Ewa_Gotuje

Woda smakowa idealna na upały. Jak zrobić ją samemu?

Picie dużych ilości wody to jedna z najważniejszych kwestii w czasie upalnego lata. Nie każdy jednak lubi czystą wodę, bez żadnych dodatków. Przedstawiamy kilka pomysłów, jak zrobić samodzielnie wodę smakową – pozbawioną sztucznych dodatków czy cukru, a przy tym pyszną i orzeźwiającą.

Fot. 123RF/Picsel

Domowa woda smakowa - co będzie potrzebne?

Przefiltrowana woda, ozdobna karafka lub pojemny dzbanek i ulubione dodatki - tylko tyle wystarczy, by przygotować doskonałą, zdrową wodę smakową. Dlaczego woda musi być przefiltrowana? Woda pochodząca z miejskich ujęć może cechować się charakterystycznym posmakiem, który jest efektem procesu uzdatniania. Taką wodę można bezpiecznie spożywać bez przegotowania, jednak jej smak może przeszkadzać. Przefiltrowana woda traci smak oraz zapach, jest zatem świetnym składnikiem letnich napojów.

Pierwszym krokiem powinno być w takiej sytuacji przefiltrowanie wody przy użyciu dobrej jakości dzbanka z filtrem. Taki sprzęt nie musi być drogi - szeroki wybór dzbanków w różnych przedziałach cenowych znajdziesz w każdym elektromarkecie, np. w czasie promocji w RTV Euro AGD.

Domowa woda smakowa - przykładowe przepisy

Samodzielne przygotowanie wody smakowej nie jest trudne. Ważne jest jedynie, by po wrzuceniu dodatków odstawić wodę na jakiś czas, by nabrała smaku. Kiedy napój będzie gotowy, możesz dodać do niego kostki lodu i podać w szklankach z kolorowymi słomkami, które dodadzą całości letniego charakteru.

Woda z truskawkami

Słodka i aromatyczna propozycja w sam raz na letnie popołudnia. Dobrze jest wybrać do niej najsłodsze, pełne smaku truskawki. Pokrój je na połówki lub ćwiartki, dodaj do dzbanka z wodą, a następnie odstaw całość na około godzinę do lodówki. Opcjonalnie możesz umieścić w dzbanku kilka listków świeżej mięty, która nada napojowi orzeźwiającą nutę.

Reklama

Woda z cytryną i miętą

Jedna z klasycznych propozycji letnich napojów. Cytrynę pokrojoną w plasterki dodaj do wody w towarzystwie kilku listków lub gałązki świeżej mięty. Cytrynę możesz także zastąpić limonką lub dodać po kilka plasterków obu owoców. Taki napój najlepiej smakuje po minimum godzinie, podany koniecznie z kostkami lodu.

Woda z cytrusami

Oprócz cytryny czy limonki do wody świetnie nadają się również inne cytrusy. Doskonałą kompozycję stanowi połączenie przefiltrowanej wody z plasterkami pomarańczy i grejpfruta. Owoce warto obrać ze skórki przed dodaniem do dzbanka, aby woda nie nabrała gorzkiego posmaku.

Woda z malinami

Propozycja pełna smaku i słodyczy, doskonała po schłodzeniu. Oprócz świeżych owoców możesz dodać również kilka kropel domowego soku malinowego, który nada napojowi kolor i jeszcze głębszy aromat.

Woda z ananasem

Pyszny, choć wymagający nieco więcej czasu napój - aby woda nabrała pełni smaku, warto umieścić ją na min. 2 godziny w lodówce. Najlepiej nada się tutaj ananas pokrojony na małe kawałeczki.

Woda z nektarynką

Słodki napój o niezwykle intensywnym aromacie. Najlepiej sprawdzą się tutaj najbardziej soczyste nektarynki, które oddadzą wodzie pełnię swojego smaku. Owoce możesz również zastąpić dojrzałymi brzoskwiniami.

Woda z ogórkiem i miętą

Nietypowa, ale doskonała propozycja na upalne dni. Do wody dodaj świeżego ogórka pokrojonego w plasterki, a także gałązkę mięty. Napój wystarczy umieścić na min. godzinę w lodówce, aby cieszyć się oryginalnym aromatem.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1
Ciasta Krem pomarańczowy z mascarpone i kremówki

Prosty krem z sera mascarpone i kremówki o pomarańczowym smaku. Można nim prz...

Odsłon: 18

15 min
1
Dania główne Gołąbki siostry Anieli

Gołąbki siostry Anieli to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dani...

Odsłon: 88281

60 min
61
15 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0