Ewa_Gotuje

Wina na wesele – wskazówki sommelierów

Planowane z dużym wyprzedzeniem i dbałością o każdy szczegół wesele powinno na długo pozostać w pamięci wszystkich gości. Młode pary coraz częściej realizują swoje marzenia o ślubach w plenerze i mniej tradycyjnych przyjęciach. Elementem wspólnym każdej uroczystości jest dobór odpowiedniego menu oraz alkoholi.

Fot. materiały prasowe

Przyjęcia weselne coraz częściej odbywają się pod gołym niebem lub w rustykalnych przestrzeniach, dlatego wino idealnie wpasowuje się w klimat tego wyjątkowego wydarzenia i stanowi alternatywę dla polskiego „weselnego, wysokoprocentowego klasyka". Jakie wino zatem wybrać do celebracji tego magicznego dnia?

Weselna logistyka win

Wino doskonale odnajdzie się w każdym istotnym momencie przyjęcia weselnego - od toastu na powitanie, jako towarzysz serwowanych kolejno dań, aż po tort weselny. Młoda para ustalając menu powinna również zadecydować jaki alkohol poda zaproszonym gościom.

- Zakładając, że wino będzie głównym alkoholem podawanym do potraw, powinniśmy przewidzieć nieco większą, niż standardowo liczbę butelek. W takim wypadku dobrze jest założyć, że dwa wina wystarczą dla trzech osób. Tak więc przy 100 gościach należałoby zaopatrzyć się w około 60 butelek. Natomiast gdy nie chcemy skupiać się wyłącznie na winie i traktujemy je jako jeden z podawanych alkoholi możemy przyjąć, że przy tej samej liczbie gości wystarczy 40 butelek. - mówi Przemysław Jurycki, Kondrat Wina Wybrane.

Jakie wino zaserwować do weselnych potraw?

Mając oszacowaną liczbę butelek wina, możemy zastanowić się, jakie jego typy dobrać do poszczególnych pozycji menu. Dobrym wyborem jest zawsze wino musujące w wersji białej lub różowej, które podkreśli wyjątkowy charakter wydarzenia. Cava, prosecco, franciacorta, czy szampan stworzą udany mariaż z większością potraw, a co więcej wspaniale będę smakować także solo.
- To, co najbardziej istotne przy podawaniu win musujących, to odpowiednie ich schłodzenie, o które powinna zadbać obsługa. Zimne wino musujące doskonale orzeźwia i zdecydowanie lepiej smakuje. Jeżeli podajemy je jako aperitif, na początku spotkania, powinno być wytrawne. Wersja brut będzie odpowiednia dla wszystkich gości. Na toast, do deserów, czy na koniec posiłku możemy zaserwować także słodsze wino musujące. - wyjaśnia Tomasz Macewicz, Kondrat Wina Wybrane.
Inne wina doskonałe jako aperitif to białe, wytrawne jak na przykład sauvignon blanc. Lekkie i aromatyczne będzie smakowało osobom o różnych upodobaniach. Natomiast do przystawek i dań głównych w zależności od ich rodzaju dobrym wyborem będzie chardonnay, pinot grigio, czy pinot noir.
- Przy tak wyjątkowym wydarzeniu jak przyjęcie ślubne ważne jest zachowanie odpowiedniej kolejności podawania win. Pierwszeństwo mają wina wytrawne białe i różowe, następnie czerwone, a na końcu słodkie. Utrzymanie tego porządku pozwoli docenić walory podawanych tytułów a może nawet przekona gości, którzy przyzwyczajeni byli do innego rodzaju weselnych alkoholi - podsumowuje Przemysław Jurycki, Kondrat Wina Wybrane.

Dobór idealnych win do menu bywa wyzwaniem, dlatego warto skorzystać np. z rekomendacji na blogu Kondrat Wina Wybrane*. Poniżej kilka sprawdzonych połączeń do najpopularniejszych potraw:

1. Lekkie wina białe jak sauvignon blanc, czy pinot grigio dobrze komponują się z zimnymi przystawkami, sałatkami na bazie świeżych warzyw i drobiem.
2. Owoce morza świetnie sprawdzą się w towarzystwie Vinho Verde.
3. Wieprzowina dobrze smakuje w towarzystwie z cabernet sauvignon, primitivo i carménère.
4. Do wołowiny podajmy syrah, cabernet sauvignon i argentyński malbec.
5. Pinot noir, tempranillo i nebbiolo dobrze komponują się z kaczką i gęsiną.
6. Do dziczyzny najlepsze będzie wytrawne wino czerwone o nieco większej koncentracji jak monastrell.
7. Wina musujące pasują niemal do każdej potrawy, a także świetnie komponują się z owocowymi deserami.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 50

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 660

30 min
2
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0