat. Doskonale komponuje się z delikatnymi potrawami kuchni włoskiej, rybami, kalmarami i warzywami. - dodaje Małgorzata Sułek, sommelier Kondrat Wina Wybrane.

Pogoda jest nieprzewidywalna i gdy jeszcze przed kalendarzowym latem zaskoczą nas upały, idealnym orzeźwieniem będą wina ze aromatycznego szczepu Traminer aromatico.
- Owoce tego szczepu zachwycają egzotycznym zapachem pomieszanym z aromatem róży i słodkich przypraw. Wina te występują zarówno w wersji wytrawnej, o wyraźniej świeżości, jak i słodkiej, często z udziałem późnego zbioru lub szlachetnej pleśni. Wino gewurztraminer będzie więc trafionym wyborem dla wszystkich miłośników orientalnych smaków. - mówi Małgorzata Sułek, sommelier Kondrat Wina Wybrane.
Ta propozycja stworzy udane połączenie z daniami słodko-kwaśnymi, a także z serami z przerostem niebieskiej pleśni. Idealnie wybrzmi także solo, dobrze schłodzone.
Pyszne jedzenie, wspaniałe wino i bliskie osoby - to przepis na idealne, letnie spotkanie. Im nas więcej, tym lepiej - ważne, by stół uginał się pod ciężarem smakołyków. Natomiast jeżeli chodzi o wina, alternatywą dla tych w butelkach będą nowoczesne, ekonomiczne Bag-in-Box, czyli kilkulitrowe wina kartonowe. - Bag-in-Box to efektywne rozwiązanie w przypadku, gdy przygotowujemy duże przyjęcie i zapraszamy wiele osób. Świetnie sprawdzi się na garden party, podczas którego każdy może podejść i samodzielnie obsłużyć się. W tym miejscu, wbrew mylnym przekonaniom, warto zaznaczyć, że wina Bag-in-Box to często ten sam produkt, który producent oferuje w butelkach. - dodaje Małgorzata Sułek, sommelier Kondrat Wina Wybrane.

Niebiańska słodycz pod chmurką

Słodyczy nigdy dość - i tak właśnie przechodząc od gewurza, zwieńczeniem uczty w ogrodzie będzie niemiecki riesling najlepiej znad Mozeli. Gęsta, suknia jest zwiastunem intensywnych doznań. Wino to dzięki bogactwu owocowych aromatów oraz obecności nut kwiatowych i miodowych, jaki zrównoważonej, wyrafinowanej kwasowości wybornie sprawdzi się przede wszystkim jako towarzysz deserów, ale także kompana dań z rybami i drobiem.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Dania główne Kluski kładzione z czosnkiem niedźwiedzim

Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...

Odsłon: 3538

30 min
15
Dania główne Kurczak ze szparagami

Kurzak ze szparagami to propozycja na obiad, która świetnie sprawdzi się na c...

Odsłon: 100

15 min
1
15 min
43
Dania główne Kotlety z groszku

Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...

Odsłon: 14874

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17